Patlayıcılara karşı TÜBİTAK 'zırhı'

Askeri araçlar ve binalar, patlayıcılara karşı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun geliştirdiği zırhla korunacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2015 14:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Patlayıcılara karşı TÜBİTAK 'zırhı'

Mehtap Yılmaz

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Arastırma Merkezi Malzeme Enstitusu uzmanları, askeri araçlar, betonarme binalar ve prefabrik yapıların dış veya iç cephesine entegre edilebilecek bir zırh sistemi geliştirmeyi başardı.

AA muhabirinin, TÜBİTAK yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 2008 yılında Marmara Araştırma Merkezi Malzeme Enstitusu'nün başlattığı Patlama Etkisine Karsı Korumalı Zırh Gelistirilmesi Projesi kapsamında; zırh sistemleri tasarımı, patlama ve hasar etkisi modelleme-simulasyonları ile prototip uretim calısmalarını tamamlandı.

Milli Savunma Bakanlığı ARGE ve Teknoloji Dairesi Başkanlığı koordinatorlugunde yurutulen proje kapsamında geliştirilen prototip zırh sistemleri, askeri araçları veya binaları TNT ve benzeri patlayıcıların patlama esnasında olusturdugu sok basınc dalgasına karsı koruyor.

Patlama testlerini başarıyla geçen sistem sayesinde askeri araclarda veya tesislerde bulunan personelin patlayıcılar veya bombalı saldırılar karsısında hayatta kalma oranının artması ve yaralanma duzeylerinin daha dusuk seviyede olması bekleniyor.

Zırh çeliğine oranla daha hafif malzemeden yapılan yeni zırh sisteminin, askeri aracın hareket kabiliyetini rahatlatacağı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber