Ekonomiye milyarlık zeytin dopingi

Türkiye, zeytinde ekonomiye doping etkisi yapacak inovatif bir projeye imza attı. Uydu aracılığıyla hasat edilmeyen 40 milyon zeytin ağacı tespit edildi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 28 Nisan 2015 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ekonomiye milyarlık zeytin dopingi

METİN CAN

Türkiye, stratejik öneme sahip olan zeytinde ekonomiye milyar dolarlık katkı sağlayabilecek inovatif bir projeye imza attı. Türkiye'deki kesin zeytin ağacı adedi, Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin desteğiyle Tarım Bakanlığı Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu tarafından uzaydan teleskopik incelemeye alındı. Bir yıldır süren çalışmalarda sona yaklaşıldı. Bu süre içerisinde uydu görüntüleri üzerinden doğadaki atıl durumda olan zeytin ağaçları tek tek sayılarak istatistiğe alındı. Yapılan çalışma sonucunda 40 milyona yakın zeytin ağacının ekonomiye kazandırılmaya müsait olduğu tespit edildi. Bu rakam Türkiye'deki mevcut zeytin kapasitesinin yüzde 50 oranında artması anlamına geliyor. Zeytin ağaçlarının başta KOBİ'ler olmak girişimciler tarafından ekonomiye kazandırılmasıyla 500 bin kişilik ek istihdam da sağlanması hedefleniyor.

SAYI 176 MİLYONA ÇIKTI

Projenin mimarlarından Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, bu potansiyele ek olarak Türkiye'de son dönemde 80 milyona yakın zeytin ağacı dikildiğini söyledi. Yeni ağaçlarla birlikte 88 milyon adet olan toplam sayının 176 milyona çıktığını belirten Renklidağ, "Hedef İspanya'nın ağaç sayısı olan 330 milyona ulaşmak. Aslında ihtiyacın 80 milyon adetlik bölümü 'delice zeytin' (aşılanmamış-yabani olan). Uydudan yapılan çalışmalara göre bu ağaçların 40 milyonu zeytinliklere çok yakın olduğu için direkt aşılanarak kazanılabilir" dedi. Türkiye sofralık zeytin pazarında İspanya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber