Eşi özelde çalışan Tarım Bakanlığı personeli için de süre şartı 3 yıla çıktı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Yer Değiştirme (Nakil) Yönetmeliği Resmi Gazete'de Yayımlandı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Mayıs 2015 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eşi özelde çalışan Tarım Bakanlığı personeli için de süre şartı 3 yıla çıktı

Av. Çağrı ÜNSAL- memurlar.net

16 Ağustos 2014 tarihinde Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmelik değişmiş, eşi özel sektörde çalışanlar için kesintisiz 3 yıl çalışma şartı getirilmişti.

Söz konusu hükmün yürütmesinin durdurulması ve iptali istemli açılan davada Danıştay 16. Dairesi yürütmeyi durdurma istemi reddedilmiş; sitemizde 24 Mart 2015 tarihli haberle bu hususa yer verilmiş ve birçok kamu kurumunun konuya ilişkin iç yönetmeliğini çıkarmak için Danıştay'ın kararını beklediğini, kararın akabinde yönetmeliklerin hızla çıkarılacağını düşündüğümüzü belirtmiştik. (bkz. http://www.memurlar.net/haber/506786/)

Bugün (30 Nisan 2015) tarihinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. (Tıklayınız)

Bakanlıkça çıkarılan iç yönetmelik ile eşi özel sektörde çalışan kamu personelinin yer değiştirmesine ilişkin 3 yıl kesintisiz çalışma şartı arayan ve Bakanlar Kurulu'nca çıkarılan çerçeve yönetmeliğe atıf yapıldı. Yönetmeliğin "aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliği" başlıklı" başlıklı 17. maddesinin 2. fıkrası uyarınca, eşi başka bir kurumda ya da özel sektörde çalışan personelin yer değişikliği işlemlerinde genel yönetmelik olan Bakanlar Kurulu Yönetmeliğinin 14. Maddesinin uygulanacağı düzenlendi. Buna göre Bakanlık personeli, eşinin özel sektörde kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak kesintisiz 3 yıl çalıştığı yere nakil isteyebilecek.

Dolayısıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın eski yönetmeliği uyarınca 1 yıl olarak aranan çalışma şartı, 3 yıla çıkarılmış oldu. Zaten çerçeve yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl şartını sağlayanlar için yer değiştirmeye hukuken imkan bulunmuyor ve kurum da bu şekilde yer değiştirme işlemlerini tesis etmiyordu. Nitekim Bakanlar Kurulunca çıkarılan ve 16 Ağustos 2014 tarihinde yayımlanan çerçeve yönetmelik uyarınca iç yönetmeliğin çerçeve yönetmeliğe aykırı hükümleri geçersiz sayılıyor ve kurumların iç yönetmeliklerini, çerçeve yönetmeliğe uygun hale getirmesi gerekiyordu. Bu bağlamda diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da aynı şekilde yönetmeliklerini çıkarması beklenmektedir.

Bununla birlikte Danıştay nezdinde açılmış olan davada henüz esastan bir karar verilmediğinden, 3 yıl kesintisiz çalışma şartı getiren hükmün halen iptal edilme ihtimali bulunmaktadır. Olası bir iptal kararı ile iç yönetmeliklerinde çerçeve yönetmeliğine atıfta bulunan kurumlar da bu iptal kararından şüphesiz etkilenecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber