Milli tüfek balçıkta bile ateş ediyor!

Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF'15 dün kapılarını ziyarete açtı. Fuara her türlü hava şartında çalışan milli piyade tüfeği MPT-76 damga vurdu.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 06 Mayıs 2015 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli tüfek balçıkta bile ateş ediyor!

İstanbul'da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in açtığı fuara 298'i yabancı, 251'i yerli toplam 549 firma katıldı. 8 Mayıs'a kadar devam edecek fuarda Türk ve dünya savunma sanayi devleri yeni ürünlerini tanıtıyor. Dünyanın en önemli 4 savunma fuarı arasında olan IDEF 15'te kara, deniz, havacılık ve uzay, ulaşım, lojistik destek faaliyetleri, levazım malzeme araç ve gereçleri sergileniyor. Sergilenen ürünler arasında ana muharebe tankları, insansız hava araçları (İHA), roket ve güdümlü füzeler ve torpidoların da bulunduğu çok sayıda ürün sergileniyor.

Eksi 40 ve artı 65 derecede...

MKE tarafından geliştirilen MPT-76 piyade tüfeği ise fuarın en çok ilgi çeken ürünlerinden biri oldu. 7.62 mm'lik MPT-76'den 250 adet TSK envanterine girdi. Tüfekler şu anda Türkiye'nin her yerindeki birliklerde her hava şartında kullanılıyor. Geri dönüşlerle ufak iyileştirmeler yapılıyor. MPT-76'dan yeni haber ise tüfeğin NATO standartlarındaki 42 ağırlaştırılmış testi geçmesi oldu. MPT-76 bu testlerin hepsini geçen dünyadaki tek tüfek olarak öne çıktı. MPT-76 -40 ve +65 derece sıcaklıkta, basınçlı su tehdidi altında ve balçıkta bile çalışabiliyor. 600 metre etkili menzile sahip MPT-76 için fuar bitmeden SSM ile MKE'nin seri üretim sözleşmesi yapması bekleniyor.

Çok amaçlı VURAN

BMC fuarda üçü yeni 6 araç sergiledi. Ancak en çok dikkat çeken araç açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan VURAN oldu. Çok amaçlı zırhlı araç olarak üretilen VURAN 4x4 lastik tekerlekleri ve çekiş gücüyle her türlü arazi koşulunda muhabereden lojistiğe bir çok görevde kullanılabiliyor. 10 personel taşıyabilen, mayına karşı korumalı tasarlanan VURAN, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine üretildi. Araçta gece görüşü, termal kamera ve otomatik yangın söndürme sistemi bulunuyor.

Entegre çatışma

HAVELSAN Tarafından geliştirilen 3 etaplı kapalı alan entegre çatışma simülatörü de fuarda ilk kez sergilendi ve oldukça ilgi çekti.

Hedef özgün tasarım

Fuarın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkenizi, insanınızı savunmak, bunun için her türlü tedbiri almak hem hakkımızdır hem yöneticiler olarak görevimizdir. Bu imkanların başka toplumların haklarının gaspı için kullanılması bizim asla kabul etmeyeceğimiz bir davranıştır. Bundan sonraki hedefimiz özgün tasarımdır. Şu andaki tüm projelerimiz de buna yöneliktir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber