Bilinçsizce toplanan mantarı tüketmeyin

ESOGÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekemen: - "Mantar zehirlenmeleri ve buna bağlı ölümlerin önlenmesinde uyulması gereken kural, doğadan bilinçsizce toplanan mantarların tüketilmemesidir"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2015 15:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Bilinçsizce toplanan mantarı tüketmeyin

Mantar zehirlenmeleri ve buna bağlı ölümlerin önlenmesinde uyulması gereken kuralların başında doğadan bilinçsizce toplanan mantarların tüketilmemesinin geldiği bildirildi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Ekemen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevsim itibarıyla havanın giderek ısındığını ve yağmurlu havanın yaklaştığını belirterek, sıcak ve nemin beraberinde getirdiği en önemli sorunların başında mantar zehirlenmelerinin geldiğini bildirdi.

Gerek sosyo-ekonomik nedenlerin, gerekse bilgisizliğin doğadan toplanan mantarların yenilmesiyle ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmelere neden olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ekemen, şöyle konuştu:

"Her yıl gazete ve televizyonlarda mantar yenilmesine bağlı zehirlenme ve ölüm vakalarına şahit olmaktayız. Özellikle 2014 yılında ilk ve sonbahar mevsimlerinde kendi yoğun bakım ünitemizde takip ve tedavisini gerçekleştirdiğimiz toplam 40'a yakın mantar zehirlenmesine şahit olduk. Bugüne kadar şahit olduğumuz en ağır vakalardı. Başta karaciğer ve böbrek olmak üzere kalp ve akciğer yetmezliğinin de yer aldığı ciddi tekli ve çoklu organ yetmezliklerinin gözlendiği bu vakalara uygulanan bir dizi ilaç ve kan temizleme işlemleri ile başarılı sonuçlar aldık. Ülkemiz coğrafyasında yaygın olarak 3 bine yakın mantar türünün bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu sayının yaklaşık 150 türünün ise ölümcül olduğunu bilmekteyiz."

Doç. Dr. Ekemen, geleneksel yöntem ve bilgilerle kendinden emin bir şekilde yıllardır mantar toplayıcılığı yapan, bunları satıp, tüketen kişilerin unutmaması gereken bazı noktaların söz konusu olduğunu vurguladı.

Toplanan mantarların ağır metaller ve bakteriler içerebileceğini anlatan Doç. Dr. Ekemen, "Bu durum da ölümcül sonuçlara neden olabilir. Aynı zamanda gerek toplama ve gerekse tüketim esnasında yanlış bilgi ve inanışlar da söz konusu olabilmektedir. Mantar zehirlenmeleri ve buna bağlı ölümlerin önlenmesinde uyulması gereken kural doğadan bilinçsizce toplanan mantarların tüketilmemesidir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber