İbrahim Turhan: Faiz artışı hata olur

Kur yükselişi karşısında faiz artırımına gitmenin hata olacağına vurgu yapan AK Parti İzmir Milletvekili Adayı İbrahim Turhan, "Ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyecek adımlardan kaçınılmalı" dedi. Turhan, Merkez Bankası'nın tıpkı deniz feneri gibi piyasalar dalgalandığında yol gösterici rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 16 Nisan 2015 10:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
İbrahim Turhan: Faiz artışı hata olur

ABD Merkez Bankası'nın (FED) Haziran ayında faiz artışına gideceği beklentisinin etkisiyle kur dün 2.71 lirayı aştı. Kurdaki yükseliş karşısında en büyük görevin Merkez Bankası'na düştüğünü söyleyen AK Parti İzmir Milletvekili Adayı İbrahim Turhan, kuru baskılamak için ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebilecek adımlardan kaçınılması gerektiğini söyledi. Turhan, "Faiz ile şu anda böyle bir hataya düşmemek çok önemli" dedi.

DENİZ FENERİ GİBİ YOL GÖSTERMELİ

Yeni Şafak'ın sorularını yanıtlayan İbrahim Turhan, merkez bankalarına büyük görev düştüğünü belirterek, "Ne zaman ki hava karar, fırtına bulutları belirir, deniz çalkalanmaya ve gemiler yollarını bulamaya başlar, işte o zaman herkes deniz fenerini arar. Küresel çalkantının arttığı dönemde bütün ekonomi kurumlarının, başta Merkez Bankası proaktif davranıp piyasanın peşinden giden değil, piyasaya yol gösteren bir rol üstlenmelidir."

ÖDEME SORUNU YOK

Türkiye ekonomisinin, herhangi bir borç ya da ödeme sıkıntısına yol açmayacak kadar güçlü olduğuna vurgu yapan Turhan, "Kurdaki hareketlilik herhangi bir şekilde ekonomik dengeleri sarsacak bir mahiyet arz edeceğine hiç kimse ihtimal vermemelidir. Bu sıkıntılar seçimden sonra bambaşka bir ortama yerini bırakacaktır" dedi. Turhan, kuru düşürmek için faiz artışına gidilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

TL'nin değer kaybı değil

Dolarda yaşanan gelişmenin, aslında, TL'nin değer kaybı değil, ABD Doları'nın bütün para birimlerine karşı değer kazanma hadisesi olduğuna vurgu yapan İbrahim Turhan, "Şayet bu, iddia edildiği gibi Türkiye'ye özgü bir takım hususlardan kaynaklansaydı, herhalde Euro'nun bu kadar değer kaybetmesi söz konusu olmazdı" dedi. Burada aslolanın TL'ye güven için sanayici ve ihracatçılara güven ortamı oluşturacak adımların atılması gerektiğini belirten Turhan, şöyle devam etti: "Bunları yapabilecek çok sayıda enstrüman da var. Eminimi ki yetkili arkadaşlarımız bunları değerlendiriyorlardır ve kısa zamanda gerekli önlemleri alacaklardır."

Piyasa bozmaya izin yok

Ak Parti'nin kurulduğu günden beri piyasa ekonomisini güçlendirme çalışan bir parti olduğunun altını çizen Turhan, piyasa dinamiklerinden kaynaklanmayan, başka niyetler içinde sergilenen ya da sistemik risk oluşturacak piyasaya bozucu davranışların bütün dünyada düzenleme ve denetimle önlendiğinin altını çizdi. İbrahim Turhan, şöyle devam etti: "Bizim de yetkili kurumlarımız, böyle hareketlere asla isin vermeyeceklerdir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber