Belediyecilikte 'Sosyal' patlama

Halkla iletişimde günümüz teknolojisine ayak uyduran belediyeler sosyal medyada resmi kalıpların dışına çıkınca fenomen haline gelerek hızla yayılmaya başladı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Nisan 2015 13:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Belediyecilikte 'Sosyal' patlama

Görkem Evci

"Sosyal belediyecilik" denildiğinde belediyelerin vatandaşlara sundukları sosyal politikalar, yardımlar, hizmetler gelirdi eskiden akıllara. Şimdilerde lafa "sosyal" diye başlayınca "medya" ile devam ediyoruz. Hal böyle olunca "sosyal belediyecilik", sosyal medyada vatandaşlar ile samimi ilişkiler kuran belediyeleri de akıllara getirir oldu. Twitter'da vatandaşların sorunlarına cevap verirken resmi bir dil kullanmak yerine, esprili bir dil kullanan belediyeler fenomen haline geldi. Vatandaşların, sorunları halletmek için sıralarda beklediği, çatık kaşlı belediyeler, birer eğlence kaynağına dönüştü. Kadıköy Belediyesi ile başlayan bu akım, zamanla diğerlerine sıçradı.

Kadıköy Belediyesi, Twitter hesabından Kadıköylülerin sorunlarına ilişkin cevaplar verirken, samimi bir dil kullanmayı tercih eden ilk belediye oldu. Kadıköy'de oturmayanlar bile, eğlenceli tweet'ler görmek için hesabı takip etmeye başladı. kadıköy belediyesi, sosyal medya kullanıcıları ile öyle samimi ilişkiler kuruyor ki "Kanki Kadıköy'de de yağmur yağıyor mu? Gelelim mi?" diye sorana "Hafif çiseliyor" diyerek meteorolojik destek vermekten bile geri durmuyor. "Kadıköy Belediyesi'ni seviyoruz" yazan bir kullanıcıya "Biz de size karşı boş değiliz :)" diye cevap vermesi, belediyenin twitter hesabına ün kazandıran tweet'lerden biri. Bu mesajların ardından, kullanıcılar da Kadıköy Belediyesi'ne daha samimi yaklaşmaya başladı ve ortaya şu tweet'ler çıktı:

"Sarılmak istiyorum"

- Sana sarılmak istiyorum Kadıköy Belediyesi.

- Sarılmak için binamızda sizin için uygun bir yer ayarlamaya çalışacağız.

- Kadıköy Belediyesi'nin hesabını kim kullanıyor?

- Bu hesabın arkasında bir insan yok, bir belediye var ve belediyeler kurşun geçirmez. V for Kadıköy.

- Üsküdar'da oturuyorum, emlak vergisini size ödesem olmaz mı:)?

- Mali İşler Müdürlüğümüzün hayır diyeceğini sanmıyoruz ama Üsküdar'dakiler kızabilir.

- Böyle şirinliğe devam ederseniz korkarım ki Kadıköy'de kiralar daha da uçacak :)

- Emlak lobisi bizi kaçırdı, zorla tweet yazdırıyorlar

Edremit Belediyesi de Kadıköy'ü takip edenlerden... Edremit'ten taşınan vatandaşa "Bizi hep hoş sedalarla anın olur mu? :(" diyecek kadar duygusal. "Düğünü orada yapacağım, sorun olur mu" diyen birine "Halay başı biz olursak herhangi bir sorun olmaz :)" diyecek kadar da eğlenceli. Fakat onu üne kavuşturan tweet'i ne yazık ki kurgu. Edremit Belediyesi, daha fazla görünürlük kazanmak için çok takipçili hesaplarla diyaloga girerek, bir anlamda "viral Reklam" yapıyor. Sahte bir Ajdar hesabı ile girdiği kurgusal diyalog, Edremit Belediyesi'nin sosyal medya hesabının tanınmasında önemli bir rol oynadı. Sahte Ajdar hesabından atılan "Yeni albümüm için klipleri Edremit'te çekeceğim nereleri önerirsin Edremit Belediye?" tweet'ine belediyenin hesabından "Hangi tarihlerde? Ona göre belediyeyi kapatalım." yanıtı gelmişti.

"Velev ki eşcinseliz"

Ataşehir Belediyesi'nin attığı bir tweet de unutulmazlar arasında yerini aldı. Twitter'da bir kullanıcı, Ataşehir Belediyesi zabıta ekibine ait 34 GAY 94 plakalı aracın fotoğafını paylaşarak "Bu plakayı Emniyet'ten bilinçli çakmış olma ihtimalleri çok..." yazdı. Ataşehir Belediyesi'nden gelen yanıt ise Twitter'da defalarca paylaşıldı: "Öyleyse bile bizim için hiçbir sorun teşkil etmediğini bilmeleri gerekirdi... Velev ki eşcinseliz? :)"

Tweet'le ünlü oldu

Yozgat Belediyesi, esprili dil kullanan bir sosyal medya hesabına sahip olmamasına rağmen bir tweet'i ile çok konuşuldu. Belediyenin hesabından "Estonya, Letonya, Fransa, İtalya ve Litvanya'dan 25 genç, gençlik değişimleri projesi kapsamında Yozgat'a geldiler" tweet'i atılınca, bir kullanıcı Yozgat'ı küçümseyen bir yorum yaparak "Yozgat nere..." diye yazdı. Belediyeden gelen "Koordinat veriyoruz: 39°49'K 34°48'D" yanıtı sosyal medyada büyük ses getirdi.

'Erkek misin?'

Bir belediye ile girilebilecek en komik diyaloglardan birinde Nilüfer Belediyesi'nin imzası var. Belediyenin sosyal medya hesabına özel mesaj atan bir vatandaş, selamlaşma faslından sonra "Erkek misin?" diye sorunca, belediyenin cevabı çok netti: "Belediyeyim ben"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber