Davutoğlu: Pensilvanya'ya Gül'den habersiz gitmedim

Dusseldorf Başkonsolosluğu'nun açılışını yapan Başbakan Davutoğlu, Gülen'le görüşmesi hakkında 2013'te BM toplantıları için New York'taydık. O zaman yapıldı bu görüşme, dışişleri bakanıydım, kendisine de önceden bildirdim. Cumhurbaşkanımdan izinsiz gitmem olmaz, mümkün değil dedi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Mayıs 2015 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu: Pensilvanya'ya Gül'den habersiz gitmedim

Başbakan Davutoğlu, Almanya'da konuştu: Silahla demokrasi bir arada olmaz. HDP bunu anlamalı. 1 Ekim'deki görüşme hayata geçseydi, 2014 sonunda süreç nihayete erecekti.

Murat Kelkitlioğlu

Düsseldorf

DüsseLdorf Başkonsolosluğu'nun açılışı için Almanya'ya giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çözüm süreci ve Kobani olayları hakkında önemli açıklamalarda bulunan Davutoğlu, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'a "Kendisine 1 Ekim'deki görüşmeyi hatırlatırım. Onlar hayata geçseydi süreç 2014'te tamamlanırdı" dedi. Davutoğlu şunları söyledi:

ÇÖZÜM PROVOKE EDİLDİ

Örneğin yasal çerçeveyi oluşturduk, 6-7 Ekim olayları yaşandı. Demirtaş'a 1 Ekim'deki görüşmeyi hatırlatırım. Onlar hayata geçseydi, 2014 sonunda süreç nihayete erecekti. Ancak 6-7 Ekim'de süreç provoke edildi, silahı seçimde bir şantaj aracı olarak kullanmaya çalışıyorlar. Silah bırakmamak demek, silahı bir şantaj aracı olarak kullanmak demektir. Halk da silah istemiyor, bunlar samimiyetsizler.

SINIRI TERK ETMEDİLER

Bizim süreçte kararlılığımız sabittir. Seçimlere şiddet karıştırmak isterlerse buna izin vermeyiz. Seçimden sonra Meclis'e giremezsek keşmekeş olur, bunun tartışması da olmaz. Varılan anlaşma 2013 Haziran'ında silahlı unsurların sınırları terk etmesiydi, yapmadılar. Gezi olayları çözüm sürecini provoke etme çabasıdır.

TAKKE DÜŞTÜ, KEL GÖRÜNDÜ

İç savaş demek art niyetleri. Bunlar öyle arzu ediyor olabilir, bunlar Türkiye'den rahatsız olanlar. Halk onları hep yanılttı. 30 Mart ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ne olduğu görüldü. Takke düşüp, kel görünür sonuçta. Halkı kısa sürede aldatabilirsiniz, uzun soluklu olmaz. Bunu Kılıçdaroğlu'nun suratına da söyledim, TOBB toplantısında. Halkımız hayal satarak, hayali iktidarlar kurulmasına prim vermez.

GÖRÜŞMEYE İZİN ALMADAN GİTMEDİM!

Dusseldorf Başkonsolosluğu'nun açılışını yapan Başbakan Davutoğlu, Gülen'le görüşmesi hakkında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bilgi vermediği iddialarını yanıtladı: Hafızalar yanılabilir. Kendisiyle çok yakın çalıştım. Bırakın başka bir şehre gitmeyi aynı ortamda başka bir toplantıya gitmemişimdir, kendisine söylemeden, izin almadan. 2013'te BM toplantıları için New York'taydık. O zaman yapıldı bu görüşme, dışişleri bakanıydım, kendisine de önceden bildirdim. Cumhurbaşkanımdan izinsiz gitmem olmaz, mümkün değil.

Çıkıp bunu da açıklasınlar

Görüşme Gülen ile baş başa yapıldı. Kendisi ne söylediğimi çok iyi biliyor. Eğer böyle iddialarda bulunuyorlarsa, benim söylediklerimin yalan olduğunu düşünüyorlarsa bunlar dinleme meraklısı, bunu da açıklasınlar.

TOPLUMA MAL OLDU

"Demokratik özgürlüğün yaşandığı bir ülkeye ulaştık. Kavramlar değişiyor ama hedefler aynı. Hükümet olarak her çabayı gösterdik, çözüm sürecini yasal çerçeveye de kavuşturduk. Bu topluma mal olmuş bir süreç, sona erdiği gibi bir argüman kullanmak yanlış. Bu konuda psikolojik ve yasal eşik aşıldı. Aşılamayan şey HDP ve diğer tarafların dar hesaplar içinde kendilerine yontma çabası. Silahla demokrasi bir arada olmaz. HDP bunu anlamalı. Silah bırakma kongresi yapıp yapmamak bizim talebimiz değil, bu bizimle ilgili bir konu değil.

BAŞBAKAN'DAN GURBETÇİYE 10 BÜYÜK MÜJDE

Başbakan Davutoğlu, yurtdışında yaşayan vatandaşlar için 10 müjdeli haberi Dortmund Buluşması'nda açıkladı. İşte o 10 müjde: Yurtdışında yaşayan vatandaşlar için dövizli askerlik bedeli ya da harcı 6 bin eurodan bin avroya indirilecek. 217 euro olan pasaport harçları 100 avroya indirilecek. Yurtdışından getirilen araçların Türkiye'de kalış süresi 2 yıla çıkarılacak. Yurtdışından getirilen telefonların Türkiye'de kayıt edilmeden kullanma süresini iki katına çıkaracak. Almanya'da yaşayıp okuyan gençlere, akademik destek ve burs sağlanacak. Bu çerçevede, lisans bursu olarak 500 euro, yüksek lisans bursu olarak 700 euro, doktora bursu olarak bin euroluk burs desteği verilecek. Almanya'da miras ve boşanma konusunda alınan bir hukuki karar Türkiye'de de tanınacak. Yurtdışında yaşayanlara seçilme hakkı getirilecek, Türkiye'nin 86. Seçim bölgesi yurtdışında kurulacak. THY'den aile seyahatlerinde yüzde 20 indirim getirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber