Silahta hedef tam bağımsızlık

IDEF Fuarı'nın açılışını yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Savunma sanayisi ihtiyacımızın yüzde 54'ünü kendi imkanlarımızla karşılıyoruz. Amacımız, 2023'te dışa bağımlılıktan tamamen kurtulmak" dedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 06 Mayıs 2015 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Silahta hedef tam bağımsızlık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin savunma sanayisi ihtiyacının yüzde 54'ünü kendi imkanlarıyla karşılar hale geldiğini belirterek, "Amacımız, 2023'te savunma sanayimizi dışa bağımlılıktan tamamen kurtarmak" dedi. 32 ülkeden 400 firmanın katıldığı IDEF 2015, 12'nci Uluslararası Savunma Sanayisi Fuarı'nın açılışını yapan Erdoğan, "Bilhassa II. Dünya Savaşı'nın ardından savunma üretiminin dışarıdan hazır ürün alımına bıraktığını üzüntüyle müşahede ediyoruz. Uçak fabrikaları, tersaneler ve diğer tesislerin kapısına kilit vurularak, ihtiyaçlar NATO çatısı altında dışarıdan temin edilmeye başlandı. Kıbrıs çıkarması ve uzun yıllar boyunca sürdürmek zorunda kaldığımız terörle mücadele dönemi kendi savunma sanayimizi kurmamızın gerekli olduğunu bize çok açık şekilde gösterdi" diye konuştu.


DIŞA BAĞIMLILIK % 80'Dİ

Milli savunma sanayisini kurma çalışmalarında, 2002'ye gelindiğinde dışa bağımlılık oranının halen yüzde 80'ler düzeyinde bulunduğuna değinen Erdoğan, "Bugün savunma sanayisi ihtiyacımızın yüzde 54'ünü kendi imkanlarımızla karşılar hale geldik. Dünyanın en büyük 100 savunma şirketi de yer alıyor. Savunma sanayimizin üretim gücü geçtiğimiz yıl 5 milyar doları aştı" dedi.


STANTLARI GEZDİ

Törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye ile davetli devletlerin askeri yetkilileri ve fuara katılan firmaların temsilcileri de yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenin ardından beraberindekilerle stantları gezerek, bazı silah ve araçlar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

HÜRKUŞ'UN GÖSTERGELERİ İÇİN İŞBİRLİĞİ

Dünyanın önde gelen savunma teknolojileri firması BAE Systems ve Türk teknoloji şirketi Fotoniks, uçak gösterge sistemlerinin geliştirilmesi ve bölgesel dağıtımı konusunda işbirliği yaptı. Buna göre Fotoniks, BAE Systems'in LiteHUD Sanal Gösterge Paneli'ni, Hürkuş'un temel eğitim uçaklarındaki Sanal Gösterge Paneli sistemine entegre etmek için çalışacak. İki şirket ayrıca, lokal ve bölgesel pazar için Fotoniks'in Ankara'da bulunan tesislerinde Sanal Gösterge Paneli sistemini geliştirecek. BAE Systems Başkan Yardımcısı Jim Garceau, "Fotoniks'le çalışmak, bize yerel imkanlar dahilinde tam ölçekte üretim fırsatı sağlayacak" şeklinde konuştu.

ATAK'IN İKİNCİ VERSİYONU YOLDA

T129 Atak helikopterinin ikinci versiyonu olan T129B yola çıktı. 9 helikopterin 8'ini Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim eden TAI, kalifikasyon testlerinin ardından üretime başlayacak. TAI İş Geliştirme Müdürü Görkem Bilgi, "Yıl sonuna kadar kalifikasyon işlemlerinin biteceğini tahmin ediyoruz" dedi.

ASELSAN'DAN MİLLİ LAZER SİLAHI

Milli lazer silahı üreten Aselsan, bu ürününü fuarda sergiledi. Milli lazer silahının alçak irtifada kritik üs ve tesislerin korunması amacıyla, hava araçları, seyir füzeleri ve İHA'lara karşı etkili olması planlanıyor. Aselsan'ın geliştirdiği bir diğer model de yeni nesil tanksavar füze sistemi oldu.

MİLLİ GEMİNİN GÜCÜ GE'DEN

ABD'li General Electric (GE) firmasına bağlı GE Marine, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. ile Türk donanmasının çok amaçlı MİLGEM korvetlerine güç sağlamak için sözleşme imzaladı. STM, bu iki yeni geminin sistem tedariğinde yöneticilik görevini üstlendi.

GELECEĞİN TÜRK ASKERİ: CENKER

Aselsan fuarda birbirinden ilginç yeni projelerini sergiledi. En çok ilgi çeken proje ise geleceğin askeri olarak adlandırılan 'CENKER' oldu. Piyadenin üzerine giyilebilir bilgisayarın takıldığı, Google glass ve aynı zamanda bluetooth ile tüm birliğin iletişim kurabildiği sistem, ağırlıklı olarak özel kuvvetler için tasarlanmış. Teknolojinin son nimetlerinden faydalanılan ve askerin üzerinde pilini de taşıdığı projede, teçhizatın ağırlığı 2 kilo. Fiyatı ise maksimum 5 bin dolar olarak belirlenmiş.

BMC YANMAYAN TOMA YAPTI

Türk savunma sanayisinde 50 yıllık geçmişe sahip olan BMC Otomotiv, IDEF Fuarı'nda 5 yeni aracını görücüyü çıkardı. BMC'nin VURAN Çok Amaçlı Zırhlı Aracı'nın ilk tanıtımı ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Türkmedya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Sancak, "İç güvenlik sistemimiz için Türkiye de kendi kendini söndüren, yanmayan, camı kurşun geçirmeyen TOMA yaptık. Böylece emniyet güçlerinin güvenliğini sağlamış oluyoruz. Temmuz ayında bunlardan yaklaşık 200'ünü teslim edeceğiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber