Enflasyon hedefinin yüzde 70'i şimdiden gerçekleşti

Enflasyon, gıda fiyatları ve kurun etkisiyle Nisan'da beklentilerin üzerine çıktı. Yıllık TÜFE yüzde 8'e dayanırken, yıl sonu için gelen farklı tahminler kafaları karıştırdı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 05 Mayıs 2015 08:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Enflasyon hedefinin yüzde 70'i şimdiden gerçekleşti

Enflasyon, gıda fiyatları ve kurun etkisiyle Nisan'da beklentilerin üzerine çıktı. Yıllık TÜFE yüzde 8'e dayanırken, yıl sonu için gelen farklı tahminler kafaları karıştırdı

Enflasyonun ateşi bir türlü sönmüyor. TÜFE, Nisan ayında beklentilerin üzerinde çıktı. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, enflasyon geçen ay yüzde 1.63 artış gösterirken, yıllık TÜFE yüzde 7.91'e yükseldi. 2008'den bu yana en yüksek Nisan ayı enflasyonu ortaya çıktı. Beklentiler enflasyonun Nisan'da yüzde 1.29 artış göstermesi yönündeydi. En iyi baz etkisi olan aylardan Nisan'da enflasyonun yüksek gelmesi Merkez Bankası'nın yüzde 6.8'e çıkarttığı enflasyon tahmininin gerçekleşmesini zora soktu.

İlk 4 ayda TÜFE yüzde 4.71'e ulaşırken, hedefin yüzde 70'e yakını şimdiden gerçekleşti. Hedefin tutması için kalan 8 ayda TÜFE'nin sadece yüzde 2.08 artması gerekiyor.

Çekirdek yükselişte

Çekirdek enflasyon yüzde 7'ye tırmanırken, Nisan'da Yİ-ÜFE de yüzde 1.43 artış gösterdi. Yıllık yurt içi üretici fiyatındaki artış yüzde 4.80 oldu. TÜFE'deki öngörülerin üzerindeki artışta, yine gıda fiyatlarının etkisi görüldü. Gıda enflasyonu yüzde 1.72 ile 2003'ten sonraki en yüksek Nisan ayı artışını kaydetti. Yıllık gıda enflasyonu yüzde 14.4'ten yüzde 14.7'ye yükseldi. Gıda enflasyonunu yükseltici unsur işlenmemiş gıda fiyatları oldu. Gıdanın yanı sıra kur da TÜFE verilerini olumsuz etkiledi.

Ana harcama grupları itibarıyla Nisan'da endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.63, ev eşyasında yüzde 1.35, lokanta ve otellerde yüzde 1.27 ve çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.24 artış gerçekleşti.

Tüketici fiyatları bazında Nisan'da en yüksek fiyat artışı görülen ürün, yüzde 32.91 ile kadın ceketi oldu. Fiyatı en çok düşen ürün yüzde 37.4 ile patlıcan olarak kayıtlara geçti.

Veriler kötü, hedef tutmaz

Ekinci Economics Consulting Ekonomisti Şevin Ekinci, "Verinin çok kötü olduğunu söylemek istiyorum. Çünkü Nisan ayı en iyi baz etkisi olan aydı. Merkez Bankası Başkanı Başçı, Mart ve Nisan aylarında olumlu baz etkisi sayesinde yüzde 5'leri bile görebileceğimizi söylemişti. Bu kadar olumlu baz etkisine rağmen Nisan ayında yıllık bazda yüzde 7.9 enflasyon görüyorsak yılın geri kalanında enflasyon yüzde 7.9'un üzerine geçer. Yani yine yüzde 8'leri görmeye başlayacağız. Merkez Bankası yıl sonu beklentisini tutturamayabilir" değerlendirmesini yaptı.

Baz etkisine rağmen yüksek

İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "Yıllık baz etkisine umut bağladığımız Mart ve Nisan aylarını daha yüksek enflasyonla geride bırakmış olduk. Gelecek aylarda enflasyon verisinde baz etkisi ortadan kayboluyor. Çünkü daha düşük veriler mevcut. Yılın ilk dört ayında gerçekleşen enflasyon yüzde 4.71 oldu. Hedefin yüzde 70'e yakını şimdiden gerçekleşti bile. Hedefin tutması için yazın negatif enflasyonları görmemiz gerekiyor. Enflasyon raporunda yeni revizyonlar görebiliriz" diye konuştu.

Merkez Bankası aceleci davrandı

Nisan ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye ekonomisi yüzde 5.5'lik enflasyon hedefinden sapmayı gerektirecek bir durumda değil. Merkez Bankası'nın enflasyon tahminini revize etmesi acelecilik"diye konuştu. Henüz ilk çeyreğin sonunda olduklarını, sonraki dönemlerde Türkiye ekonomisine yönelik olumlu beklentilerin bulunduğunu anlatan Zeybekci, şöyle konuştu: "Türkiye ekonomisi şu anda, yüzde 5.5 enflasyon hedefinden sapmayı gerektirecek bir noktada değildir. 2015 ile ilgili olumlu beklentilerimizin en yüksek düzeyde olduğu ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyrekteki sonuçları görmeden enflasyonu yüzde 5.5'ten 6.8'e yeni hedef olarak revize etmek aceleciliktir. İnşallah 2015 yılını enflasyonda yüzde 5.5 ile kapatacağız."

Piyasaların 1 yılda 3 seçim yapılması nedeniyle 7 Haziran'ı olumsuz algıladığını belirten Zeybekci, "Kurda köpük değeri, yani spekülatif değer var. 7 Haziran seçimlerine ilişkin tahminlerin Mayıs ayının 10'undan sonra daha net şekilde algılanmaya başlanmasıyla gerek kurun üzerindeki gerekse de enflasyon üzerindeki o spekülatif limitler ortadan kalkacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber