Dolardan büyük kaçış

Spekülatörler uzun dolar pozisyonlarını azaltmaya devam etti.

Haber Giriş : 20 Nisan 2015 13:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Dolardan büyük kaçış

REUTERS

ABD'de açıklanan verilere göre döviz spekülatörleri doların değer kazanacağını öngören pozisyonlarını azaltmaya devam etti ve net uzun dolar pozisyonlarını dört haftanın en düşük seviyesine indirdi.

CFTC ve Thomson Reuters verilerine göre, spekülatörlerin net uzun dolar pozisyonu bir önceki haftaki 40.27 dolar düzeyinden 14 Nisan haftasında 39.68 milyar dolara indi.

ABD ekonomisine dair açıklanan verilerin son dönemde beklentilerin altında kalması, ABD merkez bankası'nın (Fed) faiz artırımlarını beklenenden daha yavaş olacağı beklentilerini kuvvetlendirerek dolardaki değer kazanma eğilimini yavaşlattı.

Net uzun dolar pozisyonları dört haftadır ilk defa 40 milyar doların altına indi.

Yatırımcıların net kısa euro pozisyonları ise azalmaya devam etti.

Bir menkul kıymetin değer kazanacağını öngörerek alınan pozisyonlara uzun, değer kaybedeceğini öngörerek alınanlara ise kısa pozisyon deniyor.

DOLAR REKORDAN UZAK

Çin MB kararı ve dolardaki gevşeme ile TL rekordan uzaklaştı, siyasi belirsizlikle negatif ayrışma sürüyor.

Fed'in faiz artırımını öteleyebileceği beklentisiyle küresel piyasalarda dolar geçen hafta uzun bir aradan sonra ilk kez değer kazandı. Kur dolardaki değer kazancının durmasıyla tarihi rekordan bir miktar uzaklaşırken seçim sonrasına dair siyasi belirsizlikle TL'deki negatif ayrışma ise devam ediyor.

Geçen hafta 2.7305'e kadar yükselerek rekor kıran dolar/TL TRYTOM=D3 bu sabah TSİ 0832'de Cuma gününe göre düşüşle 2.6810/2.6840 seviyesinden açıldı. Aynı saatte sepet bazında TL ise 2.7842/2.7883 seviyesindeydi.

TL'deki Cuma gününe göre değer kazancı ise Çin'in zorunlu karşılıklarda 2008'den beri en keskin indirime gitmesi destekledi.

Çin Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılıklarını 100 baz puan azaltarak, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde kredileri artıracak ve yavaşlayan ekonomik büyümeyi destekleyecek bir adım attı.

DOLAR DEĞER KAYBETTİ

Geçen haftayı ABD ekonomisi hakkında zayıf sinyaller veren verilerin ardından yatırımcıların uzun pozisyonlarını azaltmasına paralel yüzde 1.8 düşüşle kapatan dolar endeksi bugün yüzde 0.1 artıda bulunuyor.

Dolar karşısında geçen hafta 1.0849 düzeyine kadar yükselen euro ise bu sabah 1.0800'in üzerinde tutunamadı. Yunanistan'ın mali yardım almak için kreditörleriyle devam ettirdiği müzakereler euro üzerinde baskı yaratıyor. Ayrıca Fransa Merkez Bankası Başkanı Başkanı Christian Noyer'in bu sabahki açıklamaları da euro üzerinde baskıyı canlı tutuyor. Noyer, Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada, Atina yönetiminin Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu ile müzakerelerde anlaşma sağlayamaması halinde Yunan bankalarının elinde Avrupa Merkez Bankası'ndan kaynak sağlamak için teminat kalmayacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber