Taputakas uygulaması hayata geçiyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce: - "20 Nisan'da Uluslararası Tapu ve Kadastro Kongremiz var. Buna bütün dünyadan katılımlar olacak. Bakanlığımız öncülüğünü yapıyor. Kadastro bilgileri ve tekniğimizin bütün dünyaya, gelişmiş ülkeler dahil, bir ihraç ürünü olduğunu düşünüyorum"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2015 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Taputakas uygulaması hayata geçiyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, "20 Nisan'da Uluslararası Tapu ve Kadastro Kongremiz var. Buna bütün dünyadan katılımlar olacak. Bakanlığımız öncülüğünü yapıyor. Kadastro bilgileri ve tekniğimizin bütün dünyaya, gelişmiş ülkeler dahil, bir ihraç ürünü olduğunu düşünüyorum" dedi.

Takasbank ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arasında protokole bağlanan "Taputakas" uygulamasının tanıtım toplantısı, Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Güllüce, Türkiye'nin sürdürülebilir ve vatandaş odaklı politikalarla gelişmeye devam ettiğini söyledi.

"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" ilkesinin her gün bir adım daha ilerlediğini anlatan Güllüce, 1847'den günümüze kadar tapu işlemleri yapan tapu idaresinin, gelecekte de dünyaya açılan bir kurum haline dönüşeceğini kaydetti.

"Taputakas" uygulamasının önemine işaret eden Güllüce, son yıllarda alım satım işlemlerinde aldatılan insanların sayısının fazlalığına dikkati çekti.

Güllüce, "Organize suç kültürü olmayan masum bir millettik ama geliştiğini iddia eden ülkelerin ekonomik anlamda gelişen ülkeleri sürekli medyatik bombardımanı sonucu öğrete öğrete biz iyi bir suç ithalatçısı olduk. Organize suçlar doğdu. Bilhassa otomobil satışı ve tapu işinde şu anda ciddi şeyler var. Bir hafta önce biri geldi bana, dolandırıldığını anlamış, 'bana yardımcı ol" diyor. Savcıyı aradık, 'her şey tamam, adam imza atmış' diyor. Yani 'bizim yapabileceğimiz bir şey yok'. Dolayısıyla bu işin önemini fark etmek lazım" diye konuştu.

Bakanlık olarak teknolojide her geçen gün bir adım daha öne gittiklerini vurgulayan Güllüce, tapu ve kadastro idaresinin teknolojik anlamda geliştiğini kaydetti.

Güllüce, sözlerini şöyle tamamladı:

"İlbank'la Tapu İdaresi'ni bir ihraç ürünü olarak düşünüyorum. Biraz önce bir Afrika ülkesinden İller Bankası'na bir talep olduğu şeklinde bir haber geldi. Bunlar beni sevindiriyor. Türkiye kendi kabuğuna sığmayacak kadar büyüdü ve büyümekte. İlbank'ın gerek müşavirlik ve yatırım yapma noktasında özellikle Afrika'da iyi bir noktaya geleceğini düşünüyorum. 20 Nisan'da Uluslararası Tapu ve Kadastro Kongremiz var. Buna bütün dünyadan katılımlar olacak. Bakanlığımız öncülüğünü yapıyor. Kadastro bilgileri ve tekniğimizin bütün dünyaya, gelişmiş ülkeler dahil, bir ihraç ürünü olduğunu düşünüyorum."

Konuşmasının ardından Güllüce'ye, Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut Güney ve Takasbank Genel Müdürü Murat Ulus tarafından plaket takdim edildi.

- "Taputakas" uygulaması

Proje ile gayrimenkul alışverişinde yaşanan güven problemi, sahte para, hırsızlık ve dolandırıcılık risklerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Taputakas ile gayrimenkul alım satımı artık hem alıcı hem de satıcı açısından risksiz ve güvenli bir yapıda gerçekleşecek. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ (Takasbank) arasında kurulan web tabanlı yeni Taputakas uygulamasıyla, gayrimenkul alan ve satan tarafların varlıkları aynı anda hızlı ve güvenilir bir şekilde el değiştirecek.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Takasbank arasında Aralık 2014'te imzalanan protokolle, gayrimenkul alım satımlarında mülkiyet hakkı ve satış bedelinin el değiştirmesi sırasında yaşanan olumsuzlukların, işlemlere konu nakdin güvenilir ve tarafsız bir kurum olan Takasbank aracılığıyla transfer edilerek önlenmesi amacıyla yeni bir uygulama geliştirilmesi için mutabakat sağlandı.

Ülke genelinde tüm tapu müdürlükleri tarafından tapu ve kadastro hizmetlerinin standart bir yapıda ve elektronik olarak yerine getirilmesi amacıyla Mayıs 2012'de uygulamaya alınan TAKBİS ile Takasbank bilgi sistemlerinin birleşimiyle kurulan web tabanlı Taputakas uygulamasıyla, gayrimenkul alışverişi sırasında el değiştirecek tutar, Takasbank nezdinde açılan özel bir hesapta bloke edilerek satış işlemi gerçekleşene kadar güvence altına alınacak.

Hem alıcı hem de satıcının banka ile tapu dairesi arasındaki koşuşturmacasına son verecek uygulamayla, alım satım işlemlerinde tahsilat gecikmesi, nakit taşıma esnasında yaşanabilecek olumsuzluklar, nakdin sahte çıkması ve dolandırıcılık gibi riskler ile taraflar arasındaki güven problemi bertaraf edilmiş olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber