Gelibolu'da ANZAK izdihamı

Çanakkale Savaşı'nın 100. Yıldönümü nedeniyle Gelibolu'da büyük yoğunluk yaşanıyor. Eceabat girişindeki Akbaş mevkiinde oluşturulan kontrol noktasında uzun araç kuyrukları oluştu

Haber Giriş : 24 Nisan 2015 22:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gelibolu'da ANZAK izdihamı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılında anma törenleri için kente gelen Avustralyalı ve Yeni Zelandalı ziyaretçilerin sayısı bu yıl 10 bine ulaştı. Türk yetkililer Eceabat girişinde oluşturdukları kontrol noktasında ziyaretçilerin akreditasyonlarını denetliyor.

ANZAK koyundaki şafak ayini için gelen ziyaretçilerin araçlarına 57. Alay yürüyüşü için gelenler de eklenince Gelibolu girişinde otobüsler uzun kuyruklar oluşturdu.

25 Nisan günü Anzak Koyu, Tek Çam Anıtı ve Yeni Zelanda Anıtında yapılacak törenler için Avusturalya ve Yeniz Zelanda hükümetleri aylar öncesinden başvuruları almaya başladı. İnternet üzerinden yapılan ilk kayıtlar arasından çekilen kura ile asil ve yedek ziyaretçi listeleri hazırlandı.

Yapılan çalaışmaların ardından, ANZAK günü törenlerine katılacaklara ayrılan 10 bin kişilik kontenjanın tamamı doldu. Yetkililer, tören alanında kalabalık olmaması ve ziyaretin güvenli bir şekilde yapılması için yalnızca akredite olmuş ANZAK ziyaretçilerini tören alanına alıyor.

ANZAK Koyu ve 57. Alay

Her yıl ANZAK koyunda yapılan ve şafak ayini olarak bilinen anma törenleri sabahın ilk ışıkları ile başlıyor. Çıkartmanın yapıldığı saatlerde yapılan konuşmaları, dualar ve ilahiler izliyor.

Aynı saatlerde Kilitbahir'de de bir başka tören olacak. Türkiye'nin birçok ilinden gelen 35 bin izci, savaş sırasında sergiledikleri karhramanlık ile ünlenen Osmanlı ordusunun 57. Alay'ının şehitleri için yürüyecek. Sabah namazının ardından, 6 kilometrelik bir yürüyüşle, izciler 57. Alay şehitliğine ulaşacak.

Kaynak: Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber