Göreve başlamak istemeyen 1 yıl memur olamaz mı?

Atanıp da göreve başlamak istemeyen adaylar için tedbir alınmalı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Nisan 2015 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Göreve başlamak istemeyen 1 yıl memur olamaz mı?

GÖREVE BAŞLAMAYAN 1 YIL BOYUNCA YENİDEN MEMUR OLAMAZ

657 sayılı Kanuna göre aynı ildeki bir göreve atananlar atamanın hemen ertesi günü, başka bir ildeki göreve atananlar ise 15 gün içinde göreve başlamak zorundadır.

Yine 657 sayılı Kanunun 63. maddesinde açık olarak, bu belirtilen süreler içerisinde göreve başlamayanların atamalarının iptal edileceği ve bu durumdakilerin 1 yıl boyunca yeniden memur olarak istihdam edilmeyeceği belirtilmektedir.

657'DE YER ALAN HÜKÜM

657 sayılı Kanunun 63. maddesi hükmü şu şekildedir:

"Bir göreve ilk defa veya yeniden atananlardan belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler olmaksızın 62 nci maddedeki süre içinde işe başlamayanların atanmaları iptal edilir ve bunlar 1 yıl süreyle Devlet memuru olarak istihdam edilemezler. Bunların belge ile isbatı mümkün zorlayıcı sebepler nedeniyle göreve başlamama hali iki ayı aştığı takdirde atama işlemi atamaya yetkili makamlarca iptal edilir."

ÖĞRETMEN ATAMALARINDAKİ UYGULAMA

Bu madde Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmenlik atamaları sırasında uygulanmaktadır. Öğretmen atama kılavuzlarında şu şekilde hükümler yer almaktadır:

"Öğretmen olarak ataması yapılanlardan başvurusunda belirtilen elektronik posta adresine 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre elektronik posta yoluyla tebligat yapıldığı halde yasal süre içinde göreve başlamayanların atamaları, 657 sayılı Kanunun 62 ve 63 üncü maddelerine göre iptal edilecektir. Bu durumda olanlar, atandıkları tarihten itibaren 1 (bir) yıl geçmeden öğretmenliğe yeniden atanmak üzere başvuramayacaktır."

MEVZUAT BÖYLE AMA UYGULAMA TAKİBİ YOK

Mevzuat, yukarıdaki şekilde olmasına rağmen, uygulamada sorun bulunmaktadır. Bu uygulama merkezi olarak takip edilmemektedir. MEB dışındaki diğer kamu kurumları, adayın vazgeçmesi nedeniyle yapılmayan atama bilgilerini ortak bir havuza kaydedemediği için sorun yaşanmaktadır. Devletin bu konuda bir tedbir alması ve adayların keyfi kararlarının önüne geçmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber