Dört ayda 6 milyar dolarlık altın çıktı

Yılın ilk dört ayında 6 milyar dolarlık altın çıkışı olunca ihracat nisanda yüzde 9.8'lik düşüşe rağmen artıya bile geçti. Dolardaki yükselişin etkili olduğu altın ihracatında yüzde 72'lik artış yaşandı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Mayıs 2015 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Dört ayda 6 milyar dolarlık altın çıktı

BARIŞ ERGİN

Altın ihracatı yılın ilk dört ayında rekor seviyeye ulaştı. Geçtiğimiz dört aylık süreçte Türkiye'den 6 milyar doların üzerinde altın çıkışı yaşanırken kıymetli ve yarı kıymetli taşların toplamında bu rakam 6 milyar 681 milyon dolara ulaştı. Sadece nisan ayındaki ihracat rakamı 1 milyar 745 milyon dolar oldu ve bir önceki yılki rakamı beşe katladı. Bu artışla birlikte ihracat da eksiden artıya geçti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın resmi olmayan geçici dış ticaret verilerine göre ihracat, yüzde 0.95 artarak 13 milyar 337 milyon dolar oldu.

8 DOLARIN BİRİ ALTINDAN

Toplam ihracat içinde altının payı geçtiğimiz yılın aynı döneminde yüzde 7.27 iken bu yıl aynı oran ikiye katlanarak yüzde 13.24 oldu. Her sekiz dolardan biri de altından gelmiş oldu. Uzmanlar bu çıkışın dolardaki artış ile birlikte iki yıldır biriktirilen altının dışarı gönderilmesi olarak yorumluyor. Özellikle Çin, Hindistan ve Rusya'nın 2015'te yüksek alımlar yapması da trendi etkiledi. Rusya para rezervleri azalmasına rağmen altın alımına devam ederken sadece mart ayında 31.1 ton altın satın aldı. Batı ülkelerinden Çin ve Hindistan'a altın ihracatı da ikiye katlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber