Kadın STK'lar kadın aday sayılarını değerlendirdi

KADEM Başkanı Yılmaz, 1935'den sonra ilk defa kadın milletvekili aday sayısında patlama yaşandığını, bunun kadının kamusal hayata güçlü şekilde dahil olduğunu gösterdiğini belirtti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2015 12:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kadın STK'lar kadın aday sayılarını değerlendirdi

Kadın ve Demokrasi Derneği Başkanı Sare Aydın Yılmaz, 1935'den sonra ilk defa kadın milletvekili aday sayılarında patlama yaşandığını belirterek, "Kadınların seçilecek veya seçilemeyecek sıralarda yer bulması, kadının kamusal hayatın içerisine güçlü bir şekilde dahil olduğunu gösteriyor'' dedi.

Kadınlara yönelik çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları, milletvekili aday listelerinde kadınlara ayrılan yere ilişkin farklı görüşler dile getirdi.

KADEM Başkanı Yılmaz, yaptığı değerlendirmede, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde 1935'den sonra ilk defa kadın milletvekili aday sayılarında bir patlama yaşandığını ifade etti.

Bütün partilerde kadın milletvekili aday sayısının arttığını belirten Yılmaz, ''İkiye katladı, hatta HDP yüzde 48 oranla eşitliği yakalamış durumda. Kadınların bu kadar siyasetin içerisine dahil olması, seçilecek veya seçilemeyecek sıralarda yer bulması demokrasimizin geliştiğini, kadının kamusal hayatın içerisine güçlü bir şekilde dahil olduğunu gösteriyor'' diye konuştu.

Meclisin hak mücadelesinde verilen başarıyı ve sonucu kadınlar üzerinden gösterdiğini belirten Yılmaz, ''Başörtülerinden dolayı 28 Şubat sürecinde toplumsal, sosyal, siyasal, kamusal hayatın dışına itilen kadınların Meclise taşınıyor olmaları, Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından son derece önemli bir göstergedir'' dedi.

''Sonuçtan memnun değiliz''

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Genel Başkanı Gönül Karahanoğlu ise kadın milletvekili aday sayısında büyük bir artış olmadığı değerlendirmesini yaptı.

Karahanoğlu, ''2011'de AK Parti'nin kadın aday oranı yüzde 14.1 imiş, şimdi yüzde 18. CHP'nin yüzde 19'muş, şimdi yüzde 18.7, MHP'nin yüzde 12'miş, şimdi 11 dolayısıyla büyük artışlardan bahsetmek mümkün değil. Bir kez HDP'nin yüzde 48. O da geçen seçimde parti olarak girmediği için bir karşılaştırma yapmamız mümkün değil'' diye konuştu.

CHP'nin birinci sıralarda kadınlara yer verdiğini belirten Karahanoğlu, ''Ama adaylarda bu toplam rakamın yükselmesiyle aynı şey değil. Bu çok düşük. Çünkü CHP'nin tüzüğünde yüzde 33 cinsiyet kotası var, onu yerine getirmedi. AK Parti 32 ilde, CHP ilde 41 ilde, MHP 52 ilde, HDP 4 ilde hiç kadın aday koymadı. Bu, çarpıcı bir manzara'' dedi.

Dernek olarak çıkan sonuçtan memnun olmadıklarını ifade eden Karahanoğlu, ''İlk TBMM'den bu yana, rakamsal olarak bakıldığında kadın sayısının en fazla olduğu bir Meclis olabilecek bu. Ama parlamentodaki temsilin oranı çok düşük'' ifadelerini kullandı.

"Çözüm üretebilen kadın politikacılara ihtiyaç var"

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, geçen dönem parlamentoda kadın vekil sayısının 78, Meclis'tekikadın oranının ise yüzde 14 olduğunu belirtti.

Bu adaylık döneminde ise kadınlara ilk sırada yer veren partilerin CHP ve HDP olduğunu, HDP'nin 25 seçim bölgesinde, CHP'nin 14 bölgede, AK Partinin ise 4 kadını ilk sıradan aday gösterdiğini ifade eden Güllü, "Bu dönem kadın parlamenter oranı Cumhuriyet tarihinde ilk kez yüzde 15'i geçecek. Bu da geçtiğimiz dönem yüzde 14 olan orandan 1 fazla eder ki bu bir puan patlama oldu diye tanımlanamaz" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber