Aday öğretmenlerin zorunlu süreci başlıyor

MEB, atama ve yer değiştirme yönetmeliğini gecikmeli olarak yürürlüğe koydu.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Nisan 2015 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aday öğretmenlerin zorunlu süreci başlıyor

MEB'in yeni atama ve yer değiştirme yönetmeliği 17 Nisan 2015 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Tıklayınız.

Geçen yıl açıkladığımız üzere, Eylül ayından itibaren atanan öğretmenler, aday öğretmen sayılacak ve bunlar asil öğretmenliğe atanabilmek için artık performans değerlendirmesi ile yazılı/sözlü sınava tabi tutulacak. 17 Nisan'da yayımlanan yönetmelikle performans değerlendirmesinin nasıl yapılacağı ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Aşağıda önce, KPSS ile yapılacak öğretmen atamalarında yapılan üç değişikliğe daha sonra ise atanan öğretmenlere performans değerlendirmesinin nasıl yapılacağına yer verilmiştir.

YENİDEN ATAMA VE KURUMLARARASI ATAMAYA AYRILAN KONTENJAN AZALTILDI

Daha önce kadroların yüzde 1'ini yeniden ve kurumlararası atamaya ayırmak mecburiydi. Yeni düzenlemede yüzde 1 şartı "en fazla %1" olarak değiştirilmiştir. Buna göre her alanda yüzde 1 şartı uygulanmayacaktır. Uygulamada, ayrılan kontenjanların bazıları boş kalıyordu.

ÖĞRETMEN ADAYI ARTIK 40 TERCİHTE BULUNABİLECEK

2015 yılı Ağutos ayından başlamak üzere, öğretmen adayları artık 25 değil 40 okul tercihi yapabilecek

MAİL ADRESİNE YAPILMIŞ OLAN TEBLİGAT, 5 GÜN SONRA YAPILMIŞ SAYILACAK

14. madde ile yeni yapılan düzenleme şu şekildedir:

"Atamalar, yapıldığı tarihten itibaren Bakanlık internet sitesinde duyurulur. Tebligat, adayın başvurusunda belirttiği elektronik adrese yapılır. Tebligat, adayın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Adaylar, tebligatın yapılmış sayıldığı tarihten itibaren 657 sayılı Kanunun 62 nci ve 63 üncü maddelerinde belirtilen sürelerde göreve başlamak zorundadır."

KPSS İLE ATANAN ADAY ÖĞRETMENLERİ ZORLU BİR SÜREÇ BEKLİYOR

MEB, 1739 sayılı Kanun ile getirdiği düzenlemeyi yürürlüğe koydu.

Buna göre 14/3/2014 tarihinden itibaren atanan aday öğretmenler,

- önce performans değerlendirmesinme tabi tutulacak. Performans değerlendirmesi 3 kez yapılacak. Göreve başladığı dönemde bir, takip eden dönemde iki kez değerlendirme yapılacak. Bu değerlendirmesi, maarif müfettişi, danışman öğretmen ve okul müdürü yapacak. Değerlendirme yapılırken 50 kıstasa bakılacak. Bu kıstasları görmek için tıklayın. Performans değerlendirmesinde, ilk değerlendirmenin yüzde 10'u, ikincisinmin yüzde 30'u, üçüncüsünün yüzde 60'ı esas alınacak. Aritmetik olarak 50 ve üzeri alan başarılı sayılacak. 50 alamayanın memuriyetle ilişiği kesilecek.

- performans değerlendirmesinden başarılı bulunan aday yazılı ve/veya sözlü sınava alınacak. Yazılı sınav Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yapılacak. Sınav konuları yönetmeliğin 20. maddesinde yazmaktadır. Tıklayınız. Yazılı sınav sonrasında, MEB gerek görürse adayı sözlü sınava tabi tutacak. Yazılı ve sözlüden 60 ve üzeri alan aday başarılı sayılacak. Yazılı ve sözlü sınavda başarısız olanlar, başka bir okula atanarak burada bir daha perfomans denetimine ve yazılı/sözlü sınava tabi tutulacak. Bu yeni okulundai performans değerlendirmesi sonrasındaki yazılı ve sözlü sınavda başarısız olanlar memurluktan atılacak

- 2015 yılı uygulaması şu şekilde olacaktır: 14/3/2014 tarihinden sonra ilk defa atanan aday öğretmenler perfomans değerlendirmesi ile yazılı ve sözlü sınava tabi tutulacak. Ancak MEB yönetmeliği gecikmeli olarak yayımlandığı için ilk dönemde değerlendirme yapmak mümkün olamadı. Bu nedenle 2014-2015 eğitim öğretim döneminin ikinci döneminde iki kez değerlendirme yapılacak. 1. değerlendirmenin yüzde 30'u, ikinci değerlendirmenin yüzde 70'i alınacak. Yüz üzerinden 50 alanlar başarılı sayılacak. Bu husus yönetmeliğin geçici 6. maddesinde düzenlenmiştir. Tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber