Piyasa illaki sopa istiyor!

Merkez'in önceki gün faize dokunmamasını piyasa 'güvercin' olarak yorumladı. Yurtdışından gelen taleple tatil gününde dolar 2.7339'a ulaşarak yeni bir rekora imza attı. Başçı'nın faiz sopasını kullanmak için piyasa tarafından zorlandığı ifade ediliyor

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 24 Nisan 2015 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Piyasa illaki sopa istiyor!

Rahim AK

Merkez Bankası'nın önceki gün hem politika faizi hem de benzer şekilde faiz koridorunda bir değişiklik yapmayarak üst ve alt bandı sırasıyla yüzde 10.75 ve yüzde 7.25'te bırakması piyasaları tekrar bozmaya başladı. 15 Nisan'da da 2.7306'yı gören dolar kuru dün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle tatil olmasına rağmen 2.7339 ile yeni bir tarihi rekor kırdı.

Merkez Bankası'ndan politika faizine ilişkin beklentisi olmayan piyasa aktörleri koridorun üst bandının yükseltilmesi veya gerektiğinde parasal sıkılaştırmaya gidileceği yönünde bir açıklama olacağına tahmin ediyordu. Ancak Merkez'in bu yönde herhangi bir açıklama yapmaması bankanın kullanacağı en önemli silahı olan faiz artırımını devreye sokamayacağı görüşünü güçlendirdi. Bu ise adeta Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın elinde güçlü bir silah olduğu halde elinin kolunun bağlı olduğu şeklinde yorumlandı.

Kararın verildiği çarşamba günü 1.69 seviyesinden 2.7210 seviyesine tırmanan dolar dün de yurtiçi piyasaları kapalı olduğu halde Londra'dan gelen talep ile 2.7339 seviyesine çıktı. Merkez harekete geçmedi, Türk Lirası'nın değer kaybı yüzde 1.63'ü buldu.

ABD VERİLERİ GERİ ÇEKTİ

Doları çıktığı yoldan ise ABD işsizlik başvuruları verileri çevirdi. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları üst üste 7. haftada da 300 binin altında 295 bin olarak gerçekleşse de beklenti olan 287 bini aşınca Euro, dolar karşısında değer kazanmaya başladı.

Euro/dolar paritesi 1.0665 seviyesinden 1.0804'e çıkınca dolar, Türk Lirası'na karşı da değer yitirdi. Dolar günü 2.7120 seviyelerinde tamamladı. Açıklamaya rağmen Türk Lirası Hindistan Rupisi, Brezilya Reali ve Arjantin Pezosu ise birlikte dünyada en çok değer yitiren para birimleri arasında yerini aldı.

'SINIRLI ÇEKİLMELER TEHLİKELİ'

Piyasa uzmanları doların sınırlı geri çekilmeleri ve sonrasındaki ataklarının kurun bundan sonraki hareketlerinin de bir göstergesi olduğunu kaydederek özellikle 2.68 seviyesinin aşağı kırılamamasının doların yukarı doğru seyrini sürdüreceğine işaret ettiğini belirtiyor. Ayrıca seçim sonrası Türkiye'de ekonomiyi kimin yöneteceğine yönelik endişelerin de doların ateşini yükselttiği dile getiriliyor.

"KAN KOKUSU ALAN KURTLAR TOPLANDI"

Merkez Bankası'nın son dönemde yaşanan harekete karşı faiz sopasını kullanamayacağını düşünen piyasa doları yukarı doğru zorluyor. Uzmanlar bu durumu bilen yabancı fonların Türk Lirası'nda spekülatif hareketlere girişmekten çekinmediğini belirtiyor. Fonlar sürekli Türk Lirası'na karşı doların yükselişine oynayarak para kazanmaya devam ediyor. Öyle ki yaşanan bu durum piyasalarda son günlerde "Kan kokusunu alan kurtlar toplandı" yorumlarına neden oluyor.

DOLARDAKİ DALGAYI HİÇBİR ŞEY DİNDİRMEDİ

1- Enflasyonun yükseleceğine olan inanç her geçen gün güçlenmeye devam ediyor. Son günlerde artan kur ve koşullar da bu endişeleri güçlendiriyor.

2- Şirketlerin 177 milyar dolara döviz açık pozisyonları önemli bir risk olarak varlığını koruyor. Piyasaların her gün 800 milyon dolar fon bulması gerekiyor.

3- Yavaşlayan büyüme şirketlerin borç ödeme kapasitesini düşürüyor. Faiz artırımı ve dolar satışı dışındaki tedbirler doları durduramıyor.

GÜÇLÜ DOLAR ABD'DEKİ DEVLERİ VURDU

Dolardaki değer artışı Amerikan şirketlerinin bilanço rakamlarını kötü etkiliyor. Ülkede bu hafta başlayan ilk çeyrek rakamlarının duyurusunda pek çok şirket Wall Street'in beklentilerini karşılayamadı. Güçlü doların kötü etkileriyle karşılaşan şirketlerin arasında Procter & Gamble, PepsiCo, Facebook ve Coca Cola da bulunuyor.

MERKEZ BANKASI'NIN AŞIRI GÜVERCİN BİR DURUŞU OLDU

Standard Bank'ın gelişen ülkeler analisti Tim Ash, Türk Lirası'ndaki değer kaybıyla ilgili geçtiği notta, "Piyasa dün Merkez Bankası'ndan daha fazlasını bekledi ya da Türk Lirası'ndaki zayıflığı hedef alan hareketler görmek istedi ve MB'nin açıklamaları aşırı güvercin olarak değerlendirildi" dedi.

'TÜRK EKONOMİSİNİN DOLARA TEK BAŞINA KARŞI DURMASI ZOR'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "TL yüzde 22-23 değer kaybediyor. Bu sağlıklı bir dalgalanma. Biz kalkıp da 'Doların TL karşısında değerlenmesine müsaade etmeyeceğiz' diye iddialı bir şeyle çıktığımız zaman dünya ekonomisinin yüzde 1'ini temsil eden Türk ekonomisinin tek başına doların değerlenmesine karşı durması ne kadar mümkün bilmiyorum. Bu dalgalanma isteseniz de istemeseniz de kendiliğinden bir yere gidecek" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber