El yıkamak hayat kurtarır

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, sağlık personelinin, el hijyeni sağlamayı bir stres faktörü ya da zaman alıcı bir işlem olarak algılamaması gerektiğini anlatarak, "Doğru zamanlarda el hijyeni sağlanması ile hayat kurtaracağını bilmeli, buna inanmalıdır" diye belirtti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2015 19:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
El yıkamak hayat kurtarır

Dünya El Hijyeni Günü nedeniyle bir açıklama yapan Kartal, el yıkamanın basit, ancak hayat kurtarıcı önemine değindi. Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, "Tüm dünyadaki sağlık çalışanları bu basit ancak hayat kurtaran eylemle her gün hastalarını sağlıklı tutmaya çalışmaktadırlar. Sağlık hizmet akışı sırasında basit bir enjeksiyon uygulanımından, invaziv bir araç yerleştirme, cerrahi yara bakımı, hastane kaynaklı enfeksiyonlar, salgınlar ve dolayısı ile ölümlerin önleminde doğru zamanlarda el hijyeninin sağlanması kilit noktadır. Ayrıca sağlık sistemlerinin güçlendirilmesinin merkezinde enfeksiyonların önlenmesi yer almakta olup bu bağlamda el hijyeni sağlık hizmet sunumunda bir kalite göstergesidir" ifadelerini kullandı.

Kartal, el sağlığı konusunda doğru zamanda yapılacak müdahalelerin zaman kaybı ya da stres faktörü gibi algılanmamasına değinerek, "Sağlık personeli el hijyeni sağlamayı bir stres faktörü ya da zaman alıcı bir işlem olarak algılamayıp doğru zamanlarda el hijyeni sağlanması ile hayat kurtaracağını bilmeli, buna inanmalıdır. İşte bu doğru zamanlar Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanıta dayalı çalışma sonuçlarına göre sahada test edilmiş, kullanıcı merkezli, öğrenmesi kolay, mantıklı ve uygulanabilir bir şekilde tasarlanmıştır" dedi.

Ayrıca Prof. Dr. Kartal, el hijyeninin sağlanması için gereken 5 unsuru ise; Hastaya dokunmadan önce, Sterilizasyon gerektirene bir işlemlerden önce, Vücut sıvıları-çıkartıları ile temastan sonra, Hasta ile temastan sonra ve Hasta etrafındaki objelere dokunduktan sonra diye belirtti.

Öte yandan ESOGÜ Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, "Tüm dünyada yapılan kanıta dayalı büyük çaplı çalışmalarda sadece el hijyenine uyumun arttırılması ile hastane kaynaklı enfeksiyonlarda en az yarı yarıya azalma sağlanabilmektedir. Ancak istenilen noktaya henüz ulaşılamamıştır. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütünün yürüttüğü sosyal proje kapsamında tüm sağlık çalışanlarına "El Hijyeni" konusunda harekete geçmeleri için çağrı yapılmış ve Güvenli sağlık-bakım sistemlerinin temel göstergesi olarak el hijyenini teşvik etmeye davet edilmiştir. Proje tüm Dünya'da büyük ilgi ve destek görmüştür. Biz de 3'üncü basamak sağlık hizmet sunumu yapan bir eğitim, uygulama, araştırma hastanesi olarak bölgemize tüm sağlık sunucuları ile birlikte el hijyeni uygulamasının iyileştirilmesi konusunda işbirliği içinde çalışmalarımızı arttırıp hasta enfeksiyonu gelişimini azaltarak kaliteli sağlık hizmet sunumu sağlamalıyız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber