Lego ile dersler eğlenceli ve öğretici

Lego ile aldığımız eğitimlerde anlamadığımız konular daha akılda kalıcı oluyor. Yaratıcılığımız gelişiyor ve kendimizi keşfediyoruz

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Mayıs 2015 10:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Lego ile dersler eğlenceli ve öğretici

ÖĞRENCİLERİN becerisini geliştirmeye yönelik atölyeler ARTık eğitimin önemli parçalarından biri. doğa koleji'nde de Öğrenci Merkezli Eğitim Sistemi (Student Oriented Education System - SOES) programı dahilinde, 3 yıldır 5. ve 6. sınıflara yönelik Mucit Atölyesi ders programı uygulanıyor.

Gerçek hayatta kullanılan çeşitli mekanizmaların nasıl çalıştığını uygulamalarla keşfettiğimiz Mucit Atölyesi'nde, Fen Bilimleri öğretmenleri rehberliğinde yapılan derslerde, haftada 1 saat gerçek hayatta olan mekanizmaların nasıl çalıştığını keşfediyoruz ve farklı problemler için kendi hayal ettiğimiz çözümleri üretiyoruz.

Hayat boyu hatırlayacağımız bir deneyimi eğlenerek öğrendiğimiz derslerde, çeşitli becerilerimizin gelişmesine yönelik dünyanın önde gelen eğitim uzmanları tarafından geliştirilen ve 50'nin üzerinde ülkede uygulanan LEGO Education'ın Basit Makinalar ve Basit ve Motorlu Makinalar çözümleri kullanılıyor.

Böylece SOES uygulamasıyla kendimizi geliştirme, farklı bakış açıları kazanma, ilgi ve yeteneklerimizi keşfetme olanağı yakalıyoruz. Bu uygulama bizleri, Doğa Anadolu liselerinde uygulanan t-MBA eğitiminin yanı sıra sadece akademik sınavlara değil, hayata da hazırlıyor. SOES kapsamında, "Global Kültürler, Eleştirel Düşünme, Yaratıcı Yazarlık, Girişimcilik, Mucit Atölyesi, Bilim Atölyesi, Akıl Oyunları, Düşünme Becerileri, Uluslararası İlişkiler, Yönetim Bilimi" gibi derslerle de dünya vatandaşı olarak hayata adım atıyoruz.

'Çok keyifli'

Lego ile aldığı eğitim sayesinde hayal gücünü geliştirdiğini söyleyen Doğa Koleji 5. sınıf öğrencisi Onur Kayra Mutlu ile legonun ona sağladığı faydaları konuştuk.

Lego hayatınıza nasıl girdi?

4 yaşında, hastanede yatarken lego ile tanıştım. Babam bana moral olması için ilk o zaman lego almıştı. Şimdi 11 yaşındayım ve lego benim için bir yaşam tarzı.

Lego'nun derslerinize olumlu etkisi var mı?

Tabii ki var. Derste anlamadığımız dişliler, makaralar, kaldıraçlar gibi konuları Lego ile daha akılda kalıcı bir hale getirebiliyoruz. Örneğin arabalarda tekerleği gövdeye yakın yaptığımızda sürtünme arttığından dolayı arabamız yavaş gidiyor.

Lego gelecekte hayatımızı değiştirebilir mi?

Evet değiştirebilir çünkü lego hayal gücümüzü geliştiren bir oyuncak bu yüzden büyüyünce mimar ya da mühendis olursak iyi ki lego yapmışız diyebiliriz.

Derste gerçek hayatla ilgili hangi konuları görüyorsunuz?

Örneğin saat gibi günlük hayatta kullandığımız birçok şeyin nasıl çalıştığını Lego dersinde yaparak görebiliyoruz. Mesela yan yana duran iki çarktan büyük çark bir tur dönerken, küçük çark daha fazla ve ters yönde dönüyor.

Ders eğlenceli geçiyor mu?

Geçen dersimizde mancınık yapıyorduk, ben fazladan legolardan pota yaptım ve Yarışma düzenledik. En fazla basket atan oyunu kazandı. Birkaç hafta önce de lego ile yaptığımız en hızlı arabalarımızı yarıştırdık sonra kazanan arabanın neden kazandığıyla ilgili beyin fırtınası yaptık.

Lego'yla kendinizi nasıl geliştiriyorsunuz?

Yaratıcı problem çözme, iletişim becerileri ve takım çalışması gibi özelliklerimi geliştirip üç boyutlu öğrenebiliyorum.

Yenilikçi Uygulama Ödülü'nü aldık

Mucit Atölyemiz, LEGO Education'ın Yenilikçi Uygulama Ödülü'ne (Innovative Implementation Award) değer bulundu. Ödülü vermek üzere Türkiye'ye gelen LEGO Education Bölge Direktörü Steen V. Lund, Beykoz Doğa Koleji'ni ziyaretinde Doğa Koleji CEO'su Bünyamin Çelikten ile görüştü ve okulumuzu gezerek, çalışmalarımız hakkında bilgi aldı. LEGO Education Yenilikçi Uygulama Ödülü'nü Çelikten'e sunan Lund, Doğa Koleji'nin anaokulundan liseye kadar tüm kademelerinde öğrenim aracı olarak kullanılan LEGO Education ile işbirliği yapmasının Doğa Koleji'nin kuruluş ve eğitim felsefesiyle çok uyumlu olduğunu belirtti. (ONUR KAYRA MUTLU)

Velilerle iletişim başarının anahtarı

Okul-öğrenci-ebeveyn iletişimi ve işbirliğiyle yakalanan başarı ömür boyu devam ediyor. O nedenle velilerin öğrenciyle ilgili bilgilere istediği anda ulaşabilmesi çok önemli

BAŞARININ öğrencinin bireysel becerilerinin yanında, ailesi ve çevresiyle kurduğu iletişim ve deneyim ağının bütününden oluştuğunu belirten Mavişehir 2 Doğa Koleji Sınıf Öğretmeni Selen Eroğlu Turgan, okul-öğrenci-ebeveyn iletişimi ve işbirliğiyle yakalanan başarının ömür boyu devam ettiğini söyledi.

Eğitimde öğrenci başarısının sırları hakkında bilgi veren Turgan, sürece velileri dahil etmenin büyük önem taşıdığını vurguladı. Turgan, "Eğitim-öğretim sürecinin nasıl eyleme dönüştüğünün, bunun öğrenci gelişimine katkısının ve bu süreçteki bir sonraki aşamada hangi adımın atılacağının velilerle paylaşılması eğitim kalitesini artırmak adına büyük önem arz ediyor" dedi.

Velilerin öğrencinin gelişiminin her aşamasını takip edebilmesi için Doğa Koleji'nde 'e-Doğa' adı verilen bir portal üzerinden bilgi paylaşımı sisteminin uygulandığını belirten Turgan, "Bu portal üzerinden istedikleri an eğitim- öğretim sürecini takip edip, öğretmenlerle iletişime geçebiliyorlar. Tüm akademik takvim içeriğine, yazılı sonuçlarına ulaşabiliyor ve öğrencinin gelişim düzeyini yakından takip edebiliyor'' dedi.

Aynı portaldan öğrencilerin 'Online Etüt' için de yararlandıklarını ve eksik bilgileri hakkında geri bildirim alabildiklerini anlatan Turgan, "Öğrencilerimizin teknolojiyi doğru bir şekilde kullanmasını hedeflediğimizden Ana Britannica, Morpa Kampüs, Vitamin gibi kullandığımız tüm dijital öğrenme ortamlarına da yine e-Doğa üzerinden erişim sağlıyoruz" diye konuştu.

Çözüm odaklı

Eğitimde başarıyı artırmak için ilkokul kademesinde sınıf öğretmenliği dışında 'danışman öğretmenlik' sisteminden yararlandıklarını da anlatan Turgan, "Öğrencilerimizin her alanda aktif bir şekilde takibini yapıyoruz. Ders saatleri haricinde tanımlanmış olan veli görüşme saatlerinde, ebeveynler dilediği her öğretmenle görüşme imkanı buluyor. Doğru yöntemle, doğru iletişim sonucunda her öğrencimize dokunarak çözüm odaklı ilerlediğimiz süreçte öğrencilerimiz başarılarını artırıyor" dedi.

(ARDA KAAN BAŞARAN / Tuzla Doğa Koleji 9. sınıf)

Basketbol takımımız dünya şampiyonu

Doğa Koleji Genç Erkek Basketbol Takımı, Fransa'da 24 Nisan'da gerçekleştirilen Dünya Liselerarası Basketbol Şampiyonası'nda finalde Finlandiya'yı 81-69 yenerek dünya şampiyonu oldu. Takımımız, art arda 2 şampiyonada da birincilik kupasını aldı

Doğa Koleji Genç Erkek Basketbol Takımı, Fransa Limoges'da 24 Nisan'da gerçekleştirilen Dünya Liseler Basketbol Şampiyonası'nın final maçında Finlandiya'yı yenerek Dünya Şampiyonu oldu.

Uluslararası Okul Sporları Federasyonu (ISF) tarafından 17-25 Nisan'da düzenlenen şampiyonaya Türkiye'nin yanı sıra Finlandiya, İsrail, Slovenya, Almanya, Sırbistan, Fransa, Danimarka, Litvanya, Hırvatistan, Çin Halk Cumhuriyeti, İrlanda, Brezilya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Lüksemburg, Bulgaristan, Slovakya, Macaristan, Estonya, Kıbrıs, Şili, İngiltere, Hindistan, Romanya, Ermenistan ve Hollanda'dan okul takımları katıldı.

Geleceğin 12 Dev Adamı

Ülkelerinin elemelerinde birinciliğe yükselmiş okul takımlarının yarıştığı şampiyonanın galibi olan Doğa Koleji, 2009'da İstanbul'da gerçekleştirilen bir önceki Dünya Şampiyonası'nın ardından ikinci kez Dünya Liseler Basketbol Şampiyonu unvanını kazanmış oldu. Heyecan dolu dakikaların yaşandığı maçta 81-69 skorla şampiyonluğunu ilan eden "potanın doğa harikaları", ülkemize büyük bir gurur yaşattı.

Takımımız, bu yıl zorlu geçen şampiyonada ilk maçını Hırvatistan ile yaparak 48-42 kazandı. İkinci maçını gerçekleştirdiği Bulgaristan'ı 86-40, çeyrek finalin ilk çaprazını oynadığı Yunanistan'ı 68-37, ikinci çaprazını oynadığı Sırbistan'ı ise 70-36 yenerek yarı finale çıktı. Takımımız son olarak, yarı final maçında Slovenya ile kıyasıya mücadele ederek, 82-37 gibi büyük farkla finale yükseldi.

Doğa Koleji CEO'su Bünyamin Çelikten, sporcuları yürekten kutladığını belirterek, "Onlarla gurur duyuyorum. Türkiye'nin adını tüm dünyaya duyurdular. bugün kalbimiz genç sporcularımızla birlikte attı ve onlar da bizim yüzümüzü güldürdü" dedi.

(GÖKHAN GÖRGÜLÜ - Çamlıca Doğa Koleji 10. sınıf)

Doğa için pedal çevireceğiz

Özlüce Doğa Koleji Rehberlik Birimleri ve Ortaokul Öğrenci Meclisi, Bursa genelinde "Doğa için Pedal Çevir" adlı bir kampanya başlattı. Uludağ Üniversitesi, Nilüfer Belediyesi, Doğa Koleji, Bursa Bisiklet İl Temsilciliği ve Uludağ Bisiklet Topluluğu'nun da destek verdiği projede, Özlüce Doğa Koleji'nde toplanan öğrenci arkadaşlarımız, veliler ve doğaseverler, 9 Mayıs'ta Uludağ Üniversitesi'ne kadar bisiklet turu gerçekleştirecek.

"Doğaya sahip çıkmalıyız çünkü bizler birer doğa üyesiz" fikrinden yola çıkan Özlüce Doğa Koleji Öğrenci Meclisi bu kapsamda birçok kurum ve kuruluşla projeye destek için görüştü.

Proje, öğrencilerin etkin, katılımcı, çevresinde olup bitene duyarlı, topluma saygılı bireyler olarak yetişmesi, ayrıca hayata hazırlanma sürecinde aktif rol alması amaçlarını taşıyor. Bu tür çalışmalar aynı zamanda bizlerin akademik başarısını da artırıyor. Bu proje sayesinde arkadaşlarımızdan bir kısmı okula bisikletleriyle gelmeye başladılar.

(ÖMER BAYRAK - Özlüce Doğa Koleji 5. sınıf)

DENEYİM

Baykuşlu gece lambası yaptım

Bir gece lambasını mağazadan satın almak dışında edinmenin bir yolu olduğunu hiç düşünmemiştim. Mucit Atölyesi dersi için öğretmenimiz bir omurgalı hayvan resmi getirmemizi istemişti. Elektrik devrelerinden yararlanarak bir gece lambası tasarlayacaktık. En sevdiğim hayvan olan Baykuş resmini kullanarak lambamı yapmak için malzemelerimi hazırladım. İki ampul, duy, iki pil, bir anahtar, tornavida ve bağlantı kablosundan oluşan elektik devresini kurmak için ampulleri duylarına yerleştirdik.

Güç kaynağımız olan pilin (+) ve (-) kutuplarına bağlantı kablolarımızı bağladık. Kablonun bir tarafına anahtar taktık, diğer tarafına da üzerinde ampul bulunan duyları yerleştirdik. Getirdiğim baykuş resmini keserek mukavva kartona yapıştırdım. Hayvan resimlerinin gözlerinden ampulleri geçirerek elektrik devresini kartonun resimsiz kısmına sabitledik. Gece lambam hazırdı.

(SUDE KURTOĞLU - Bayrampaşa Doğa Koleji 7. sınıf)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber