CEO'lar topluma duyarlı gençlerle çalışmak istiyor

CEO'ların işe alacakları gençlerde aradığı bir başka özellik ise topluma karşı duyarlılık. Sosyal sorumluluk sahibi, yaşadıkları dünyaya ve topluma duyarlı gençlerle birlikte çalışmak istiyorlar. Bu yüzden de işe alırken toplumsal projelerde çalışan gençleri tercih ettiklerini söylüyorlar

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 16 Nisan 2015 10:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
CEO'lar topluma duyarlı gençlerle çalışmak istiyor

Pervin KAPLAN

İyi üniversite, iyi notlar, iyi bir dil hatta birkaç dil, spor hayatı ya da öğrenci kulüplerinde aktif bir yaşama sahip olmak, stajlar yapmak. Bunların hepsi sizin diğer adaylar arasında bir adım önde olmanızı sağlayacak. Ancak tercih edilirliğinizi artırmak için bir başka özelliğinize daha bakacaklar. O da yaşadığınız topluma, dünyaya karşı ne kadar sorumlu olduğunuz. Nasıl sosyal sorumluluk projelerinde yer alan şirketler tüketici tarafından daha çok tercih ediliyorsa, bu projeleri gerçekleştiren gençler de CEO'lar tarafından dikkate alınıyor.

BOSCH TÜRKIYE VE ORTADOĞU BAŞKANI STEVEN YOUNG

"En önemli değerimiz sosyal sorumluluktur. Bu nedenle de adayların sosyal sorumluluk çalışmalarında yer alması önemli" diyerek bu özelliğin önemine vurgu yapıyor. İşte Young'un iş yaşamına girecek gençlere tavsiyeleri:

YENİLİKÇİ ARKADAŞLARA BAKIYORUZ: İşe alım kriterlerimiz içerisinde lise, üniversite ya da not ortalaması şartları bulunmuyor. Seçim kriterlerimizin başında gelecek odaklılık, kültürel farklılıklara uyum, çeşitlilik, öğrenmeye açıklık ve esneklik geliyor. Takım oyuncusu olan, yenilikçi ve değerlerimize sahip çıkacak arkadaşları arıyoruz.

LİDERLİĞİ GELİŞTİRİYOR: Kulüplerde aktif olarak rol almak iletişim, işbirliği ve liderlik yetkinliklerini geliştiriyor. Böylelikle organizasyon, zaman yönetimi ve zorluklarla baş edebilme yetkinlikleri de gelişiyor. Bu nedenle işe alımda kulüp etkinliklerine dikkat ediyoruz. Spor da önemli, ama işe alım kriterimiz değil. Farklı stajlar ise gelişimlerine katkı sağlar.

KÜLTÜRLERARASI ÇEŞİTLİLİK: Kültürlerarası çeşitlilik, değerlerimizden. Bu nedenle adaylarımızın ERASMUS gibi programlarla farklı ülkelerde, farklı kültürlerle tanışmış olması aradığımız özelliklerden.

ULUSLARARASI ŞİRKET İÇİN: Uluslararası şirketler için gelecek odaklılık, kültürel farklılıklara uyum, çeşitlilik, öğrenmeye açıklık ve esneklik gerekli. Kendini sürekli geliştiren adayların şansı daha yüksek. Elbette global bir şirket için İngilizce şart. Pozisyona göre başka diller de avantaj sağlar.

ALANINIZI BELİRTİN: Bir CV içerisinde adayın eğitimini, yabancı dil gibi kişisel becerilerini, yetkinlik ve tecrübelerini kısa ve öz bir şekilde ifade etmesi ve profesyonel gelişimini hangi alanlarda ilerletmek istediğini belirtmesi gerek.

HAYALİMDEKİ GENÇ: Gelecek odaklı, proaktif, kendisini sürekli olarak geliştiren, sosyal, enerjik gençlerin organizasyonumuza büyük katma değer sağlayacağını düşünüyorum.

DAHA ÇOK İŞ İMKANI: Üniversiteli gençler bizim için çok önemli çünkü onlar geleceğimiz. Değişik staj programlarımıza onları alıyoruz. Yeni mezun işe alımlarımızın yaklaşık yüzde 50'sini bizim öğrenci programlarımıza katılmış olan stajyer arkadaşlarla dolduruyoruz. İşe alımlarımızda direkt üniversiteden yeni mezunlara iş imkanı sağlıyoruz. Gençlerin organizasyonumuz içerisindeki performansından gayet memnunuz. Gençlerimiz için daha fazla iş imkanı yaratılması gerektiğini düşünüyorum..

KENDİNİZİ RENKLENDİRİN: Üniversite hayatı boyunca aktif olun. Staj yapın ama üniversite içerisinde farklı birimlerde farklı kulüplerde kendinizi renklendirin, zenginleştirin. Heyecan ve merakınızı kaybetmeyin.

MONDELEZ INTERNATIONAL'IN TÜRKIYE GENEL MÜDÜRÜ JOOST VLAANDEREN

'Ne yapmak istediğinize karar verin'

Yaratıcılık ve ikna yeteneği yine CEO'ların gençlerde aradıkları özellikler arasında yer alıyor. Kraft Foods adı altında Türkiye'de faaliyet gösteren Mondelez International'ın Türkiye Genel Müdürü Joost Vlaanderen de birlikte çalışmak istediği genci anlatırken bu özelliklere vurgu yaparak "İletişime, geribildirime, gelişmeye açık, hatalarından öğrenen, yapabileceğine inanan" gençler aradıklarını söylüyor. Uluslararası şirketlerde İngilizce'nin iletişim dili olduğunun altını çizen Vlaanderen işe alırken dikkat ettikleri özellikleri ve gençlere önerilerini şöyle sıralıyor:

BAŞARILI OLANLARI SEÇİYORUZ: Kişinin sadece belirli bir üniversitede öğrenim gördüğü için işe alınması doğru yöntem değil, tüm başvuruları kabul ediyoruz. Ancak belirli üniversitelerin eğitim seviyesinin adayın performans ve potansiyelini artırdığını da gözlemliyoruz.

ÖĞRENCİLİK YILLARINA BAKILIYOR: Adayların öncelikle mezun olduğu üniversite, bölümü ve daha sonra öğrencilik hayatında gerçekleştirdiği aktivite ve iş tecrübeleri ya da stajlar daha öncelik kazanıyor. Bir kişi not ortalaması anlamında çok başarılı olabilir ancak aranan işi gerçekleştirmeye uygun yetkinliklere sahip olmayabilir. Kişi ortalama bir öğrenci olup bazı yeteneklerini okulun yanındaki diğer staj, proje vs uğraşları ile geliştirmiş olabilir.

ÖZELLİK KAZANDIRIYOR: Öğrenci iken yapılan etkinlikler, kulüpler, iş tecrübesi adaylara önemli özellikler kazandırabiliyor. Sosyal projelerde neler yaptıkları ve kendilerini nasıl geliştirdikleri önemli. Spor her adayda aynı olumlu etkileri yaratmıyor.

HAYAT TECRÜBESİ: Değişim programları adayın farklı bir ülkede, kültürde hayat tecrübesi kazanmış olması çokuluslu şirketlerdeki kültürü algılayabilmeleri adına oldukça pozitif olabilir, ancak yine de bu süreyi nasıl değerlendirdiği ve oradan neler edindiği önemli.

BİRKAÇ ŞİRKET GÖRSÜN: İsteğe bağlı, gönüllü stajyer kesinlikle etkili oluyor. Adaylar mutlaka bir ya da birkaç şirketi görmüş ve tecrübe kazanmış olurlarsa hem ne yapmak istediklerini daha iyi anlıyorlar, hem de bizlere kendilerini anlatmak için daha fazla deneyim kazanmış oluyorlar.

ANLAŞILIR BİR CV: CV'nin anlaşılır, sade bir dizayna sahip olması, eğitim ve deneyim bilgilerinin o işi hiç yapmayan bir kişinin anlayabileceği açıklıkta olması gerekir.

SOSYAL MEDYA: Başvuru yapanların blog ve web sitelerinin olmasını dikkate almıyoruz. Linkedin sayfasına profiline bakmak için zaman zaman giriliyor, bunun dışında kişinin özel hayatı kendisini ilgilendirir.

DAIKIN TÜRKIYE CEO'SU HASAN ÖNDER

'Not ortalaması ve burs, adayın başarısını gösterir'

Yabancı dil bütün şirketler için olmazsa olmaz koşullardan bir tanesi. Hele uluslararası bir şirkette çalışmayı planlıyorsanız ve dil bilmiyorsanız hiç şansınız yok. Hatta şirketin pazarı olan ülkelerdeki dillerden birine de hakim olmanız bekleniyor. Daikin Türkiye CEO'su Hasan Önder de, pazarları nedeniyle Rusça, Fransızca gibi dilleri bilen elemanlar aradıklarını anlatıyor. Önder gençlerde aradıkları nitelikleri ve tavsiyerini şöyle sıralıyor:

TEKNİSYENLERİMİZ MESLEK LİSELİ: İşe alacağımız adayın pozisyonuna göre bölümü önemli. Bu bölümün gerektirdiği yetkinliklere sahip mi ona bakıyoruz. Örneğin teknisyenlerimizin mesleki ve teknik liseli olmasını önemsiyoruz. Not ortalaması adayın başarısını gösterdiği için önemli. Burslu okumayı da başarı göstergesi olarak kabul ediyoruz.

DUYARLILIĞINI GÖRÜYORUZ: Adayın sosyal sorumluluk projelerinde görev alması; kişinin sosyal duyarlılık, dünya görüşü, iletişim yeteneği gibi özellikleri hakkında fikir sahibi olmamızı sağlıyor. Kulüplerde etkin rol oynamak da yetkinliklerinin gelişimi açısından önemli ve işe alımda bir kriter.

TAKIM SPORLARININ ETKİSİ: Spor, kişinin disiplin ve çalışma alışkanlığı kazanmasında önemli bir unsur. Ayrıca yaptığı spor, bize kişinin karakteristik özellikleriyle ilgili bilgi veriyor. Lise döneminde aktif olarak voleybol oynamış biri olarak, takım sporlarının kişisel gelişim ve başarı üzerinde önemli bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Kurumsal kültürümüzde bireysel başarılardan daha çok, takım halinde elde edilen başarılar teşvik edilir. Bu nedenle, takım çalışmasına yatkınlık işe alım sürecimizde önem verdiğimiz bir yetkinliktir ve adayın takım sporlarında aktif görev alması bir avantajdır.

YURTDIŞI DENEYİMİ EDİNİN: Öğrenci değişim programlarının; öğrencinin almış olduğu eğitimin kalitesini artırması, yabancı dilini geliştirme fırsatı yaratması, öğrenciye yurtdışı deneyimi sunması ve farklı kültürleri tanıyıp farklı kültürdeki kişilerle iletişim sağlaması gibi çok büyük avantajları söz konusu olduğundan bu programlara katılanları farklı değerlendiriyoruz.

KARİYER HEDEFİNİ GÖSTERİYOR: Gönüllü staj yapmak kişisel gelişime, iş hayatına adaptasyona katkı sağlar. Ayrıca kariyer hedefini belirlediğini gösterir. Bu da bilinçli aday demektir.

EULER HERMES TÜRKIYE CEO'SU ÖZLEM ÖZÜNER

'Y kuşağı karar mekanizmalarına katılmak istiyor'

İşe girmek için başvuran adayların öğrencilik dönemlerinde yer aldıkları projeleri ve karşılaştıkları sorunları çözmede kullandıkları yöntemleri dikkate aldıklarını anlatan Euler Hermes Türkiye CEO'su Özlem Özüner farklı bir noktaya dikkat çekiyor. O da sabırsızlıkları ve kolay sıkılmaları ile bilinen Y kuşağı gençleriyle birlikte çalışabilmek için işyerlerinde düzenleme yapmanın önemi. Bu gençlerin "katılımcı bir ortamda" çalışmak istediklerini, "dikte edilen işleri" yapmak yerine karar mekanizmalarında yer alacakları ortamları tercih ettiklerini vurguluyor. Bu yüzden de bu gençlerle çalışmak için yaşama geçirebilecekleri projeleri üretebilecekleri ortamları yarattıklarını, iş çeşitliliği sağladıklarını anlatan Özüner'in gençlere tavsiyeleri şöyle:

ÖĞRENMEYE AÇIK OLUN: Üniversite ve eğitim önemli ama aynı zamanda öğrenmeye de açık olmak gerekiyor. Çokuluslu şirkette çalışmak için İngilizce olmazsa olmaz koşul.

KENDİNİ TANIMAK İÇİN STAJ ÖNEMLİ: Spor disiplin ve düzeni gösterir ama tek başına kriter değildir. Staj ise kişinin kendini tanımaya çalışması ve ne yapmak istediğini anlaması açısından önemlidir.

FARKLILIKLARA SAYGI: Farklılıklara, farklı görüş ve değerlere saygılı olmaları, bireysel olduğu kadar ekip hedeflerini de dikkate almaları gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber