Rüyalar canlı yayında izlene bilecek!

Bilkent Üniversitesi araştırmacıları, rüya sırasında görülen nesneleri beyin verilerini kullanarak bilgisayar ortamında görüntüleyebilen yazılım geliştirdi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 06 Mayıs 2015 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rüyalar canlı yayında izlene bilecek!

Bilkent Üniversitesi, akıl okuyan teknoloji geliştirdi. Üniversite araştırmacıları tarafından rüya ve hayal sırasında ya da uyanıkken beyin verilerini kullanarak görülen nesneleri bilgisayar ortamında görüntüleyebilen bir yazılım üretildi. Sistem, MR'la beyin sinyalleri kaydedilen kişinin, 2 bine yakın nesne ve eylem kategorisi ile beyin tepkileri arasındaki ilişkiyi görüntüye aktarabilen teknolojiye dayanıyor. Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Çukur, yazılımın insan, hayvan, bitki, bina, mobilya, konuşmak, yürümek, ağlamak gibi 2 bine yakın nesne ve eylem kategorisindeki görsel özellikleri kullanarak, bunların uzaysal konum, renk, kontrast ve kategori gibi ayırıcı durumlarıyla beyindeki tepkilerin arasındaki ilişkiyi çözümlediğini söyledi.


TIPTA KULLANILACAK

Çukur, yazılımın erken tanı için kullanılacağını belirterek şöyle konuştu: "Özellikle beyin kaynaklı hastalıklar, alzheimer, demans, şizofreni, otizm, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu gibi beyindeki bilgi akışının aksamasına yol açan hastalıklara dair sayısal ölçütler yeterli seviyede değil. Hastalık tanısında genellikle birtakım temel psikolojik testler uygulanıyor. Eğer bu süreçlerin beyindeki dağılımlarını ölçebilirsek birçok hastalığın erken tanısına dair önemli bir yol katedilmiş olur"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber