Seçim ekonomisinin ayak sesleri. 164 bin geçici işçiye kadro...

Haber Giriş : 14 Ağustos 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007'deki genel seçimler öncesi, kamu kuruluşlarıyla belediyelerde aslında aralıksız çalışan toplam 163 bin 867 geçici işçiye sürekli kadrolu olma yolu açılıyor. Türk-İş Yönetimi ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Ayalan arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan çalışmalarda son noktaya gelindi.

Ayalan, 'Hiçbir işçi işten çıkarılmayacak. Mevcut imkanlar dahilinde bütün işçilerimizin kadrolu olması için Sayın Başbakanımızın talimatı var' dedi.

Görüşmeler hızlandı

Türk-İş Yönetim Kurulu, 8 Şubat'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret ederek kamu kuruluşları ve belediyelerde çalışan geçici işçiler sorununu gündeme getirmişti. Türk-İş Yönetimi'nin Erdoğan'la 16 Haziran'daki yaptığı ikinci görüşmede de konunun yeniden gündeme getirilmesi üzerine Erdoğan, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu ve Devlet Bakanı Ali Babacan'a geçici işçi sorununun çözülmesi için talimat vermişti.

Kamu kuruluşlarındaki 23 bin 867, belediyelerde de 140 bin olmak üzere toplam 163 bin 867 kişiyi ilgilendiren geçici işçi sorununa çözüm bulmak amacıyla Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla harekete geçen AKP Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Ayalan, Türk-İş Genel Merkezi'ni ziyaret ederek Genel Mali Sekreter ve Demir-Yol İş Sendikası Başkanı Ergün Atalay ile Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul'la görüştü.

Ergün Atalay, belediyelerde 15-20 yıl süreyle yılda 11-12 ay çalışan toplam 140 bin 'sürekli geçici işçi' bulunduğunu belirterek, Başbakan Erdoğan'ın da 'Ben kamuda geçici işçi istemiyorum' yönünde açıklaması üzerine başlayan çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Atalay, 20 yıldır çözümlemeyen, 'kangren' olan geçici işçi sorununun çözülmesinin Hükümete ve Hazine'ye herhangi bir yükü olmayacağını da söyledi.

Şükrü Ayalan ise Başbakan Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminden bu yana geçici işçi sorununu yakından izlediğini belirterek, Çalışma Bakanı'yla yapılan görüşmelerin de ardından bu sorunun en kısa zamanda çözüleceğini kaydetti.

Nerede çalışıyorlar?

Ayalan, yılda 12 ay çalışan geçici işçilerin Hazine'ye herhangi bir ek yük getirmediğine işaret ederek, 'Önümüzdeki günlerde Çalışma Bakanı'yla tekrar görüşeceğiz. Başbakanımızın direktifiyle bu sorunun çözüleceğini düşünüyorum. Burada biz bir sorun görmüyoruz' dedi. Yılda aralıksız 11-12 ay çalışan 'geçici işçilerin' 23 bin 867'si aralarında TİGEM, MTA, BOTAŞ, PETKİM, TEDAŞ, İller Bankası, Çay-Kur, TEKEL, İl Özel İdareleri, Devlet Meteoroloji ve TCDD'nin de bulunduğu kamu kurumlarında çalışıyor. Belediyelerdeki 140 bin kişiyle birlikte toplam geçici işçi sayısı 163 bin 867 olarak belirlendi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber