55 yaş üstü zabıta ve itfaiyeciler emekli edilebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 20 Nisan 2015 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
55 yaş üstü zabıta ve itfaiyeciler emekli edilebilir mi?

Bazı ziyaretçilerimizin, Bursa Büyükşehir Belediyesinin 55 yaş üstü zabıta ve itfaiye personelini emekli etmesine yönelik bir uygulamasının hukuki olup olmadığı yönündeki sorularını cevaplıyoruz.

Konu hakkında değerlendirmelerimiz;

Kanunlarla kuralları belirlenerek yaş hadleri belirli olanlar dışında hiç bir Devlet memuru 65 yaşından önce kendi emeklilik tarihini belirlemeden Kurumlar tarafından emekli edilemezler. Bu husus 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu Madde 40 hükmünde kesin bir cümleyle "İştirakçilerin görevleri ile ilişiklerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 65 yaşını doldurdukları tarihtir." şeklindeki belirlemeyle Kurumlara 65 yaşından önce emekli etme konusunda takdir yetkisi vermemiş bulunmaktadır.

Ancak, 65 yaşından önce veya 65 yaşından sonra yaş haddinden emekli olacaklar 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 40 hükmünde gösterilmiştir. Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi olanlarda ve Emniyet Hizmetleri Sınıfında olanlarda bazı durumlarda kadrosuzluktan dolayı terfi edemeyenler de emekli edilebilmektedirler.

Bu maddede belirlenmiş görevler arasında ZABITA ve İTFAİYE personeli bulunmamaktadır.

Bu bağlamda, zabıta ve itfaiye personelinden 55 yaşını doldurdukları gerekçesiyle Kurumlarca memurları emekliye sevk edemeyeceklerini değerlendirmekteyiz.

Not olarak, Emeklilik kadın ise 20, erkek ise 25 yaşını doldurmayla + Yaş gruplarını tamamlamayla kazanılan bir sosyal güvenlik statüsüdür. Her 55 yaşını dolduranın emekliliğe sevki yönünde yapılacak işlemin yasal alt yapısı olmadığından, yok hükmünde sayılacak bir işlem niteliğini de kazanacaktır.

Ek olarak, sitemizde daha önce yer verdiğimiz "30 yılını doldurmuş memur resen emekliye sevk edilebilir mi? konusu da, bu soruya ilişkindir. Okumak için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber