Zeybekci: 2 milyon kardeşimizi ağırlıyoruz

Ekonomi Bakanı Zeybekci Denizli'de - "Gerek Suriye gerek Irak'tan 2 milyon kardeşimizi ağırlıyoruz. Onlar bizim başımızın tacıdır, onlara bir kere bile gözümüzün ucuyla ters bakmayacağız, kalbimizden bile 'bunlar nereden çıktı' asla ve asla demeyeceğiz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2015 20:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zeybekci: 2 milyon kardeşimizi ağırlıyoruz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin, gerek Suriye gerek Irak'tan 2 milyon kişiyi ağırladığını belirterek, "Onlar bizim başımızın tacıdır, onlara bir kere bile gözümüzün ucuyla ters bakmayacağız, kalbimizden bile 'bunlar nereden çıktı' asla ve asla demeyeceğiz" dedi.

Bakan Zeybekci, Pamukkale Koruyucu Aile Derneği'nin açılışında yaptığı konuşmada, sosyal devlet olarak birçok hizmet yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini kaydetti. Koruyucu ailelere, bakıma muhtaç çocuklara yönelik çalışmalarından dolayı teşekkür eden Zeybekci, Çocuk Esirgeme Kurumu'nda, çocuk yuvalarında bir tek çocuğun bile kalmasını istemediklerini belirtti. Her çocuğun ailesinin yanında olmasını arzuladıklarını dile getiren Zeybekci, şöyle konuştu:

"Eğer devlet, en ücra yerdeki yaşlısını, en uzak noktadaki okuyamayan çocuğunu, yardıma muhtaç bir tek yavrusunu, bir yerde gözü yaşlı, yardıma muhtaç, elinden tutulması gereken bir yavrusunu, bir yüz gülüşü için milyarları o anda gözden çıkarabilirse sorgusuz sualsiz, işte o zaman devlet oluyor, işte o zaman o bayrak dalgalanıyor, işte o zaman devlet ebed müddet oluyor. Bu yolda bu adımların atılmasının mimarı olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan Allah razı olsun. O başlattı çünkü. Bize bunu öğretti. 'Benim insanım arlıdır, istemez. Nerede ihtiyaç sahibi bir kişi varsa, elinden tutulmaya muhtaç bir kişi varsa, siz arayıp bulacaksınız, siz ulaşacaksınız, siz bir yerde üşüyen bir çocuk varsa onu siz bulacaksınız' derdi. O ilk defa bu memlekette insan olmanın, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanın gurur duyulacak bir şey olduğunu ilk defa o başlattı."

Bakan Zeybekci, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti Denizli milletvekilleri Mehmet Yüksel ve Nurcan Dalbudak'ın katılımıyla derneğin açılışını yaptı.

- Yardım tırlarını Suriye'ye uğurladı

Denizli Kadın ve Aileyi Koruma Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği, Hayrat İnsani Derneği ile Hayrat İş Adamları Derneği (HAYSİAD)'nin açılışını da yapan Zeybekci, Suriye'ye gönderilmek üzere hazırlanan yardım tırlarının uğurlama törenine katıldı.

Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra birilerinin, Türkiye'nin, doğu ve güneyindeki ülkelerin sınırlarını yapay bir şekilde çizdiğini, o ülkelerin bugün üçüncü kez "halaç pamuğu" gibi atıldığını, sadece Irak'ta 3 milyona yakın insanın hayatının kaybettiğini, sağ kalanların ise insanlık dışı zulümlere maruz kaldığını anlattı.

Suriye'de yaşananlara işaret eden Zeybekci, "Son dönemde Suriye'de yaşanan dram, hepimizin malumu. İnsanlık dışı. Bir devlet düşünün ki insanlarının üzerine çoluk çocuk gözetmeksizin varil bombalarıyla katliam yapsın. Bir devlet düşünün ki, insanlarının üzerine kimyasal silahlarla binlerce, on binlerce insanını katletsin. Bir ülke düşünün ki yaklaşık olarak 5 milyon insan sınır dışında, içeride de toplam hepsi beraber 10 milyon civarında insan, muhacir olmuş olsun" diye konuştu.

"Kardeşlerimizi asla yalnız bırakmayız"

Yapılan zulümlere Türkiye'nin sessiz kalmadığına dikkati çeken Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye tarih boyunca, nasıl ki 1580 yıllarında İspanya'da zulüm gören, toplu katliama uğrayan Musevilere Osmanlı kapılarını açtıysa, nasıl ki 1. Dünya Savaşı'nda dünyanın her yerindeki göçmenleri, dindaşlarını veyahut da din kardeşi olmasa dahi herkese kapılarını açtıysa, nasıl ki 2. Dünya Savaşı'nda Almanya'daki Nazi katliamı sırasında öldürülmek istenen insanlara kendi pasaportunu vererek on binlercesini Türkiye'ye taşıdıysa, o kültürden gelen bu milletin evlatları şimdi milyonlarca kardeşine, din kardeşine bu bilinçle kapılarını açtı, kollarını açtı, evlerini açtı, şehirlerini açtı. Sınırların öbür tarafında biz olabilirdik. Bu taraftakilere sorumluluk var. Bunun da örneği Efendimizin o Medine'yi şereflendirdiği o kutsal yolculukta nasıl Medine yollara döküldü ise biz de Suriyeli kardeşlerimizi öyle karşıladık ve öyle karşılamaya devam edeceğiz. Bugün gerek Suriye gerek Irak'tan 2 milyon kardeşimizi ağırlıyoruz. Onlar bizim başımızın tacıdır, onlara bir kere bile gözümüzün ucuyla ters bakmayacağız, kalbimizden bile 'bunlar nereden çıktı' asla ve asla demeyeceğiz. Şu ana kadar Türkiye, Suriyeli kardeşlerine tek başına yaklaşık olarak 6 milyar dolara varan harcama yaptı, gerekirse 60 milyar doları da harcarız ama o kardeşlerimizi asla ve asla yalnız bırakmayız, onları yalnız oldukları hissine kaptırmayız."

Suriye'ye gönderilmek üzere hazırlanan yardım tırlarının, oradaki insanları bir nebze gülümsetmesinin kendileri için dünyanın en büyük mutluluğu olduğunu ifade eden Zeybekci, "Birileri bugün çıktılar, diyorlar ki, 'Suriyeliler gitsin, Suriyeliler memleketlerine dönsün'. Sonra yine kıvırmaya başladı 'ben öyle demek istememiştim' diye. Küp içindekini sızdırır dışına. Senin içinde ne varsa senin dışına o sızıyor. İçindeki belli ki dışına bu sızıyor. Allah korusun yarın öyle bir fırsat geçse eline Suriyeli kardeşlerimize neler yapacağını bugünden söylüyorsun. Allah sana öyle bir fırsat vermeyecek. Onun için sizler de emin olun kardeşlerim" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber