'Paralel yapı'dan patent oyunu iddiası

Emniyet, yargı ve devletin içine sızan Paralel Yapılanma'ya ilişkin bir iddia da iş dünyasından geldi.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Nisan 2015 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Paralel yapı'dan patent oyunu iddiası

Dünyanın otomotiv devlerine fren borusu üreten Tuzla Serbest Bölge'de kurulu Netboru'nun sahibi, işadamı Yüksek Makine Mühendisi Çetin Şaman, kendisine ait patentin Paral Yapı'ya yakın "İleri Elektronik Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş." tarafından ele geçildiğini iddia etti.

'PARALEL PATENT ÇALDI'

SABAH'a yaşadıklarını anlatan Şaman, bakır kaplama teknolojisini kapsayan patentin 22 yıl önce babası tarafından alındığını söyledi. Ancak iddiasına göre patent, İleri Elektronik tarafından "biz bulduk" denilerek Türk Patent Enstitüsü'nde (TPE) patentlendi. Dünyada sadece kendilerinde ve bir ABD firmasında olmasına rağmen, patentinin rakip firma tarafından alınmasında Parlel Bağlantıların etkili olduğunu söyleyen Şaman, "22 yıldır bize ait patenti TPE'de patentleyip, yargıya gittiler. 2 Aralık 2011'de Adı Paralel Yapı'ya yakınlığıyla gündeme gelen hakim Yeşim Sayıldı'nın kararıyla üretimimiz durduruldu" dedi.


HAKEM OLMAZ DEDİ AMA

Gelişme üzerine AB'de hakem kurulu olarak kararlar veren İsveç Patent'e başvurduklarını söyleyen Şaman, "Onlar patent alınamaz' kararı verdi. Biz bunu hakim Sayıldı'ya götürdük. Kararı tanımayıp, 'Ben Avusturya Patent'i bilirim' dedi. Şaman, Hakim Yeşim Sayıldı adının, geçtiğimiz aylarda Paralel'in HSYK adayı olarak medyada yer aldığını belirterek, "Zaten TPE'ye başvuru sırasında başvurdukları Destek Patent şirketi de hakim Sayıldı da aynı yapıya yakınlığıyla biliniyor" dedi. Hakim kararıyla kapatıldıktan sonra 19 gün üretim yapamayan ve 8 milyon dolar zarara uğrayan Şaman yaşadıklarını yargıya taşıdıktan 4 yıl sonra yerel mahkemede haklı çıktığını söyledi. Yargıtay'ın da kararı onadığını belirten Şaman, süreç sonunda yargı kararıyla Siracettin Gider'e ait firmanın patentinin iptal edildiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber