Ağrı pili ile ağrılarından kurtuldular

Antalya'da üç hastanın farklı nedenlerle oluşan ağrıları, "ağrı pili" sayesinde dindi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2015 15:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Ağrı pili ile ağrılarından kurtuldular

Antalya'da ağrılardan şikayetçi üç hasta, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde takılan "ağrı pili" sayesinde daha konforlu bir yaşama adım attı.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Algoloji Uzmanı Doç. Dr. Mert Akbaş, hastaları Makbule Süheyla Adaş (67), Emine Tülin Yönel (72) ve Mustafa Güler (41) ile basın toplantısı düzenledi.

Doç. Dr. Akbaş, yaptığı konuşmada, ağrının süresine göre akut ve kronik olarak ikiye ayrıldığını, algolojinin kronik ağrıların tedavisinde devreye girdiğini söyledi.

Akbaş, kronik ağrının çok sayıda probleme yol açtığını vurgulayarak, "Her yıl kronik ağrıya bağlı olarak 700 milyon iş gücü ve 60 milyar dolar zarar oluşuyor" diye konuştu.

Algolojinin son yıllarda bilinmeye başlandığını ve hasta memnuniyeti artıkça da daha aranır hale geldiğini dile getiren Akbaş, geçmeyen kronik ağrıları olanların algoloji bölümüne başvurabileceklerinin altını çizdi.

Kronik geçmeyen ağrısı olan kişilerin direkt kendilerine başvurmasını isteyen Akbaş, şöyle konuştu:

"Birçok hastanın burada yapılan tedavilerden yanıt alma şansı oldukça yüksektir. Cerrahi en son başvurulacak çaredir. Böylece hasta uzamış tedavilerden, gereksiz cerrahilerden kurtulabilir. Bu da bizim gibi ekonomik koşulları olan ülkelerde gereksiz masrafları da azaltmış olur."

- "Diğer yöntemlerde fayda görmeyene ağrı pili"

Akbaş, diğer yöntemlerden fayda görmeyen hastalar için ağrı pili uyguladıklarını, pilin lokal anestezi ile omurga kanalına yerleştirildiğini anlattı.

Ağrı pili uygulanan hastalarda başarılı sonuçlar alındığını ifade eden Akbaş, "Birçok bilimsel makaledeki başarı oranı yüzde 50-80 arasında değişmektedir. Yöntemin uzun süreli takibine ait, iskemik (damarsal kökenli) ağrıda yüzde 80-90, postlaminektomi (başarısız bel cerrahisi sendromu) ve nöropatik (sinir sistemi kökenli) ağrıda ise ortalama yüzde 50-70 başarılı sonuçlar alınmıştır" dedi.

Akbaş, ağrının kader olmadığını, kişilerin ömür boyu ağrı ile yaşamaktan kurtulabileceğini kaydetti.

- "Ağrılarımdan yüzde 100 kurtuldum"

Hastalardan Makbule Süheyla Adaş, belindeki kemik kayması yüzünden üç kez ameliyat olduğunu, ağrıları yüzünden yürüyemez durumdayken, tekerlekli sandalyeyle hastaneye geldiğini söyledi.

Tekerlekli sandalyeden ağrı pili sayesinde kurtulduğunu dile getiren Adaş, "Ağrı pili bir yıl önce takıldı. O zamandan beri çok iyi durumdayım. Tuvalete gidebiliyorum, yürüyebiliyorum" diye konuştu.

Sol ayak baş parmağı, sigara tiryakiliğine bağlı Buerger hastalığının etkisiyle oluşan damar tıkanıklığı ve doku ölümü sebebiyle kesilen Mustafa Güler de ameliyatın ardından ayağında oluşan şiddetli ağrılar nedeniyle hastaneye başvurduğunu belirtti.

15 yıllık sigara tiryakisi olduğunu anlatan Güler, "Günde 1,5 paket sigara kullanıyordum. Çok kötü ağrılar yaşadım. İntiharı dahi düşündüm. Ağrı pili sayesinde ağrılarımdan yüzde 100 kurtuldum. Geceleri artık rahat uyuyabiliyorum. Çocuğumla oynayabiliyorum" dedi.

Ayağındaki kan dolaşımının da arttığına değinen Güler, bu sayede ayağının kesilmekten kurtulduğunu vurguladı.

Emine Tülin Yönel (72) ise belindeki kemik kayması yüzünden 2002 yılında beline 6 platin takıldığını ifade ederek, ağrıları nedeniyle sıkıntı yaşadığını söyledi. Yönel, ağrı pilinin takılmasıyla ağrılarının geçtiğini dile getirerek, "Yaşam konforum arttı. Şimdi pilli bebek misali güzel bir şekilde yaşıyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber