Mühendisler tüp bebek karışmasını engelliyor

Adliyelere bile taşınan tüp bebek karışmasını engelleyen yazılımı Türk mühendisler geliştirdi. Güvenlik ve eş doğrulama sistemiyle uygulanan tüm işlemler en az 9 kez kontrol edilebiliyor, maliyet ise yarıya düşüyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Nisan 2015 15:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Mühendisler tüp bebek karışmasını engelliyor

TÜP bebek tedavilerinde hem ailelerin hem de işlemi yapan uzmanların korkulu rüyası sperm, yumurta veya embriyolarının karışması. Türk yazılımcılar bu ve benzeri hataların önlenmesi için özel bir yazılım geliştirdi. Degode Dijial Proje Ofisi tarafından geliştirilen tüp bebek güvenliği ve eş doğrulama sisteminde, tedavi boyunca, uygulanan tüm işlemler en az 9 kez kontrol edilebiliyor. TupbebeX ID - Tüp Bebek Güvenlik Sistemi'ni geliştiren Aşkın Kaymaz, "Halen yaygın kanı olan 'yabancılar en iyisi yapıyor' fikrini yıkmak istiyoruz. Sistemin Ar-Ge'si yüzde 100 Türkiye'de yapıldı. Yabancı muadillerimizin ürettiği benzer sistem ve donanımların hasta başına maliyeti 70 Euro'dan başlıyor. Bizim hasta başı maliyetimiz ise sadece 25-35 Euro" dedi.

HATASIZ EŞLEŞTİRME

Tüp bebek merkezleri ve uygulanan tedavileri adım adım öğrenmek için sahada 1.5 yıl çalıştıklarını, 6 kişilik bilgisayar ve elektronik mühendislerinden oluşan ekiple de 6 ayda sistemi geliştirdiklerini anlatan Kaymaz, "Aslında yazılım dinamik ve gelen taleplere göre sürekli de gelişiyor" dedi. Tüp bebek tedavileri sırasında yaşanan bazı karışmaların adliyelere taşındığını hatırlatan Kaymaz, şunları söyledi: "Elektronik güvenlik sistemimizde, tüp bebek tedavisi gören hastalara ait sperm ve yumurta örnekleri, kablosuz çiplerle hatasız olarak eşleştiriliyor. Ayrıca yine tüm tedavi aşamalarında (sperm testi, Yumurta toplama, yumurtaların takip edilmesi, yumurta ve spermin buluşturulması, embriyo transfer işlemi, embriyo ve sperm dondurma vs.) doğrulama ve eşleşme kontrol altında tutuluyor" dedi.

BİLGİ KRİPTOLU

Halen İstanbul Tüp Bebek Merkezi'nde kullanılan sistemin de kendini check etme özelliği bulunduğunu anlatan Kaymaz, hergün belli periyotlarla ana bilgisayara rapor verdiğini, sıradışı bi durum varsa ilgililere mail ve SMS yolladığını söyledi. Çipin içindeki her türlü bilgi şifreli. Sadece devam ettiği merkezdeki okuyucu çözebiliyor. Başka bir yerde okunması mümkün değil.

Hastalar da kontrol edebiliyor

TÜP bebek merkezlerinin bir çoğunun işlemleri "şahitlikle" yürüttüğünü anlatan Aşkın Kaymaz, "Bizim sistemimizle, her hastaya ya çipli bir kart veya bileklik veriliyor. Tüm işlemlerden önce, hastanın bu çipler okutuluyor. İşlemler, personel, tarih-saat, işlem türü vb. ana bilgisayar üzerinde kayıt altında tutuluyor. Hem uygulayıcı hem de hasta kendi ve eşinin bilgilerini ekrandan görebiliyor" dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber