'Cezaevi'nde yoğun olarak kötü bir muamele var'

Kürkçü: "Basına yansıdığı gibi kızlara tecavüz yok ama yoğun olarak bir kötü muamele var"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Nisan 2015 20:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Cezaevi'nde yoğun olarak kötü bir muamele var'

HDP Mersin Milletvekili ve İzmir Milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü, İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki "tecavüz ve kötü muamele" iddialarına ilişkin, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Fatih Mehmet Öztürk ve Cezaevi Savcısı Güneş Uslu ile görüştü.

Kürkçü, Aliağa ilçesine bağlı Yeni Şakran Mahallesi'nde bulunan ve kamuoyunda bu isimle anılan İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda "yaşları küçük bazı kadın tutukluların tecavüz sonucu hamile kaldıkları ve kötü muameleye maruz kaldıkları" iddialarına ilişkin cezaevinde incelemelerde bulundu.

İncelemelerinin ardından İzmir Adliyesi'ne gelerek, burada İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Fatih Mehmet Öztürk ve Cezaevi Savcısı Güneş Uslu ile görüşen Kürkçü, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, cezaevinde tecavüz sonucu hamile kaldığı iddia edilen 18 yaşından küçük tutuklulardan B.K. ile görüştüğünü, hakkında aynı iddialar bulunan diğer tutuklu N.G. ile de avukat Fatma Demirer'in görüşme yaptığını söyledi.

Kürkçü, görüşmelerde her ikisinin de tecavüze uğramadıklarını ancak kötü muameleye maruz kaldıklarını beyan ettiklerini, bu iddialarda da G. isminde bir kadın gardiyanın adının ön plana çıktığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Basına yansıdığı gibi kızlara tecavüz yok ama yoğun olarak bir kötü muamele var. Bunların denetlenmesi lazım. Bunun için de içerisinde ne devlet görevlisi ne de yönetimin bulunmadığı bağımsız bir kurul oluşturulsa ve denetim yapılsa daha olumlu olur. Adı hep kötü muamelelerle gündeme gelen Şakran cezaevi üzerindeki kara bulutlar ancak böyle dağılır."

-Gardiyan hakkında idari soruşturma

Savcılarla görüşmelerinde bu iddiaları aktardığını belirten Kürkçü, Öztürk ve Uslu'nun da kötü muamele iddialarıyla adı sık sık gündeme gelen G. adlı kadın gardiyan hakkında idari soruşturma açıldığı bilgisini verdiklerini söyledi.

Kürkçü, cezaevlerinde "siyasi tutukluların" maruz kaldıkları uygulamalar hakkında da gerekli girişimleri başlattıklarını ifade ederek, "Adalet Bakanlığı'ndan gerekli izinlerin gelmesiyle onlarla da görüşmeler yapacağız. Bu iddiaların hepsinin takipçisi olacağız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber