İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Norm Kadro Fazlası Öğretmenlerin Yer Değiştirmesinde Eksik Düzenlemeler

Rotasyonda olduğu gibi, norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmesinde de eksik düzenleme var.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Mayıs 2015 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Norm Kadro Fazlası Öğretmenlerin Yer Değiştirmesinde Eksik Düzenlemeler

Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "İhtiyaç ve norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 53. maddesi şu şekildedir:

" (1) Eğitim kurumunun ya da bölümün/eğitim kurumunda uygulanmakta olan mesleki ve teknik eğitim alanının kapanması, program değişikliği, Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararıyla ders/alan kaldırılması ya da norm kadro esasları gereğince yapılacak düzenlemeler sonucu öğretmen fazlalığı oluşması halinde; eğitim kurumunun ya da bölümün kapatılması veya program değişikliği sonucunda bu eğitim kurumlarında görevli öğretmenler, yeni eğitim kurumu açılarak öğrencilerin taşınması halinde bu eğitim kurumlarına, öğrenci azlığı nedeniyle kapatılan eğitim kurumlarında ya da bölümlerde görevli olanlar ise açık norm kadro bulunması halinde öncelikle öğrencilerin taşındığı eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına mazeretleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atanır.

(2) Bu şekilde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi halinde bu durumdaki öğretmenler tercihleri de dikkate alınmak suretiyle öncelikle il içinde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına atanır. İl içinde alanlarında ihtiyaç bulunmayanların atamaları, bulundukları ilde çalışılması gereken süre şartı aranmaksızın tercihleri doğrultusunda yer değiştirme döneminde il dışına yapılabilir; bunlardan zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunanlar, alanlarında ihtiyaç bulunan zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına atanır.

(3) Öğretmenlerden; herhangi bir nedenle istihdam alanı daralanlar ile görevli oldukları eğitim kurumlarında alanlarında norm kadro sayısı azalanlar, hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda hizmet puanı en az olandan başlamak üzere norm kadro fazlası olarak belirlenir. Hizmet puanının eşitliği halinde sırasıyla; öğretmenlikteki hizmet süresi daha az olan, öğretmenliğe daha sonra başlayan norm kadro fazlası olarak belirlenir. Hizmet puanlarının hesabında yer değiştirme başvurularının son günü esas alınır. Norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler; öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanır.

(4) Genel hayatı etkileyen deprem, sel, yangın ve benzeri doğal afetler nedeniyle olağanüstü durumların oluştuğu yerlerdeki eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, öncelikle bu madde kapsamında bulunan ihtiyaç fazlası öğretmenlerle karşılanır.

(5) Bu madde kapsamında il içinde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi durumunda fazlalık, il içinde zamana bağlı olmaksızın yapılacak yer değiştirmelerle giderilir. Bu şekilde yapılacak yer değiştirmeler, duyurusu yapılan eğitim kurumlarına öğretmenlerin tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Fazla konumdaki öğretmenlerden herhangi bir kuruma atanmak üzere başvuruda bulunmayanlar ile tercihlerine atanamayanların görev yerleri, il içinde valiliklerce resen belirlenir.

(6) Dönüştürülen eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler, dönüşen eğitim kurumuna öğretmen olarak atanma şartlarını taşıması ve alanlarında norm kadro bulunması halinde hizmet puanı üstünlüğüne göre öncelikle bu eğitim kurumlarına atanır."

Bu hükümlere göre norm fazlası öğretmenlere yer değiştirme işlemleri uygulanacaktır.

Fakat Norm kadro fazlası öğretmenlerin yer değiştirmesi maddesinde eksik düzenlemeler mevcuttur.

Zira, Yönetmeliğin "Zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenecekler" başlıklı 45. maddesindeki hükümler ile Zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenen öğretmenlere tanınan haklar Norm kadro fazlası öğretmenlere tanınmamaktadır.

Yine Yönetmeliğin "Mazeret ve engellilik durumuna bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 49. maddesindeki hükümleri, "Diğer nedenlere bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 51. maddesindeki hükümleri ve "Öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami çalışma süresi" başlıklı 48. Maddesinde öğretmenlere tanınan haklar Norm kadro fazlası öğretmenlere tanınmamaktadır.

Öğretmen Rotasyonunda Eksik Düzenlemeler

Çünkü norm kadro fazlası öğretmenleri bulunduğu ilçeden alıp bir başka ilçeye atadığımızda bu öğretmen Aile birliği veya sağlık mazeretine bağlı olarak tekrar eski görev yaptığı ilçeye yer değiştirebilmektedir. Bu durumda Norm kadro fazlası öğretmene ilçe dışı yer değiştirme uygulamakta kamu yararı bulunmamaktadır.

Dolayısıyla;

  • Öğretmenlerin; aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretlerinin devam ettiğini belgelendirenlerin,
  • Eşi aday memur olanların, eşinin adaylığının kaldırıldığı tarihten bir sonraki yer değiştirme dönemine kadar,
  • Eşi, 30 Eylül tarihi itibarıyla askerde olanların, bir sonraki yer değiştirme dönemine kadar,
  • Başvuruların son günü itibarıyla kendisi veya eşi aylıksız izinli olanların, bir sonraki yer değiştirme dönemine kadar,
  • Başvuruların son günü itibarıyla son altı ay içinde eş, çocuk, anne, baba veya kardeşlerinden birinin hayatını kaybettiğini belgelendirenlerin,
  • Başvuruların son günü itibarıyla son bir yıl içinde eşi veya çocuğu ölen öğretmenler,
  • Başvuruların son günü itibarıyla son bir yıl içinde eşi emekli olan öğretmenler,
  • Başvuruların son günü itibarıyla son bir yıl içinde afet bölgesi ilan edilen yerlerde bulunan eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenler,
  • Adaylığı kaldırılmayan öğretmenler,
  • Terör eylemleri etkisi ve sebebiyle şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların öğretmen olan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşleri;
  • Engelli öğretmenler; engellilik durumuna bağlı yer değişikliği yapanlardan bu durumları devam eden öğretmenler ve özel eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin,

istemeleri halinde bulundukları ilçe içinde yer değiştirmesinin yapılması şeklinde bir düzenleme yönetmeliğe eklenmelidir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber