Tavuk eti üretimi arttı

2002'de yaklaşık 696 bin ton olan toplam tavuk eti üretimi son 13 yılda yüzde 172 artarak, 2014'te 1 milyon 890 bin tona yükseldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Nisan 2015 22:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tavuk eti üretimi arttı

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit, 2002 yılında yaklaşık 696 bin ton olan toplam tavuk eti üretiminin son 13 yılda yüzde 172 artarak, geçen yıl 1 milyon 890 bin tona yükseldiğini bildirdi.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Beyaz Et Kongresi, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki bir otelde başladı.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, son yıllarda kanatlı et ve ürünleri sektörünün gösterdiği gelişmelerin sevindirici olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin son yıllarda tarım sektöründe ciddi ilerlemeler kaydettiğini anlatan Yiğit, tarım alanında çıkarılan kanunların hayata geçirilmesiyle sektörlerin gerek ülke gerekse dünya ekonomisine ciddi katkılar sağlamaya başladığını belirtti.

Uygulanan tarım politikaları sayesinde Türkiye'nin hem dünyada hem de Avrupa'da önemli noktalara ulaştığını söyleyen Yiğit, bu dönemde çiftçilere daha ucuz kredilere ulaşabilmelerinin sağlandığını, uygulanan destek politikalarıyla da üreticilere ciddi miktarlarda kaynak aktarıldığını kaydetti.

"Kanatlı et sektörü AB ülkeleriyle rekabet edebilecek güçte"

Tarım sektörünün en önemli alanlarından birinin hayvancılık olduğuna değinen İbrahim Yiğit, "İnsan beslenmesi açısından hayvansal proteinin temininde önemli bir konuma sahip olan kanatlı etleri, istikrarsız kırmızı et üretiminden doğan açığı kapatma noktasında özel bir öneme sahiptir. Ülkemizde bu sektör, Avrupa Birliği ülkeleriyle rekabet edecek birkaç sektörden biri olması itibarıyla da önemlidir" dedi.

Yiğit, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tüketimin artırılması ve üreticilerin desteklenmesi konularında ciddi adımlar attığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre Türkiye'nin tavuk ve yumurta üreminde 10'uncu sırada olduğunun altını çizen Yiğit, şöyle konuştu:

"Bakanlık verilerine bakarsak sektörün yıllık cirosu 6 milyar doları aşmaktadır. 2002'de yaklaşık 696 bin ton olan toplam tavuk eti üretimi, son 13 yılda yüzde 172 artarak, 2014'te 1 milyon 890 bin tona yükselmiştir. İç piyasanın ihtiyaçlarını karşılayan sektör, geçen yıl tavuk eti ve sakatatında 59 ülkeye, yumurtada da 21 ülkeye ihracat yapmıştır."

FAO'nun 2013 verilerine göre Türkiye'nin Avrupa'da tavuk eti üretiminde ikinci, yumurta üretiminde üçüncü sırada yer aldığına işaret eden Yiğit, bu olumlu tabloya rağmen üretim ve tüketimde bazı sorunlar yaşanabildiğini, bu sorunların çözümü konusunda adımlar atıldığını bildirdi.

İbrahim Yiğit, konuşan, kaynaşan, üreten, çalışan bir Türkiye'nin dünyada saygınlığının daha da artacağına işaret etti.

"186 ülkeye bin 730 çeşit ürün ihraç ediliyor"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özcan da Türkiye'nin özellikle tarım konusunda son 10 yılda ciddi bir büyüme ve gelişme gösterdiğini söyledi.

Türkiye'nin tarımsal üretim hasılasını 23 milyar dolardan 62 milyar dolara çıkardığını anlatan Özcan, "Bu büyüme ile Türkiye, dünyada tarımsal hasıla sıralamasında 11'inci sıradan 7'nci sıraya, Avrupa'da 5'inci sıradan birinci sıraya gelmiştir. Hedef ise dünya 5'inciliğidir" dedi.

Özcan, Türkiye'nin 2023 yılı için de önemli hedefleri olduğunu ve bu hedeflere ulaşmanın zor olmadığını ifade etti.

İbrahim Özcan, "Türkiye, 186 ülkeye bin 730 çeşit tarımsal ürün ihraç ediyor ve bu ürünlerden 18,2 milyar dolarlık tarımsal hasıla elde ediyor. 2023 yılı hedefi ise 40 milyar dolar olarak belirlenmiştir" diye konuştu.

Türkiye'nin koyduğu hedefi gerçekleştirebilen bir ülke olduğunun altını çizen Özcan, gelişen bir sektörde daima sorunlar olacağını ancak bu sorunların işbirliğiyle çözülebileceğini bildirdi.

BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca da kongreye 27 ülke ve Türkiye'den, yaklaşık bin kişinin katıldığını açıkladı.

Tavuk eti kalitesi ve işleme, kanatlı sağlığı ve hastalıklar, GDO, atık değerlendirme, kanatlı yetiştirme, besleme, beslenme ve beyaz et, kanatlı eti güvenilirliği, kalitesi ve işleme, kanatlı hayvan refahı gibi konularda oturumların yapılacağı kongre, 26 Nisan'a kadar devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber