Bu aşılar büyükler için

Sadece çocukların değil yetişkinlerin de aşılanması, toplum sağlığının korunması açısından önemli.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 30 Nisan 2015 10:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Bu aşılar büyükler için

ZİYNETİ KOCABIYIK

Aşı denince çocuklar akla geliyor. Ancak aşılama, büyükler için de hayat kurtaran bir koruyucu sağlık hizmetidir. Yaş arttıkça bağışıklık sistemi zayıflayan, diyabet, hipertansiyon, böbrek fonksiyon bozuklukları gibi kronik hastalıkları gelişen, mesleği gereği çok sayıda insanla temas eden yetişkinlerin, enfeksiyonlara açık hale geldiğini söyleyen Bayındır İçerenköy Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Aylin İzat Liceoğlu, "60 yaş sonrasında grip ve zatürre çok daha ağır geçirilir. Yaşlılarda bu hastalıklardan ölüm riski daha fazladır. Ayrıca, hamilelik, sık seyahat ya da doğa sporları ile uğraşmak da enfeksiyon riskini yükselten faktörlerdir. Mesleği sebebiyle veya diğer sebeplerle bağışıklığı baskılanmış kişilere, altı aydan küçük bebeklere bakıcılık yapanlara, bazı bulaşıcı hastalıklardan korumak için aşı gereklidir" dedi. Dr. Liceoğlu, yetişkinlerin yaptırmaları gereken aşıları şöyle sıraladı:

KRONİK HASTALARA GRİP VE ZATÜRRE AŞISI

Grip Aşısı: Öncelikle risk grubundaki kişilere her yıl grip mevsimi başlamadan Ekim-Kasım aylarında bir doz yapılması önerilir. Aşı yapılması gerekenler, 50 yaş ve üzerindekiler, 6 - 23 ay arası çocuklar; kalp, astım ve böbrek hastalığı gibi kronik hastalıkları olanlar; diyabet gibi metabolik hastalıkları olanlar; uzun süreli aspirin tedavisi alması gerekenler; grip sezonunda 4 ayını geçmiş hamileler; grip komplikasyonları açısından riskli kişilerle ve 6 aydan küçük bebeklerle yaşayan kişiler, öğrenciler ve sağlık çalışanlarıdır.

Zatürre Aşısı: Aşının özellikle önerildiği kişiler; 65 yaş ve üzerindekiler, kronik hastalığı olanlar; kalp, akciğer, diyabet, kronik karaciğer hastalığı olanlar, alkol bağımlıları, dalağı alınmış olanlar, bağışıklığı baskılanmış olanlar, astım hastaları ve sigara tiryakileridir.

TEMİZLİK İŞÇİLERİ HEPATİT A AŞISI YAPTIRMALI

Hepatit B Aşısı: Karaciğerin kronik hastalığı sonucunda siroz ve karaciğer kanserine yol açan Hepatit B virüsünden aşı ile korunmak mümkün. Sağlık çalışanları, ailesinde taşıyıcı veya hasta olan kişiler, uyuşturucu kullananlar, başka karaciğer hastalığı olanlar, seyahat edenler bu hastalık için risk grubudur.

Hepatit A Aşısı: Kronik karaciğer hastaları, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, Hepatit A yönünden iş riski olanlar (temizlik işçileri, gıda işlerinde çalışanlar gibi), kreşlerde çalışanlar, zeka geriliği bulunan hastaların bakıldığı merkezlerde kalanlar ve çalışanların bu aşıyı yaptırmaları gereklidir.

Suçiçeği geçirene Zona Aşısı

Zona Aşısı: Suçiçeği geçirmiş bir kişinin yaşamı boyunca zona geçirme riski yüzde 25-30'dur. Çocukluğunda suçiçeği geçirmiş kişilerin son derece ağrılı seyreden Zona hastalığına karşı aşı yaptırmaları tavsiye edilir.

Kızamık - Kızamıkçık - Kabakulak Aşıları: Önceden kızamık için aşılı olduğunu ya da kızamık geçirdiğini belgeleyen yetişkinler dışında, tüm erişkinlere uygulanmalıdır. Erişkin kabakulak aşılaması için de kızamık aşılanmasındaki öneriler aynı şekilde geçerlidir. Erişkin yaşta kabakulak geçirildiğinde sağırlık, kısırlık ve menenjit gibi komplikasyonlar daha sık geliştiği için aşılanmayan tüm yetişkinlere kabakulak aşısı yapılması önemlidir. Kızamıkçık için yetişkinlerde hedef kitle doğurganlık çağındaki kadınlardır. Hastalık geçirmemiş ve aşı olmamış bütün genç kadınlara uygulanmalıdır.

Meningokok Aşısı: Dalağı alınmış olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, endemik bölgelere seyahat edecek olanlar; HIV enfeksiyonu olanlar, askeri birlikler, yatılı okullar gibi enfeksiyon geliştiğinde salgın olasılığı olan kalabalık ortamlarda bulunan kişilere önerilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber