2 TİB'ciye 'veri silme' tutuklaması

Devlet yetkililerinin kullandığı kriptolu telefonların dinlenmesine ilişkin yürütülen soruşturmada, TİB sunucularına silme programı yükledikleri ve log kayıtlarını sildikleri iddia edilen iki TİB görevlisi tutuklandı...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Mayıs 2015 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2 TİB'ciye 'veri silme' tutuklaması

Türker Karapınar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu devletin üst düzey yetkililerinin kullandığı kriptolu telefonların dinlendiği iddiasıyla Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yetkisizlik kararıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen fezleke üzerine başlatılan soruşturma hızlandı. Soruşturmada, TİB sunucularına zaman ayarlı silme programı yükledikleri ve log kayıtlarını sildikleri iddia edilen iki TİB görevlisi tutuklandı.

'Program envanterde yok'

Anayasal suçlara bakmakla görevli savcılık talimatıyla, suç tarihinde TİB'de görevli Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı Veri Sistemleri Veri Tabanları Koordinatörü Halil çiçek ile iletişim uzmanı Hamza Demirezen önceki gün gözaltına alındı.

Savcılık tarafından sorgulanan iki şüpheli, Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla, "Terör örgütüne üye olmak" ve "Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme" suçlarından tutuklandı. Şüphelilerin, TİB envanterinde bulunmayan ve kullanılmayan zaman ayarlı bir silme programını sunuculara ekledikleri, TİB'de depolanan ses kayıtlarını ve bunlara ilişkin uygulama loglarının silme işlemini gerçekleştirmekle suçlandıkları açığa çıktı. Gölbaşı savcılığının hazırladığı fezlekede, TİB'de depolanan ses kayıtlarına ilişkin logların nasıl ve kimler tarafından silindiği şu şekilde anlatıldı:

"TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen, Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu, Teknik İşletme Daire Başkanı Barış Yaslan, Hukuk İşleri Daire Başkan Vekili Adil Biçer ve Bilgi Sistemleri Daire Başkanlığı Veri Sistemleri Veri Tabanları Koordinatörü Halil Çiçek'in, TİB'de depolananan ses kayıtlarını ve bunlara ilişkin uygulama loglarının silme işlemini gerçekleştirdikleri tespit edilmiştir.

Süpürge içine program

Şüpheli Yunus Şahin'in TİB envanterinde bulunmayan ve kullanılmayan programları 'baslh_history' ve "audit log' arşiv sunucusuna eklediği, şüpheli Ali Osman Tekin'in TİB sistemlerinde kullanılan 'tib_utils.jar' programı parçacığına 26 Nisan 2014'te gerçekleşmek üzere zaman ayarlı olarak zararlı kod parçacığı ekleyerek, yazılım ve uygulamalarının işlem göremez hale gelmesi, silinmesi, değiştirilmesi ve bozulmasına neden olduğu, şüpheli Hamza Demirezen'in yetkili olduğu sunucular üzerinde kendisine ait kullanıcı hesabının, 'hash_history' dosyalarını bazı sunuculardan tamamen veya kısmen sildiği, Ali Osman Tekin'in '10.50.36.55 IP' adresli sunucuda yer alan 'süpürge' programı içerisinde TİB'in normal işleyişi dışında olan fazla kod parçacığını eklediği tespit edilmiştir.

Bir kısım dosyalar kurtarıldı

Bu şekilde TİB'de görevli olan suç örgütünün yönetici ve üyelerinin devletin üst düzey yetkili ve görevlilerinin konuşmalarından elde ettikleri ses kayıtlarını kendileri başka bir yerde depoladıktan sonra TİB veri tabanından silinmesini gerçekleştirdikleri, fakat Gölbaşı Başsavcılığı tarafından TİB'deki bilgisayarların veri tabanlarında yaptırılan incelemede, silinmiş haldeki bir kısım dosyalarınının kurtarılmasının yapıldığı ve bu şekilde yoğunluklu olarak 2013'te detaylı bilirkişi raporunda belirtildiği üzere IMEI numaraları üzerinden kriptolu telefonların dinlemeye alınarak, dinlendiği tespit edilmiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber