KPSS'de 2. dalga: 78 gözaltı kararı

Ankara merkezli operasyonda gözaltına alınan şüpheli sayısı 35'e yükseldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2015 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KPSS'de 2. dalga: 78 gözaltı kararı

KPSS'de usulsüzlük iddialarına yönelik Ankara merkezli 28 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda haklarında yakalama kararı çıkartılan 78 şüpheliden gözaltına alınanların sayısı 35'e yükseldi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, 2010 yılında düzenlenen KPSS'de usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada gözaltı sayısı arttı. 21 ilden 28 ile genişletilen operasyonda, gözaltı sayısı da 35'e yükseldi.

Gözaltına alınan şüpheliler arasında 2010 yılındaki KPSS sonrası başta İçişleri ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıkları olmak üzere bazı bakanlık ve belediyelere ataması gerçekleştirilen devlet memurlarının da bulunduğu öğrenildi.

Ankara başta olmak üzere aralarında Malatya, Bitlis, Isparta, Çorum ve Gaziantep'in de bulunduğu 28 ildeki operasyonların devam ettiği, gözaltı sayısının artabileceği belirtilirken, gözaltına alınan şüphelilerin bulundukları illerden Ankara'ya gönderilmelerine başlandığı kaydedildi.

Operasyonla ilgili gece geç saatlerde bir sosyal medya hesabından yapılan duyurunun ardından zanlılardan birçoğunun bulundukları adresleri terk ettikleri bildirildi. Soruşturmanın devam ettiği, zanlıların yakalanmasına çalışıldığı belirtildi.

KPSS'de gözaltı sayısı 38'e yükseldi

Zanlıların çoğu adreslerinde bulunamadı

Operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan şüpheli sayısının 78 olduğu belirtilirken, gece geç saatlerde bir sosyal medya hesabından yapılan duyurunun ardından zanlıların büyük çoğunluğunun bulundukları adresleri terk ettikleri bilgisine ulaşıldı. Soruşturmanın devam ettiği, zanlıların yakalanmasına çalışıldığı bildirildi.

KPSS'de usulsüzlük iddiası

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, 2010'da düzenlenen KPSS'de usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında, 23 Mart 2015'te 14 ili kapsayan operasyonlarda 62 kişi gözaltına alınmış, 32'si tutuklanırken 30'u adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Bitlis'te bir öğretmen gözaltına alındı

KPSS'de usulsüzlük iddialarına yönelik Ankara merkezli 21 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonda, Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir öğretmen gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2010 yılında yapılan KPSS'de usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine Ankara merkezli 21 ilde başlatılan operasyon kapsamında, hakkında yakalama kararı bulunan ve kimliği açıklanmayan bir öğretmeni Bitlis'in Tatvan ilçesinde gözaltına aldı.

Çorum'da bir öğretmen gözaltına alındı

Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) usulsüzlük iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Çorum'da bir öğretmen gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, özel bir dershanede çalışan öğretmen Fatih A, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alındı.

Şüpheli Fatih A, sağlık kontrolünün ardından Ankara'ya gönderildi.

Isparta'da bir öğretim görevlisi gözaltına alındı

KPSS'de usulsüzlük iddialarına yönelik Ankara merkezli 21 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyon kapsamında Isparta'da, bir öğretim görevlisi gözaltına alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim görevlisi A.A'yı, kent merkezinde gözaltına aldı.

Malatya'da, biri araştırma görevlisi iki kişi gözaltına alındı

KPSS'de usulsüzlük iddialarına yönelik Ankara merkezli 21 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyon kapsamında Malatya'da iki kişi gözaltına alındı.

Ankara merkezli 21 ilde başlatılan operasyonlar kapsamında, İnönü Üniversitesinde araştırma görevlisi E.Ö. ile havalimanında memur olduğu öğrenilen A.K. gözaltına alındı.

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde bir öğretmen gözaltına alındı

Ankara merkezli 21 ilde başlatılan operasyonlar kapsamında, İslahiye Teknik Meslek Anadolu Lisesinden öğretmen Turgut T, gözaltına alındı.

İzmir'de bir memur gözaltına alındı

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2010 yılındaki KPSS'de usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine Ankara merkezli 21 ilde başlatılan operasyon kapsamında, kimliği açıklanmayan ve Çiğli Kaymakamlığı'nda memur olduğu bildirilen bir kişiyi gözaltına aldı.

Şanlıurfa'da bir öğretmen gözaltına alındı

KPSS'de usulsüzlük iddialarına yönelik Ankara merkezli 21 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonda, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bir öğretmen gözaltına alındı.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan öğretmen F.B, emniyetteki işlemlerin ardından Ankara'ya gönderilecek.

Kahramanmaraş'ta bir öğretmen gözaltına alındı

Alınan bilgilere göre, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, KPSS'de usulsüzlük iddiaları üzerine Ankara merkezli 21 ilde başlatılan operasyon kapsamında, hakkında yakalama kararı bulunan ortaokul öğretmeni Muammer K'yı gözaltına aldı.


Soruşturma nasıl başladı?

2010 KPSS kopya soruşturması 10-11 Temmuz 2010'da gerçekleştirilen ve 280 bin kişinin girdiği KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı'nda 350 kişinin tüm soruları doğru cevapladığının ortaya çıkmasıyla başladı.

O dönem soruşturmayı yürüten memur suçlarından sorumlu Başsavcıvekili Şadan Sakınan'ın talimatıyla ÖSYM ve METEKSAN'da aramalar yapıldı. Bilgisayarların kopyalarına el konuldu. Soruşturmada ilk gözaltına alınan Isparta'da çobanlık yapan öğretmen adayı Baki Saçı oldu. Saçı verdiği ifadede, soruların kendisine Ankara'da oturan Berat Koşucu adlı arkadaşı tarafından "Sana bir hediyem var" denilerek e-posta üzerinden gönderildiğini, ancak bilgisayarının arızalı olması nedeniyle buna bakamadığını anlattı. Gözaltına alınan Koşucu sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Soruşturmayı derinleştiren savcılık, ÖSYM çalışanlarının mal varlıkları ile banka hesaplarını mercek altına aldı. Bazı çalışanların hesaplarında yüklü miktarda para giriş çıkışları olduğunu tespit eden savcılık, soruşturmayı 2005-2010 yıllarını kapsayacak şekilde genişletti.

ÖSYM personeli ifade verdi

Soruşturma savcısı Şadan Sakınan 2013 yılında ÖSYM'de çalışan 143 kişi şüpheli sıfatıyla ifadesine başvurdu. Sınav sorularının hazırlandığı birimlerde bulunan uzman ekiplere ait bilgisayarlarda internet bağlantısı bulunduğu ve mail trafiğine rastlandığı ifade edilirken, söz konusu bilgisayarlardan veri taşındığı iddiaları kapsamında da 50 kişinin ifadesi alındı.

Soruşturmadan Savcı Şadan Sakınan'ın alınması sonrası Savcı Yücel Erkman TÜBİTAK'tan KPSS soruşturması kapsamında rapor hazırlama talimatı verdi. TÜBİTAK'ın raporu doğrultusunda yeni operasyon kararı alındı.

32 kişi tutuklandı

Geçen ay yapılan operasyonda gözaltına alınan 62 kişiden 32'si 'suç örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak', 'resmi belgede sahtecilik', 'kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık', 'suç delillerini yok etme', 'görevi kötüye kullanma' ve 'yasaklanan bilgileri açıklama ve temin etme' suçlarından tutuklandı. 30 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Eski savcı hakkında suç duyurusu

Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman, daha önce soruşturmayı yürüten eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan hakkında 'delil niteliği taşıyan sınav kitapçıklarının imha edildiği' gerekçesiyle Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) suç duyurusunda bulundu.

HSYK geçen Aralık ayında Sakınan hakkında 'mal varlığında yaşanan ciddi artış' nedeniyle soruşturma izni vermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber