Sağlıkta ürküten rapor: Doktor kazansın diye ameliyat

Haber Giriş : 09 Ağustos 2006 09:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hastaların faturalarını incelemeye alan SKK'lı doktorlar hazırladıkları raporda meslektaşlarını suçladı. İşte rapordan bazı tespitler: Para kazanmak için ameliyat yapılıyor. Normal doğum neredeyse bitti, her hamileye sezaryen uygulanıyor. Tahliller abartılı, hastalara gereksiz protez takılıyor.

ANTALYA'da Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Sağlık İşleri Müdürlüğü'nde görevli doktorların raporunda tüyler ürperten iddialara yer verildi. Raporda, devlet, üniversite ve özel hastanelere giden SSK'lı hastalara, doktor ve hastanenin gelirini artırmak için gereksiz ameliyatlar yapıldığı ve tedavi uygulandığı iddia edildi.

KOMİSYON HAZIRLADI

SSK sağlık kurumlarının Sağlık Bakanlığı'na devrinden sonra SSK teşkilatının olduğu illerde SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğü bünyesinde komisyonlar oluşturuldu. Antalya'da 35 doktor, 30 eczacı, 6 hemşireden oluşan komisyon üyeleri devlet, üniversite ve özel hastaneler ile özel tıp merkezlerine tedaviye giden SSK'lı hastaların faturalarını inceledi. Komisyon üyelerinden bazıları durumu rapor halinde nisan ayında SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderdi.

AMAÇ GELİRİ ARTIRMAK

Devlet hastanelerinde doktorlara yaptıkları işlerden dolayı ek ödeme olarak 'performans' adı altında bir komisyon verildiği belirtilen raporda şu tespitlere yer verildi: "Hekimler gelirlerini artırmak için yaptıkları işleri abartmakta, yapılmayan işleri yaptı gibi göstermektedirler. Normal fiziki muayene bulguları olan hastalardan bile 10 ve üzerinde tahlil istenmektedir. Aynı tetkik üç dört defa yapılmış gibi gösterilmekte ve faturalanmaktadır. Bugün bir çok ülkede ayaktan yapılabilen veya bir iki gün yatırılarak yapılan işlem ve ameliyatlarda bile (fıtık, kolesisitektomi ve laparoskopik işlemler) hastalar 15- 20 günü bulan sürelerle yatırılmaktadır.

NORMAL DOĞUM KALMADI

Performans uygulaması nedeniyle ve hastaneye gelir temin etmek amacıyla tedavi ve ameliyat gerekmeyen durumlarda bile ameliyat kararı verilmekte ve hastalar gereksiz yere ameliyat edilmektedir. Hemen hemen her gebe kadına sezaryen ameliyatı yapılmaktadır. Yakınma olmasa bile değişik organlarda kanser, hepatit, AIDS rutin aranmaktadır. Neredeyse bir hekim tarafından tedavi edilen hasta artık kalmamıştır. Kalça ve diz protezleri ile protez kullanılan diğer durumlarda da hastalara gerekmediği halde bu ameliyatların yapıldığı ve bu malzemelerin söz konusu hastalarda uygun olmadığı halde kullanıldıkları görülmektedir."

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber