Soğuklardan bir çok meyve türü zarar gördü

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: - "Çiftçimiz don riskine karşı ellerinden gelen tedbirleri alsa da nisandaki soğuklardan bir çok meyve türü zarar gördü"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2015 11:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Soğuklardan bir çok meyve türü zarar gördü

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin, 2013-2014 üretim döneminde büyük zarar veren tabii afetlerden 2014-2015 sezonunda da kurtulamadığını belirterek, "Çiftçimiz don riskine karşı ellerinden gelen tedbirleri alsa da nisandaki soğuklardan bir çok meyve türü zarar gördü" ifadesini kullandı.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, geçen yıl mart sonunda gerçekleşen don afetinin benzerinin, bu yıl mart ayı sonundan itibaren 5-6 Nisan ile 22-25 Nisan'da görüldüğünü belirtti.

Çiftçilerin don riskine karşı ellerinden gelen tedbiri almalarına rağmen bir çok meyve ağacında don zararı olduğuna işaret eden Bayraktar, bu yıl kış aylarının normal yıllara göre daha soğuk geçtiğini, aşırı yağışlar, sel, dolu, fırtına gibi afetlerin çiftçinin peşini bırakmadığını kaydetti.

Bayraktar, "Her ne kadar bahar aylarının da soğuk geçmesiyle meyve ağaçlarında çiçeklenme daha geç olsa da meyve ağaçları nisan ayının üçüncü haftasında yağan kar ve düşük hava sıcaklıklarından çok olumsuz etkilenmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

- Kayısı, üzüm başta olmak üzere bir çok meyve zarar gördü

Geçen yıl mart sonunda gerçekleşen don afetinin kayısı ve fındık başta olmak üzere bir çok meyvede zarara neden olduğunu, meyvelerde Türkiye rekoltesinin yüzde 6,2 azaldığını hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Bu yıl da gerçekleşen don afeti, kayısı ve üzüm başta olmak üzere çeşitli meyvelere zarar verdi. Yine de çiçeklenmenin geç başlamış olması çiftçimiz için bir şanstır. Geçen yıl gibi erken çiçeklenme olsaydı, nisan ayının üçüncü haftasında gerçekleşen don afetiyle kayıp çok fazla artacaktı. Don afetinin verdiği zararların tespit edilmesi amacıyla illerde hasar tespit komisyonları çalışmalarına başlamıştır. Ürünlerini tarım sigortası yaptıran üreticiler ise hasar ihbarlarını yaptı. Eksperlerin çalışmaları devam ediyor. Hasar tespit çalışmalarının tamamlanması ile meyvelerde rekolte kayıpları daha net ortaya çıkacak. Geçen yıl yaşanan don afeti sonrası üreticilerin kredi borçlarını ödeyememesi ile erteleme yapılmış, benzer karar bu yıl için de alınmıştı. Borç ertelemeleri, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nin düşük faizli krediler dışındaki kredilerini ve diğer bankaların kredilerini de kapsamalıdır"

- İl itibarıyla don hasarı

Meyve üreticilerinin afetten dolayı gelir kayıplarının fazla olduğuna dikkati çeken Bayraktar, geçen yılın zararını kapatamayan üreticinin, bu yıl da beklediği rekolteyi alamayacağını belirtti. Bayraktar, bu nedenle üreticilere maddi destek yapılarak don afetinin etkilerinin azaltılması gerektiğini ifade etti.

TZOB Başkanı Bayraktar, Malatya'da kayısı, Isparta'da kiraz, kayısı, elma, ceviz ve erik, Manisa'da üzüm bağları, erik ve kiraz, Kayseri'de elma ve kayısı, Karaman'da elma, kayısı, kiraz, Niğde'de elma, kayısı ve kiraz, Bursa'da kiraz, armut, şeftali, elma ve erik, Kahramanmaraş'ta kayısı, Antalya Korkuteli'de meyve ağaçlarının dondan zarar gördüğünü bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber