Ayçiçeği elektrik üretiminde de kullanılacak

Türkiye'nin en önemli yağ bitkilerinden olan ayçiçeği, elektrik üretimine de katkıda bulunacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2015 12:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Ayçiçeği elektrik üretiminde de kullanılacak

Göksel Yıldırım

Kırklareli'de kurulacak biyokütleye dayalı elektrik üretim santralinde odun ve aycicek sapları yakılarakelektrik üretilecek.

Zeus Enerji, Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 12 megavat kurulu gucunde biyokutleden elektrik enerjisi üretim santrali kuracak.

Proje için hazırlanan tanıtım dosyasına göre, tesiste hammadde olarak kullanılması ve yakılarak enerji elde edilmesi planlanan toplam biyokutle miktarı yıllık yaklaşık 100 bin tonu buluyor. Bu kaynağın 91 bin tonluk kısmı orman urunlerinden, 9 bin tonluk kısmı ise aycicek sapından sağlanacak.

Tesiste, Kırklareli bolgesi ve cevre illerde orman urunleri ve tarım urunlerinin islenmesinden ortaya cıkan biyokutle yakacak hammaddesi olarak kullanılacak.

Atıkların yataklı reaktorde yakılmasıyla elde edilecek buharın, buhar tribununden gecirilmesiye elektrik enerjisi üretilecek. Elde edilecek elektrik enerjisi, Kırklareli OSB sebekesine verilecek.

Projeyle simdiye kadar degerlendirilmemis, biyokutle olarak tanımlanan orman artıkları ve tarımsal nitelikli artıklar, elektrik enerjisine cevrilecek ve enerji piyasasına katma deger saglanacak.

Bolgedeki orman yogunlugunun fazla olması, orman urunlerinin islenmesinden kaynaklanan biyokutle atıklarının fazlalıgı ve mevcut sistemde degerlendirilmemesi bu bolgenin proje alanı olarak belirlenmesinde etkin rol oynadı.

Proje kapsamında, insaat asamasında 15, isletme asamasında ise 45 kisinin calıstırılması planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber