TESK: Sorunlarım çözümü mesleki teknik eğitim

TESK Başkanı Palandöken, "İş kazalarının ve işsizliğin önlenmesinden, kaliteli üretim ile ihracat artışına kadar ülkemizin temel sorunlarının sistematik çözümü mesleki teknik eğitimden geçmektedir"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Nisan 2015 16:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TESK: Sorunlarım çözümü mesleki teknik eğitim

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "İş kazalarının ve işsizliğin önlenmesinden, kaliteli üretim ile ihracat artışına kadar ülkemizin temel sorunlarının sistematik çözümü mesleki teknik eğitimden geçmektedir" ifadelerini kullandı.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığının mesleki eğitimin niteliğinin artırılmasını sağlaması gerektiğini vurguladı.

Meslek lisesi öğrencilerinin yüzde 50'sinin, çalışma hayatının istediği niteliklere sahip olamadan mezun olduğunu iddia eden Palandöken, şunları kaydetti:

"Bu öğrenciler, mezun oldukları bölümlerin dışında çalışıyorlar. Halbuki ülkemizin işçiliği iyi ara elemanın dışında, üretimi ileriye taşıyacak, teknolojiyi kullanan elemanlara ihtiyacı var. Uluslararası rekabet artık bunu gerektiriyor. Esnaf ve sanatkar ile sanayicilerin nitelikli ve mesleğinde yetkin eleman ihtiyacı var. Teknik eğitim mezunlarının ücretleri artırılarak cazip hale getirilmeli. Pek çok iş yerinin kalifiye eleman aramasına rağmen, bulamadıklarını hepimiz biliyoruz. Aslında iş var, sorun işe uygun vasıflarda, eğitilmiş eleman bulmada yaşanıyor. Bu sorunu, iyi planlanmış bir mesleki eğitimle çözebiliriz."

'Kısa dönem askerlik, yüksek maaşla cazip hale getirilmeli'

Teknik eğitim alanların staj yapmaları ve staj yaptıkları iş yeri tarafından, potansiyel elemanı olarak görülmesini teşvik edici hukuki alt yapı oluşturulması gerektiğini vurgulayan Palandöken, "kısa dönem askerlik, yüksek teknik eleman maaşı" gibi özel ayrıcalıklarla mesleki teknik eğitimin cazip hale getirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Palandöken, "Gençler arasında yüzde 20'ye ulaşan işsizlik oranını düşürmenin en doğru yolu piyasanın ihtiyacına uygun iyi eğitim almış gençler yetiştirmekten geçer" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber