Zorunluya gitmek isteyen öğretmene neden engel olunuyor?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Mayıs 2015 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zorunluya gitmek isteyen öğretmene neden engel olunuyor?

17.04.2015 Tarihli ve 29329 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 43. maddesi 2. fıkrası; "(2) Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden mazerete bağlı zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenenler ile adaylıkları kaldırılanlar, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilir. Bunlardan hizmet puanlarının yetersizliği veya alanlarında ihtiyaç bulunmaması gibi nedenlerden dolayı tercihlerine ataması yapılamayanlar bulundukları yerde görevlerine devam eder." hükümleri bulunmakta ve bu hükümlerde hiçbir süre kısıtlaması bulunmamaktadır.

Bu hükümlere ve süre kısıtlaması olmamasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığının 07.05.2015 tarih ve 4774374 sayılı "Mayıs 2015 il içi yer değiştirmeler" konulu yazısının ekinde yer alan "Öğretmenlerin 2015 Yılı İl İçi İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu"nun 1. maddesindeki; "1-Zorunlu çalışma yükümlülüğü olmayan, zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlayan, zorunlu çalışma yükümlüsü olanlar veya bu yükümlülükten muaf tutulan öğretmenler ile sağlık ve eş durumu mazereti sebebiyle zorunlu çalışma yükümlülüğü ertelenecek öğretmenlerden 30 Eylül 2015 tarihi itibarıyla bulundukları eğitim kurumunda en az 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir." açıklaması ve

Aynı duyurunun 2. maddesindeki; "2- Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden; a) 1, 2 ve 3'üncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında adaylık dahil 3 yıl görev yapanlar,

b) 4, 5 ve 6'ncı hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında görev yapanlardan bulundukları eğitim kurumunda 3 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar istemeleri halinde, il içinde zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir." açıklaması ile sadece 3 yılını dolduranlara il içinde zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarına da atanmak üzere başvuru hakkı verilmiştir.

Bu durum yukarıda yer verdiğimiz yönetmelik hükmüne aykırıdır. Çünkü yönetmelik "...adaylıkları kaldırılanlar, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilir." emrini vermektedir. Adaylıgı kaldırılan bir öğretmenin hizmet süreside 1 yıldır.

Ayrıca; Aynı duyurunun 5. maddesindeki; "5- Halen görev yaptıkları eğitim kurumunda ihtiyaç ve norm kadro fazlası olan öğretmenler ile eğitim kurumlarında ikinci görev kapsamında yönetici olarak görev yapmakta olanlardan yöneticiliğe devam etmek istemeyenler, 3 yıllık çalışma şartı aranmaksızın yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir." açıklaması ile zorunlu çalışma yükümlülüğü olan norm fazlası bir öğretmen il içi zorunlu hizmet öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunabiliyor iken adaylığı kaldırılmış zorunlu çalışma yükümlülüğü olan bir öğretmen zorunlu hizmet öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme isteğinde bulunamamaktadır. Bu bir çelişkidir.

Sayın Hamza Aydoğdu, bırakın öğretmen bulunduğu ilde zorunlu hizmetini yapmak için zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarına yer değiştirebilsin, zorunlu hizmetini tamamlasın inanın bundan devlette kar eder, millette kar eder, öğrencide kar eder. Bu tür okullara göndermek için öğretmen bulma zorluğu yaşayan il milli eğitim müdürlükleri de rahatlar.

Kısacası MEB gönüllü olarak ben zorunlu hizmete gitmek istiyorum diyen öğretmenlere engel olmasın.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber