İhalede bant satılacak şirketler 5G de kuracak

Erdoğan'ın vizyonuyla gündeme gelen 5G'de yol haritası çizildi. 26 Mayıs'taki 4G ihalesi iptal edilmeyecek. Operatörler alacakları bu bantlarda isterse 4G, isterse 5G teknolojisi kullanacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Nisan 2015 08:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
İhalede bant satılacak şirketler 5G de kuracak

Ercan Baysal

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "4G ile vakit kaybetmeyelim. Doğrudan 5G'ye geçelim" sözleriyle vizyonunu koyduğu 5G'de yol haritası hazırlandı.

Konuya yakın kaynaklar 26 Mayıs'ta yapılacak ihalenin 4G ihalesi olmadığını, frekans bantlarının ihalesi olduğuna dikkat çekerek, 'ihale iptal' edilecek söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Ekonomi yönetiminin hazırladığı yol haritasına göre 26 Mayıs'ta yapılacak ihalesinin ardından operatörlere 5G vizyonu çizilecek. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Turkcell, Vodafone ve Avea gibi operatörler ile önceki gün görüşme gerçekleştirdi. İhalenin sadece 4G ihalesi olmadığına dikkat çeken ekonomi yönetiminden üst düzey bir yetkili operatörlerin frekans bantlarındaki dengesizliklerin giderileceğini söyledi.

5G yatırımın da düşünün

İhalede frekans bantlarının satılacağını ifade eden bir yetkili, "Frekans dengeleri yakınlaştırılmış olacak. Operatörler ihale sonrası istediği bantta istediği teknolojiyi kullanabilecek. Operatörler bu bantlara isterse 3G, isterse 4G, isterse 5G teknolojisi kullanacak. Şirketler eşit şartlarda rekabet edebilecek. Firmalar müşteri talebine göre teknolojik yatırımını yapacak" dedi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kaynakları 5G'ye geçilmesine yönelik değerlendirmenin temelinde operatörlerin bütün yatırımlarını 4G teknolojilerine yapmaması konusunda uyarılmasının yer aldığına dikkat çekti. Operatörlerden dünyadaki teknolojik gelişmelere ayak uydurmaları ve 'Elinizde ne varsa 4G teknolojilerine yatırmayın. 5G yatırımlarını da düşünün' konusuna dikkat etmeleri isteniyor. Türkiye'de 4G teknolojisi, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren hizmete sunulacak. 4G yetkilendirme ihalesiyle 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekans bantlarından toplamda 20 frekans paketinin satışı gerçekleşecek.

3.5G teknolojisi kullanılıyor

Dünya'da ise 4.5G teknolojisi kullanılıyor. 4G'ye geçilmesiyle 3G ile ulaşılan veri hızının en az 10 kat artış olacak. Video izleme, veri indirme ve akıllı mobil uygulamaları kullanma gibi hizmetler, 3G'ye oranla çok daha kolay ve çok daha hızlı sunulabilecek. Henüz dünyada 5G standardı bulunmuyor. Gelecek yıl 5G standartların belirlenerek, ilk canlı testin de 2018'de Güney Kore'de düzenlenecek olimpiyatlarda yapılması planlanıyor. Dünya genelinde 5G teknolojisinin 2020 yılında kullanılmaya başlaması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber