Çanakkale Savaşı'nın 100. yıl dönümü töreni

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Galler Prensi Charles'ın ülkelerinin çelenklerini Mehmetçik Anıtı'na bırakmasıyla Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümü töreni başladı. Törende konuşma yapan Erdoğan, Çanakkale Cephesi'nde Fransız askere yardım eden bir Mehmetçiğin hikayesini anlattı.

Haber Giriş : 24 Nisan 2015 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çanakkale Savaşı'nın 100. yıl dönümü töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, 17 devlet başkanı, 3 parlamento başkanı, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı, 5 başbakan, 1 eski cumhurbaşkanı, 28 bakan, 6 uluslararası örgüt genel sekreteri olmak üzere 90'a yakın ülkeden üst düzey konuğun katıldığı tören programı başladı.

Şehitler için dualar okundu

Erdoğan ve Galler Prensi Charles, Mehmetçik Anıtı önüne ülkelerinin çelenklerini bıraktı. Şehitler için saygı duruşunun ardından, Türk bayrağı göndere çekildi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, şehitler için dualar okudu.

ERDOĞAN: ÇANAKKALE HEM ZAFER, HEM HÜZÜNDÜR

Prens Charles'tan sonra kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şöyle konuştu: ''100 yıl önce bu cephede vatanlarını ve şereflerini savunan yüzbinlerce askerimiz gözlerini kırpmadan ölümün üzerine gitti. Hepsini saygıyla hürmetle yad ediyorum. Bu savaştan dolaylı olarak etkilenen ülkelerin temsilcileri de aynı şekilde aramızda yer alıyoru. Burada verilen barış mesajları çok önemli. Bu mesajı güçlü bir şekilde dünyaya duyurmamıza katkı sağladığınız için şükranlarımı sunuyorum. Bugün Çanakkaleli oldunuz bizlerle oldunuz. Çanakkale hem zafer, hem hüzündür. Yeni savaşlar yaşanmaması için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz.

''OFF GENÇLİĞİM EVYAH''

Çanakkale bizim için zafer sembolü olduğu kadar kayıplarımız sebebiyle hüzündür. Çanakkale ağıtlarımızda bunu görmek mümkündür. Çanakkale içinde vurdular beni.... Off gençliğim eyvah. Bu topraklara yüzbinlerce gencin istikbali gömüldü.

''TOPRAKLARDA YATAN HER GENÇ EVLADIMIZ''

Gazi Mustafa Kemal diyor ki, 'Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar evlatlarınız bizim bağrımızda huzur içindedir. Onlar artık bizim evlatlarımız olmuşlardır...' Evet, bu topraklarda yatan her genç, artık bizim misafirimiz değil, adeta evladımızdır. Bugün burada, sadece şu veya bu milletin kayıplarını değil, bu topraklarda can vermiş tüm askerleri anıyoruz. Anıtlarımız, bu topraklarda kaybedilen yarım milyona yakın gencin tamamının sembolüdür.

''ŞAFAK AYİNİ'NE 10 BİNİ AŞKIN YABANCI KATILACAK''

Bu küçük yarımadada burada yatan yüzbinlerce gencin aziz hatırası önünde, hepimizin adına, barışın, huzurun, refahın tüm dünyaya hakim olmasını sağlamak için çalışma kararlılığımızı bir kez daha ifade ediyorum. Şafak Ayini'ne 10 bini aşkın yabancı katılacak bizim gençler asgari 35 bin genç katılacak.

Ortak acıları, yeni düşmanlıklar üretme değil; dostluğun, sevginin, barışın aracı haline dönüştürme konusunda, Çanakkale'nin tüm dünyaya, tüm toplumlara örnek olmasını temenni ediyorum. Küresel istikrar ve refah için, buradaki hoşgörü ve dostluk ikliminin tüm ülkeler, tüm uluslararası kuruluşlar, tüm toplumlar tarafından desteklenmesi gerekiyor. Terörizmin, ırkçılığın, İslamofobinin ve her türlü nefret içeren akımın çaresi, işte buradadır.''

Prens Charles konuşma yaptı

Galler Prensi Charles, Çanakkale'deki törende konuşma yaptı. Charles şöyle konuştu; "Avustralyalı askerlerden bir tanesi o zaman şunu anlattı. Ateşkes sırasında bir Türk asker gördüm, bana gülümsedi. Türk askerini çok büyük bir saygıyla selamladığını ve Türklerin dünyanın en cesur askerlerinden biri olduğunu söyledi."

"Üzüntüyle ifade ediyorum ki, dünya iki büyük savaşı geride bırakmasına rağmen bugün hala büyük savaşlar yaşanıyor. Biz liderler olarak büyük bir sorumluluğu taşıyoruz. Biz, bu nefretleri bu savaşları açmak için birşeyler yapmak zorundayız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber