200 bin kişi iş beğenmedi

İŞKUR ilk üç ayda 248 bin kişiyi iş sahibi yaparken, 200 bin kişi çeşitli nedenlerle işe yerleşmedi. Bunda devletin sosyal yardımlarının da etkisinin olduğu belirtilirken İŞKUR'un yeni programıyla işe yerleşenlere de ilave sosyal yardım yapılacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Mayıs 2015 08:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
200 bin kişi iş beğenmedi

Ercan Baysal

Türkiye'de geçen yıl 1.4 milyon kişilik yeni istihdam sağlanırken, firmalardan Türkiye İş Kurumu'na (İŞKUR) açık iş talebi yağıyor. Yılın ilk üç aylık (ocak-mart) döneminde firmalardan İŞKUR'a 457 bin 814 açık iş başvurusu yapıldı. İşsiz ile firmaların buluşturulması sonrasında ilk üç ayda 248 bin kişi işe yerleştirildi. Ancak yaklaşık 200 bin kişi ücret, çalışma koşulları, mesleki eğitim yetersizliği sebebiyle işe yerleşmedi. İş beğenmemede devletin sosyal yardımlarının da etkili olduğu belirtiliyor. Bu nedenle İŞKUR aracılığıyla muhtaç olanlara sosyal yardımda bulunan hükümet, dar gelirliye balık tutmayı öğretiyor. Sosyal yardım istihdam bağlantısı üzerinde çalıştıklarını bildiren İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı "Çünkü güçlü bir ülke olmanın yolu elbette çalışmaktan ve üretmekten geçiyor. Tabii ki sosyal devlet ilkesi gereği, devlet her daim yardıma muhtaç vatandaşının yanında olacaktır" dedi.

1.7 milyon hedef hane

Sosyal Yardım-İstihdam Bağlantısının Etkinleştirilmesi kapsamında 973 vakıfta İŞKUR hizmet noktaları kuruldu. Ailesinde çalışanı olmayan ve 18-45 yaş arasında ferdi bulunan 1.7 milyon hanelik hedef kitlede yer alan sosyal yardım yararlanıcılarından çalışmak isteyenlerin vakıf görevlilerince İŞKUR sistemine kayıt edilmesine başlanıldı. İŞKUR'a kayıt edilen sosyal yardım yararlanıcılarına iş görüşmesine gitmeleri halinde 40 ila 100 TL arasında, işe girmeleri ve çalışmaya devam etmeleri halinde ise brüt asgari ücretin 1/3'ü tutarında ilave sosyal yardım verilmesi uygulamasına başlanıldı.

Öğrencilere destek

Yazıcı ayrıca, meslek seçimi aşamasında olan öğrencilere destek vermek amacıyla 1 milyon adet 'Meslek Seçimine Destek Dergisi' dağıtacaklarını açıkladı. Avrupa standartlarında özgeçmiş hazırlama, 21.yüzyılda aranan beceriler, teknolojik bağımlılık gibi yeni konularla içeriği zenginleştirilen dergi, öğrencilere kendini tanıma, iş görüşmelerine hazırlık, mesleki rehberlik ve kariyer danışmanlığı yapıyor.

DÜNYA DA 'İŞKUR' DEDİ

İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı 2015-2018 Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği Başkanlığı'na seçildi. Dünya genelinde toplam 94 üyesi bulunan Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği'nin (WAPES), her üç yılda bir gerçekleştirilen ve en prestijli etkinliği olan WAPES Dünya Kongresi'nin 10'cusu, 58 ülkeden 300'e yakın katılımcıyla İŞKUR'un ev sahipliğinde İstanbul'da başladı. Bu yılki genel kurul, beklenmedik sayıda üyenin katılımıyla gerçekleştirildi. Güney Kore istihdam kurumlarına karşı WAPES Başkanlığı için yarıştığı seçimlerde İŞKUR, ilk turda ezici bir çoğunlukla 41 ülkenin oyunu alırken, Güney Kore de 15 oy aldı. 1 oyun geçersiz sayıldığı seçimler sonucunda İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı 2015-2018 Dünya Başkanı seçildi.

ÇAYKUR'A ALINACAK BİN 652 KİŞİ SALONDA BELİRLENDİ

ÇAYKUR'a mevsimlik işçi olarak başvuran 16 bin kişi içinden alınacak bin 652 kişi için kura çekimi yapılıyor. Rize Kapalı Spor Salonu'nda noter huzurunda ÇAYKUR tarafından düzenlenen kura çekimini iş başvurusunda bulunan yaklaşık 5 bin kişi takip etti. Salon tamamen dolarken, birçok işçi adayı salona giremedi. Kura çekimi sırasında zaman zaman itirazlar ve gerginlikler yaşandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber