350 polis Danıştay kararıyla terfi etti

2014 terfi döneminde Gülen cemaatine yakınlığı nedeniyle terfi ettirilmeyen polis amir ve müdürlerinin başvurusunu Danıştay haklı buldu. Karar sonrası polislerin terfileri gerçekleşti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Nisan 2015 08:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
350 polis Danıştay kararıyla terfi etti

Emekli edilen polis müdürleri nedeniyle tartışmalara neden olan emniyet teşkilatında şimdi de, "mahkeme kararıyla terfi eden" polis müdürleri krizi yaşanıyor. Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen polis müdürlerinin terfi ettirilmemesi ve kadroların Maliye Bakanlığı'na iade edilmesi üzerine dava açan müdürler, Danıştay tarafından haklı bulundu. Böylece, terfi etmesi istenmeyen müdürler terfi hakkı kazanırken, kadrosuzluk nedeniyle terfi edemeyen ve yargıya başvurmayan müdürler ise terfi edemedi ve kıdem olarak altta kaldı. Yargı kararıyla terfi eden yaklaşık 350 polis müdürü, bulundukları kadrolarda göreve başlarken, Şanlıurfa Emniyeti'nde terfi eden polis müdürleri, "personel" emrine alındı.

Kısa süre önce çalışmalarını tamamlayan Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Yüksek Değerlendirme Kurulu'nca polislerin emekliye sevk edilmelerinin yarattığı tartışma devam ederken, geçen hafta çok önemli bir gelişme yaşandı. Milliyet'in aldığı bilgiye göre, 2014 terfi döneminde Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen polis amir ve müdürlerinin terfi ettirilmemesi amacıyla yapılmayan rütbe terfi işlemleri sonrasında bir grup polis müdürü yargıya başvurdu.

İade kararına itiraz

Rütbe beklemede yasal süreleri dolmasına karşın terfi ettirilmeyen polis müdürlerden bir bölümü Bölge İdare Mahkemeleri yerine Danıştay 12. Daire'ye dava açtı. İçişleri Bakanlığı'nın terfileri yapmamak için elindeki kadroları Bakanlar Kurulu kararıyla Maliye'ye devretmesi sonrasında, terfi ettirilmeyen polis müdürleri, söz konusu Bakanlar Kurulu'nun kararının iptali istemiyle Danıştay'a dilekçe verdi. Bir arada hareket ettikleri belirtilen ve emniyetteki yeniden yapılanma çalışmaları sırasında çoğunluğu pasif görevlere atanan polis müdürlerinin başvurusunu değerlendiren Danıştay 12. Daire, Maliye'ye kadro iadesine olanak sağlayan Bakanlar Kurulu'nun, "kadro iadesinin haksız karar olduğunu" belirterek yürütmeyi durdurdu.

Karar tebliğ edildi

Danıştay kararının bakanlığa ulaşmasının ardından, Türkiye genelinde illerde görev yapan ve geçen yıl kadrosuzluk nedeniyle terfi edemeyen polis müdürlerinin geçen yıldan geçerli olmak kaydıyla terfileri gerçekleşti. Bu karar, geçen hafta tüm Türkiye'deki emniyet birimlerine tebliğ edilerek yürürlüğe girdi. Böylelikle dava açan polis müdürleri, aynı durumda olan yaklaşık 350 polis müdürü devrelerinin kıdem olarak önüne geçerken, dava açmayan polis müdürlerinin terfisi ise belirsizliğe dönüştü. Dava açmayan polis müdürleri, büyük olasılıkla bu yıl yeniden sınava girecek ve kıdem sırasına göre terfi edecek.

Personel emrine alınıyorlar

İçişleri Bakanlığı'nın, Danıştay 12. Daire'nin, "kriz yaratan" ve "emniyette yeniden yapılanmanın önünü kesecek" kararına karşı başvuru yapacağı belirtildi. Karara yapılacak itiraz, Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu'nda karara bağlanıp kesinleşecek. Bu arada, terfi eden polis müdürleriyle ilgili il emniyet müdürlükleri de harekete geçti. Bu kapsamda, terfi eden müdürler, il emniyet müdürlüklerinde personel emrine alınmaya başlandı. Şanlıurfa ve Ankara Emniyet müdürlükleri, bu müdürlere görev vermeyip personel emrine atamasını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber