Çalık: Kadın bakan sayısı artacak

Ak Parti Halkla İlişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, kadın milletvekili sayısındaki artışın yeterli olmasa da önemli bir adım olduğunu ifade ederek, "Yeni dönemde 99 kadından en az 60'ını Meclis'e taşımak istiyoruz. Başbakanımız yeni kabinede daha fazla kadın olacağını bizlere söyledi" dedi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Nisan 2015 07:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çalık: Kadın bakan sayısı artacak

KIVANÇ E

Milliyet'in sorularını yanıtlayan Çalık, "kadın" deyince ilk olarak "şiddet" gündeminin anlaşıldığını da vurgulayarak, "Kadının gündeminde şiddeti çıkarmamız gerekiyor. Yasal altyapı tamam ama zihinlerde dönüşüm gerekli. Bunun için de gerekli adımlar atılacak" diye konuştu.

Çalık, Ak Parti'nin 99 kadın adayından en az 60'ını Meclis'e taşımak istediklerini ifade eden Çalık, "Ak Parti ile kadının adı Türkiye'de var artık. Kadına seçme ve seçilme hakkı verildiği 1935'te Meclis'te yüzde 4,5 kadın var. Bu oran bazen 1,1'e, bazen binde 7'ye düşmüş. 2007'de bu oran 9,1'e çıktı. 2011 yılında da 14,5'a. Şu anda hedef yüzde 20. Başbakanımız 'kadınları sadece kadın bakanlığında değil, kendi çalışmalarına binaen ilgili alanlarda da görebileceğiz' dedi. Ak Parti döneminde başka bakanlıklarda kadın görebileceğiz. İlk kez Türkiye'de iki kadın vali var. Kadın müsteşarlar yoktu var artık ama mutlaka artırılmalı sayısı. Aynı anda sayısı artmayabilir ama daha hızlı olması için çaba harcıyoruz" dedi.

Başkanlık sistemini Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni gündeme getirmediğini ifade eden Çalık, 19 Kasım 2002 tarihli gazetelere bakılarak bunun da görülebileceğini ifade ederek, "Parlamenter sistem sıkıntı var. 19 Kasım 2002'de daha milletvekili bile değilken, belki olamayacakken bile 13 yıl önce başkanlık sistemin, gündeme getirdik. bugün başkanlık sistemini Erdoğan Cumhurbaşkanı olduğu için istemiyor, kişisel bir talep değildir. Sadece sistemin işlemediğini görüyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber