Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakarete para cezası

Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'a gazetedeki yazısıyla hakarette bulunduğu ve İstanbul merkezli 25 Aralık soruşturmasına ilişkin gizliliği ihlal ettiği iddiasıyla yargılanan Barış İnce, "hakaret" suçundan 10 bin 620 lira para cezasına çarptırıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2015 21:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakarete para cezası

Gazetedeki yazısında, başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'a hakarette bulunduğu ve İstanbul merkezli 25 Aralık soruşturmasına ilişkin gizliliği ihlal ettiği iddiasıyla yargılanan Barış İnce, "hakaret" suçundan 10 bin 620 lira para cezasına çarptırıldı.

Gazeteci Barış İnce hakkında, Birgün gazetesinin 3 Mart 2014 tarihli nüshası ile gazeteye ait internet sitesinde, takipsizlikle sonuçlanan İstanbul merkezli 25 Aralık soruşturmasına ilişkin yazdığı bir yazı nedeniyle, o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan ile soruşturmada adı geçen iş adamları Abdulkerim Çay ve Cengiz Aktürk'ün ayrı ayrı şikayetleri üzerine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu'nca soruşturma başlatıldı.

Hazırlanan iddianamede, müşteki avukatları tarafından başsavcılığa verilen 19 Haziran 2014 tarihli şikayet dilekçesinde, "Barış İnce'nin gazetedeki yazısında müştekilere hakarette bulunduğu, telefon görüşmelerine ayrıntılı olarak yer vererek soruşturmanın gizliliğini ihlal ettiği, haber verme sınırlarını aştığı, müştekileri toplum önünde küçük düşürdüğü ve suç işlediği gerekçesiyle yargılanmasının istendiği" belirtildi.

"Haber ve yorum yapma yasalarla sınırlı"

Aynı haber içeriğiyle ilgili ayrı ayrı yapılan şikayetler sonucunda üç ayrı dosyanın birleştirildiği kaydedilen iddianamede, hak ve özgürlüklerin sınırlarının yasalarla belirlendiğine vurgu yapıldı. İddianamede, gazetecilik mesleğini icra etme, haber verme ve yorum yapma haklarının genel olarak yasalarla sınırlandırılmasının yanında, soruşturmanın gizliliğini ihlal etmenin de yaptırıma bağlandığı hatırlatıldı.

Şüpheli İnce'nin haberinde açıkça soruşturma dosyasında olan bilgilerin verildiği aktarılan iddianamede, müştekilerin yasal olmayan işler yaptığı ve aralarındaki ilişkilerin menfaat amacıyla oluşturulduğu izlenimi verilmesinin yanı sıra telefon görüşmelerinin kayıtlarının da yayınlandığı haberde müştekilerin tahkir ve tezyif edildiği öne sürüldü.

Soruşturmanın gizliliğini ihlal ve hakaret suçu unsurlarının yer aldığı haberin basın özgürlüğü kapsamı dışında kaldığı aktarılan iddianamede, "Şüphelinin yazdığı yazı içeriğinde müştekilere yönelik başlıkların ve içeriklerinin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmayıp, müştekileri yüz kızartıcı suç işleyen kişiler olarak göstererek aşağıladığı, küçülttüğü, eleştiri sınırlarını aştığı, dolayısıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Yargıtay yerleşik içtihatlarına göre üzerine atılı suçu işlediği değerlendirilmektedir" denildi.

İddianamede şüpheli İnce'nin, Recep Tayyip Erdoğan'a karşı, "kamu görevlisine alenen basın yoluyla hakaret etmek" suçundan 1 yıl 2 ay ile 2 yıl 4 ay, diğer müştekilere yönelik "soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek" suçundan ise 1 ile 3 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması istendi.

Mahkemenin kararı

İddianameyi kabul eden İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nce bugün davanın dördüncü duruşması yapıldı.

Sanık İnce'nin katılmadığı duruşmada, müşteki Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'ı avukat Hatice Özay, diğer müştekileri ise avukat Murat İlvan temsil etti.

Savunma yapan sanık İnce'nin avukatı Ali Deniz Ceylan, haberin verilmesinden 1-2 gün önce bir paylaşım sitesinden fezlekenin açıkça yayınlandığını ve çok sayıda haber yapıldığını öne sürdü.

Sanığın diğer avukatı Tolgay Güvercin de "Yayınlanan haberin içeriğini oluşturan fezlekeyi, devletin savcısı tarafından verilen talimatla devletin polislerinin hazırladığı görülecektir. Basının görevi, birebir mahkeme gibi her şeyi somut şekliyle ortaya koymak değildir. İşin bu kısmı basını da çok ilgilendirmemektedir. Önemli olan maddi gerçeğin ortaya çıkarılması değildir, görünür gerçeklik yeterlidir" ifadelerini kullandı.

Davayı karara bağlayan mahkeme, Barış İnce'yi, Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan'a yönelik "hakaret" suçundan toplam 531 gün için, günlüğü 20 liradan olmak üzere 10 bin 620 lira adli para cezasına çarptırdı.

Mahkeme, sanığın "gizliliği ihlal" ve müdahiller Cengiz Aktürk ile Abdulkerim Çay'a yönelik "hakaret" suçlarından ise beraatini kararlaştırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber