TIR'lara göz yuman 5 gümrükçü açığa alındı
Habur'da K.Irak'tan gelen içi eşya yüklü TIR'ların boş gösterip vergisiz geçiş yapmalarını sağlayan 5 gümrükçü açığa alındı.
Tolga Şardan
Olayla ilgili Şırnak Valiliği'nin yanısıra Gümrük ve Ticaret Bakanlığı devreye girdi. Açığa alınan gümrük görevlilerinin yasal girişi olan malların taşındığı TIR'lara vergisiz geçiş olanağı sağlamaları karşılığında menfaat temin ettikleri iddia edilirken, yasal olmayan bu uygulamadan şu ana kadar 60'a yakın TIR'ın yararlandırıldığı belirlendi.
Kuzey Irak'tan Türkiye'ye yönelik başta sigara olmak üzere çay, şeker ve değişik gıda maddelerini Kaçak girişinin önlenmesine yönelik çalışmaları yoğunlaştıran güvenlik birimleri, habur Gümrüğü'nde yeni bir olayı gün ışığına çıkarttı. Habur Gümrük Müdürlüğü'nde görevli bazı gümrük memurlarının görev yaptıkları mesai diliminde birbirleriyle bağlantılı biçimde hareket ederek usulsüzlük yaptıkları anlaşıldı.
Vergisiz geçiş
Gümrük kayıtlarında geriye doğru başlatılan "gizli" incelemede, isimleri ve görevleri tespit edilen gümrük memurlarının içinde, mevzuatta "emtia" olarak tanımlanan malların yüklendiği TIR'ları, "vergisiz geçiş" yapmalarını sağladıkları tespit edildi.
TIR'ların içileri dolu olmasına karşın "vergisiz geçiş" uygulamasıyla gümrük kayıtlarında "içi boş" gibi gösterilerek Türkiye'ye girişinin sağlandığı tespit edildi. Böylelikle hem vergi kaçakçılığının gerçekleştiği hem de ülkeye kayıt dışı ticati mal girdisinin sağlanarak organize suç örgütlerinin haksız kazanç elde etmesinin sağlandığı ortaya çıkarıldı.
60'a yakın TIR
Söz konusu gümrük memurlarının görev yaptığı mesai saatleri içinde yaptıkları işlemlerin geriye dönük incelenmesi sonrasında 60'a yakın TIR ve kamyonun usulsüz olarak Kuzey Irak'tan Türkiye'ye giriş yaptığı ve tonlarca gıda ve tüketim malının ülkeye sokulduğu anlaşıldı.
Milyonlarca liralık kazanç
İncelemelerde, içi boş gibi gösterilen ancak dolu olan TIR'ların daha sonra Silopi'deki TIR parklarına çekilerek organize suç örgütlerince boşaltıldığı ve Silopi'de belirli yerlerde depolandığı anlaşıldı.
Daha sonra kaçak statüsündeki malların ucuz bedelle, küçük kamyon ve kamyonetlerle batı kentlerine sevkiyatının yapıldığı günışığına çıkarıldı. Bu yöntemle, oluşturulan organize suç örgütlerinin milyonlarca liralık haksız kazanç elde ettiği tespit edildi.
Olayın ortaya çıkmasıyla birlikte hem Şırnak Valiliği'nce hem de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nca soruşturma başlatıldı. Bu çerçevede, Ankara'dan müfettişlerin bölgeye gittiği öğrenildi.