Ticari SMS için yazılı izin alınacak

Milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren izinsiz SMS ve e-posta gönderimi ile elektronik ticaret yeniden düzenleniyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 28 Nisan 2015 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ticari SMS için yazılı izin alınacak

Elektronik ticaret ve ticari SMS'ler için yapılan düzenleme 1 Mayıs'ta yürürlüğe giriyor. Buna göre artık tüketicinin izni olmadan reklam SMS'i ve elektronik posta gönderilemeyecek. E-ticaret siteleri de artık daha şeffaf olacak. Ana sayfalarında işletme bilgileri yer alacak.

Ercan Baysal
Milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren izinsiz SMS ve e-posta gönderimi ile elektronik ticaret yeniden düzenleniyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın Elektronik Ticarette Sözleşme ve Siparişler Hakkında Yönetmelik Taslağı ile Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik Taslağı yayınladı. Buna göre 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren tüketicinin onayı alınmadan ticari amaçlı kısa mesaj veya elektronik posta gönderimi yapılamayacak.

Para cezası verilecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, e-ticarete ilişkin yeni yönetmeliklerle birlikte ticari iletileri reddetme hakkının her zaman, ücretsiz ve kolay bir şekilde tanınmasının sağlanacağını belirterek, "Ret bildirimi imkanının gönderilen her bir ticari elektronik iletide yer alması zorunlu olacak. Gönderen ret talebini müteakip üç iş günü içinde alıcıya elektronik iletiyi gönderme işlemini durduracak" dedi. Herhangi bir işletme kısa mesaj veya elektronik posta gönderdiğinde müşteriye ileti alıp almama isteği sorulacak. Onay almadan mesaj ve ileti gönderenlere ise bin liradan 15 bin liraya kadar idari para cezası verilebilecek. Alıcıların onayı alınmaksızın bir defada birden fazla kimseye ileti gönderilmesi halinde ceza üst limiti 50 bin liraya kadar artacak.

Yazılı izin gerekiyor

Düzenleme ile müşteriye gönderide bulunmak isteyen markaların önceden yazılı izin almış olması gerekiyor. Her iletide, iletişim kimin adına yapılıyorsa ona ilişkin bilgiler yer alacak. İndirim ve promosyonlar, katılım ve faydalanma şartları net ve anlaşılır olacak. Alıcı istediği zaman gerekçe göstermeden ileti almayı reddedebilecek. Elektronik ortamda ticari faaliyette bulunanlar kendilerine ait Mersis Numarası ve kayıtlı elektronik posta (KEP) adresi gibi güncel ve tanıtıcı bilgilerini sunmak zorunda olacak. Ayrıca, alıcıların hangi aşamalarla sipariş ve sözleşme yapacağı ile siparişteki hatalarını ne şekilde düzeltebileceğine ilişkin bilgilere ana sayfalarda yer verilecek. Elektronik ticaret işlemlerinde ödeme bilgilerinin verilmesinden önce vergi ve kargo masrafları dahil toplam bedel görülecek, veri giriş hatalarının belirlenebilmesi için geri al, değiştir ve sipariş özeti gibi teknik araçlar sunulacak.

KİŞİSEL VERİLER KORUNACAK

-E-ticaret işletmeleri, faaliyette bulundukları alan adlarını ticaret veya esnaf siciline tescil ettirecek.

-Elektronik ortamda yapılan ticari iletişimi gerçekleştirenin belirlenebilir olması için bu iletişimde gerekli bilgilerin yer alması zorunlu.

-Promosyon ve hediye gibi hususların açık ve anlaşılabilir olması gerekiyor.

-Ticari amaçlı elektronik iletiler, alıcılara ancak önceden onayları alınmak kaydıyla gönderilebilecek. Bu onay, yazılı veya her türlü elektronik iletişim araçlarıyla alınabilecek.

-Alıcının iletişim bilgisini vermesi halinde, mal ve hizmetlere ilişkin değişiklik, kullanım ve bakımla ilgili bilgiler için ayrıca onay alınmayacak.

-Alıcıların ticari e-lektronik iletiyi reddetme hakkı olacak.

-Talebi müteakip 3 iş günü içinde alıcıya e-lektronik ileti gönderme durdurulacak.

-E-ticarette kişisel veriler korunacak.

-Aykırı hareket edenlere para cezası verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber