'Dayanıklı tüketim mallarında ÖTV düşürülecek'

Başbakan Davutoğlu: - "Dayanıklı tüketim mallarında ÖTV düşürülecek. Bunun hangi oranda nasıl olacağı konusunda enerji verimliliğine göre bir değerlendirme yapacağız"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2015 21:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Dayanıklı tüketim mallarında ÖTV düşürülecek'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dayanıklı tüketim mallarında Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) düşürüleceğini bildirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sektörel Ekonomi Şurası'nda konuşan Davutoğlu, katılımcıların taleplerini dinlediğini, taleplere ilişkin ilgili bakanlarla istişarelerde bulunduğunu söyledi.

Davutoğlu, önceki toplantıda kendisini en çok etkileyen hususlardan birisinin, hemen hemen her ilden gelen katılımcıların "ya organize sanayi bölgesi (OSB) istemesi ya da OSB sayısını artırmak istemesi" olduğunu dile getirdi.

Sadece Artvin ve Hakkari'de OSB'nin bulunmadığını hatırlatan ve iki şehre ilişkin bilgiler veren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Eğer bir ülkede, 81 vilayetten gelen her temsilci, daha fazla OSB istiyorsa orada üretim aşkı, üretim heyecanı, inancı var demektir. Dolayısıyla bu konularda sizlerden çok açık destek bekliyoruz ve reel ekonomi, üretimi, istihdamı artıracak ne talep varsa, bunlara hep olumlu bakmaya hazırız. Ama bu taleplerin karşılanması sonrasında da sizlerin performansınızın yükselmesini bekliyoruz."

-Öğrenci burslarındaki KDV

Toplantıda öğrenci burslarından KDV alınması konusunun da dile getirildiğini belirten Davutoğlu, bir akademisyen olarak bunu kabul edemeyeceğini söyledi.

Davutoğlu, "Varsa böyle bir şey, kesinlikle bunun önüne geçeriz. Öğrenci burslu okuyorsa bundan ayrıca KDV alınması diye bir şey söz konusu olmaz" dedi.

OSB'lerde emlak vergisine üst sınır getirileceğini de aktaran Davutoğlu, "Öyle kafasına göre yerel yönetimlerin veya değişik şekillerde uygulamalarla OSB'lerdeki üretim maliyetini artıracak bir duruma izin vermeyeceğiz, böyle bir üst sınır getirilecek" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, serbest bölgelerin, organize sanayi bölgelerine tanınan emlak vergisi istisnasından yararlandırılmasına olumlu baktıklarını belirterek, bu konuda yasal düzenleme yapacaklarını bildirdi.

-"ÖTV düşürülecek"

Sektörün dayanıklı tüketim mallarında ÖTV'nin düşürülmesi önerisine olumlu baktıklarını ifade eden Davutoğlu, "Dayanıklı tüketim mallarında ÖTV düşürülecek. Bunun hangi oranda nasıl olacağı konusunda enerji verimliliğine göre bir değerlendirme yapacağız. Enerji verimliliğine göre bu uygulamayı farklılaştıracağız ama kesinlikle ÖTV'de düzenlemeye gideceğiz" şeklinde konuştu.

Başbakan Davutoğlu, turizm sektörü küçük bir tıkanmaya girdiğinde hemen tedbir aldıklarını ve gerekli düzenlemeleri yapıp özellikle Rusya ve İran pazarına dönük adımlar attıklarını anlattı. Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Hangi sektörümüzde böyle konjonktürel spesifik daralma olursa doğrudan bize başvuracaklar, noktasal müdahalelerle bunun önüne geçeceğiz. Ama yine turizm ve taşımacılık bağlamında gündeme gelen hususlarla ilgili aldığımız bazı kararlar var. Kruvaziyer gemilerin römorkör kullanma zorunluluğunu kaldıracağız. Gemi trafik hizmetleri tarifesini düşüreceğiz, diğer ücret artışları kamunun her yıl yaptığı diğer tüm vergi ve harçlardaki artış oranlarıyla aynı oranda kesinlikle ekstra bir artış olmayacak."

Lojistik Koordinasyon Kurulu'nu en kısa sürede kuracaklarını söyleyen Davutoğlu, başbakanlık genelgesiyle bu hafta içinde bu adımın atılacağını söyledi.

-Filyos Endüstri Bölgesi

Filyos Endüstri Bölgesiyle ilgili sorunların dile getirildiğini aktaran Davutoğlu, gecikmenin kendilerinden kaynaklanmadığını, bu konudaki Bakanlar Kurulu kararının Danıştay tarafından iptal edildiğini kaydetti.

Davutoğlu, yeni Bakanlar Kurulu kararı için 30 Nisan'da Endüstri Bölgesi Kurulu'nun toplanacağını belirterek, "Filyos Endüstri Bölgesinin önündeki engellerin hepsini, ne yapmak gerekiyorsa yapacağız, kaldıracağız" dedi.

Üniversitelerin tıbbi cihaz ödemelerindeki gecikmelerle ilgili talepleri de ele aldıklarını anlatan Davutoğlu, üniversitelerin tıbbi cihaz ödemelerinin Sosyal Güvenlik Kurumu'nca doğrudan yapılarak gecikmenin önleneceğini ifade etti.

Yazılımda özel sektörün desteklenmesine özel önem vereceklerini dile getiren Davutoğlu, yazılım sektöründe özel sektöre kamu alanlarında ayrıcalık tanınacağını söyledi.

-"Koster filomuzun yenilenmesi için hurda teşviki"

Taşımacılıkla ilgili yapılacakları da anlatan Davutoğlu, Türk gemilerinin taşımacılıkta daha fazla pay alması için iki önemli program başlatacaklarını belirtti.

Başbakan Davutoğlu, "Koster filomuzun yenilenmesi için hurda teşviki vereceğiz, bu konuda uygulamada bir sıkıntı varsa dinlemeye hazırız. Geminin hurda değeri kadar Ulaştırma Bakanlığı döner sermayesinden hibe veriyoruz. Yeni inşa edilecek gemiler için kredi garanti fonundan teminat garantisi vererek, firmaların finansmana erişim problemini de ortadan kaldırdık" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, büyük üretim merkezlerinin limanlara demiryoluyla bağlanması çalışmalarına hem hız hem öncelik vereceklerini kaydetti.

Teşviklerle ilgili yapılacakları da anlatan Davutoğlu, tasarım desteklerinde her firmanın tasarımcı istihdamının yanı sıra yerli tasarım şirketlerinden satın aldıkları tasarımı destekleyeceklerini bildirdi. Yurt içindeki uluslararası katılımlı fuarların da yurt dışındaki fuarlar gibi destekleneceğini vurgulayan Davutoğlu, fuar destek tutarını da yükselteceklerini söyledi.

-Madencilik izinleri

Madencilik izinleriyle ilgili bazı sitemler geldiğini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bu konuda gecikmeler varsa çözüm üretilmesi talimatı vermiştim. Arkadaşlarımız gerekli mekanizmaları kuruyorlar. Ama bazı şeyler de abartılıyor. Son duruma göre 4 bin 305 ruhsata geçtiğimiz dönemde olumlu cevap verildi. Bekleyen ruhsat 897 idi. Olumsuz cevap verilen 960 talep ise tekrar değerlendirildi. Son bir haftada daha önce olumsuz olan 960 talep yeni bir değerlendirmeyle olumluya dönüştürüldü. Dolayısıyla herhangi bir gecikmeye izin vermeyeceğiz."

Madencilik izin türü katsayısının 15 Nisan 2015'te yapılan düzenlemeyle indirildiğini söyleyen Davutoğlu, maden arama izinlerinde yüzde 50, maden işletme izinlerinde yüzde 75, maden tesis ve alt yapı tesislerinde yüzde 100 oranında indirime gidildiğini bildirdi.

Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Korunan alanlarla ilgili talep edilen hususlar yeni bir genelgeyle düzenlendi. Madenlerde orman izinleriyle alakalı süreler kısaltıldı. Sektörlerin diğer talepleriyle ilgili gerekli çalışmalar da yapılıyor. Enerji Meclisi yüzde 1.5 harcın kaldırılması konusunda bir talep getirdi. Bunu değerlendireceğiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber