Türkiye'den asırlık tarihi eser takibi

Uluslararası müzayedeleri takip eden Kültür ve Turizm Bakanlığı, gizli servislerle de bağlantı kurarak, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Türkiye'den kaçırılan 116 eseri almayı başardı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Nisan 2015 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'den asırlık tarihi eser takibi

Yelda GÖKDAĞ / ANKARA

Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Anadolu'dan yağmalanan tarih mirasının peşine düşen Kültür ve Turizm Bakanlığı büyük bir başarıya imza attı. Uluslararası müzayedeleri koleksiyoncu kimliğiyle dedektif gibi takip eden Bakanlık, özellikle 1850'den sonra Anadolu'daki yabancı misyon tarafından kaçırılan paha biçilmez değerdeki 116 tarihi eserin Türkiye'ye iadesini sağladı. Bazı eserlerin iadesinde FBI gibi polis teşkilatları ile işbirliğine girildi. Türkiye'nin ısrarlı takibi, bazı ülkelerin kendiliğinden 'iade' girişiminde bulunmasının yolunu da açtı.

10 MAYIS'TA GELİYOR

Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Sart Kasabası'ndaki Sardis antik kentinden 1899 yılında kaçırılan iki mezar taşı, 10 Mayıs'tan sonra Türkiye'ye iade edilecek.

ÇOK TİTİZ ÇALIŞTIK

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, kaçırılan tarih mirasımızın takip edilerek bulunması ve Türkiye'ye iadesine yönelik çalışmaları AKŞAM'a anlattı. Bakan Çelik, "Deneyimli ekiplerle çok titiz çalışmalar yürüttük. Diplomasiyi ve hukuku tam güç devreye soktuk ve netice sağladık. Son olarak, Sardis kökenli iki mezar stelinin, ABD'den iadesi gerçekleştireceğiz" dedi.

Kültür'de tam gün eğitim dönemi

Kültür Eğitim Kurumları Kurucu Temsilcisi ve Kültür Temel Liseleri Genel Müdürü Ahmet Sait Yurtseven, çocukların sadece okul müfredatını değil, geleceklerini belirleyecek üniversite sınavına en iyi şekilde hazırlanmalarını hedeflediklerini söyledi. Yurtseven, "Mevzuat bize ikili eğitim izni vermesine rağmen biz tam gün eğitim yaparak çocukların sadece okul müfredatını değil, geleceklerini belirleyecek o önemli sınava da en iyi şekilde hazırlanmalarını hedef olarak belirledik" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber