Adalet Bakanlığı görevde yükselme uygulamasında neler değişik olacak?

Adalet Bakanlığı'nın 28.06.2015 tarihli görevde yükselme sınavının yazı işleri müdürlüğü ve idari işler müdürlüğü kısmına ilişkin değerlendirme.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Mayıs 2015 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adalet Bakanlığı görevde yükselme uygulamasında neler değişik olacak?

Adalet Bakanlığı tarafından, 08.05.2015 tarihinde muhtelif unvanlara ilişkin görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı ilanı yayımlanmıştır.

Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Yönetmeliği ve Adalet Bakanlığı'nın 08.05.2015 tarihli duyurusu incelendiğinde Adalet Bakanlığı'nın 28 Haziran 2015 tarihinde yapılacağını duyurduğu sınavın daha önce yapmış olduğu görevde yükselme sınavlarından farklı olduğu anlaşılacaktır. Bu çalışmada, 28 Haziran 2015 tarihinde yapılacak görevde yükselme sınavının daha önce yapılan görevde yükselme sınavlarından ne gibi farklılıklarının olduğu izah edilecektir.

Adalet Bakanlığı'nın 28 Haziran 2015 tarihinde yapıcak olduğu görevde yükselme sınavında sözlü sınavın getirilmesi, ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz sözünü de akla getirmektedir. Zira bu hususta zabıt katipliği sınavlarında yaşananlar sınava katılan ve adliyede görevli çoğu kişinin yakinen tanık olduğu hususları barındırmaktadır. Dolaysıyla, sözlü sınavın olduğu yerde liyakattan bahsetmek abesle iştigal etmek ile aynı anlama gelecektir.

Umarız, 28 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan görevde yükselme sınavı, hak edenlerin kazandığı sınav olur.

Bu çalışmanın sınava katılacak olan tüm adaylara yararlı olması dileğiyle.

  1. YAZI İŞLERİ MÜDÜRÜ KADROSU VE İDARİ İŞLER MÜDÜRÜ KADROSUNA ATANABİLMEK İÇİN GEREKLİ OLAN ŞARTLAR ŞUNLARDIR:

3) (Değişik:RG-17/4/2008-26850) Yazı işleri müdürü kadrosuna atanabilmek için;

a) En az dört yıllık yüksekokul, fakülte veya adalet yüksek okulu, meslek yüksek okullarının adalet bölümü veya adalet meslek eğitimi önlisans programı mezunu olmak,

b) (Değişik:RG-4/4/2015-29316) Atamaları doğrudan Bakanlıkça yapılanlar hariç en az beş yılı zabıt katibi kadrosunda olmak üzere toplam en az sekiz yıl hizmeti bulunmak,

c) (Ek:RG-13/4/2014-28971) Son üç yıl içerisinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almamış olmak,

4) (Değişik:RG-17/4/2008-26850) İdari işler müdürü kadrosuna atanabilmek için;

a) En az dört yıllık yüksekokul, fakülte veya adalet yüksek okulu, meslek yüksek okullarının adalet bölümü veya adalet meslek eğitimi önlisans programı mezunu olmak,

b) (Değişik:RG-4/4/2015-29316) Atamaları doğrudan Bakanlıkça yapılanlar hariç zabıt katibi, memur, ambar memuru, daktilograf, veznedar, emanet memuru, tebligat memuru, santral memuru, şoför, tekniker veya teknisyen kadrolarında en az beş yıl olmak üzere toplam en az sekiz yıl hizmeti bulunmak,

c) (Ek:RG-13/4/2014-28971) Son üç yıl içerisinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almamış olmak,

  1. YÖNETMELİĞİN 9. MADDESİNDE 13.04.2014 TARİH VE 28971 SAYILI RESMİ GAZETE İLE DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR. ŞÖYLE Kİ;

Görevde Yükselme Sınavının İlanı ve Başvuru(6)

Atama yapılacak kadroların belirlenmesi, duyuru ve başvuru

Madde 9 - (Başlığı ile birlikte değişik:RG-13/4/2014-28971)

Görevde yükselme suretiyle atama yapılacak yerlerdeki kadroların sınıfı, unvanı, derecesi ve sayısı Bakanlıkça belirlenir.

Atama yapılacak boş kadroların sınıfı, unvanı, derecesi, yeri ve sayısı yazılı sınav tarihinden en az kırkbeş gün önce duyurulur. Başvuru süresi en az beş iş günü olarak belirlenir.

Bu ilanda;

1) Atama yapılacak kadroların sınıfı, unvanı, derecesi ve sayısı,

2) Başvuruda aranacak şartlar,

3) Başvuru yeri ve şekli,

4) Başvurunun başlangıç ve bitiş tarihleri,

5) Yazılı sınav konu başlıkları ve ilgili diğer hususlar,

gösterilir.

Burada şu hususa dikkat etmekte fayda var. Yönetmeliğin 9. maddesinde de belirtildiği gibi, sınava başvuru süresi 5 iş günü ile sınırlandırılmıştır.

  1. ESKİ YÖNETMELİKTE HERKES İSTEDİĞİ YERDE SINAVA GİREBİLİYORDU, YENİ YÖNETMELİK İLE HERKES GÖREV YAPTIĞI KOMİSYONA BAŞVURABİLİYOR.

Bu hususta yönetmeliğin 9. maddesinde değişiklik yapılmıştır. Şöyle ki; daha önce isteyen istediği komisyonda sınava başvuruda bulunabiliyordu;ancak 9. maddede yapılan değişiklik ile herkes çalıştığı komisyonda sınava girebiliyor. Şöyle ki;

Başvurular istenen unvan ve mahal belirtilmek suretiyle yapılır. Aynı unvan için birden fazla yere yapılan başvurular geçersiz sayılır. Atamaları doğrudan Bakanlıkça yapılan personel merkez teşkilat kadroları için, atamaları adalet komisyonlarının teklifi üzerine yapılan personel ise görev yaptıkları adalet komisyonlarının yetki alanındaki taşra kadroları için yapılacak görevde yükselme sınavına başvurabilir.

Aylıksız izinde bulunanlar ile ilgili mevzuat uyarınca verilmesi zorunlu olan izinleri kullanmakta olanların da sınava katılmaları mümkündür.

Başvuruda bulunanların gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları sınav kurulunca incelenir. Aranan şartları taşıyanlar Bakanlığın resmi internet sitesinde ilan edilir.

  1. SINAV SONUÇLARI BİR YIL İÇERİSİNDE AYNI UNVANLI SINAVDA KULLANILABİLECEK

Sınav sonuçları, görevde yükselme veya unvan değişikliği sınavından itibaren bir yıllık süreyi aşmamak üzere aynı unvanlı kadrolar için yapılacak müteakip sınava kadar geçerlidir.

  1. DAHA ÖNCE SÖZLÜ SINAV YOK İDİ. 2014 YILINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİK İLE SÖZLÜ SINAV GETİRİLMİŞTİR.

Bu hususta şu açıklamayı yapmakta fayda var: Daha önce yapılan görevde yükselme sınavlarında sözlü sınav yoktu, tamamen yazılı sınav ve liyakata dayalı ilkeler gözetilerek sınav yapılıyordu. Yönetmeliğin 15/A maddesi ile sözlü sınav getirilmiştir ve sözlü sınav ilk kez 28 Haziran 2015 tarihinde yapılacak sınavda uygulanacaktır.

Sözlü sınav

Madde 15/A - (Ek:RG-13/4/2014-28971)

Şube müdürü, bilgi işlem müdürü, yazı işleri müdürü, idari işler müdürü ve bunlarla aynı düzeydeki görevlere atanacaklardan yazılı sınavda en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro veya pozisyon sayısının beş katına kadar aday sözlü sınava alınır. Son adayla aynı puana sahip olan personelin tamamı sözlü sınava alınır.

İlgili personel, sınav kurulunun her bir üyesi tarafından;

a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi (25 puan),

b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü (15 puan),

c) Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu (15 puan),

ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı (15 puan),

d) Genel kültürü ve genel yeteneği (15 puan),

e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı (15 puan),

esas alınarak yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak personelin sözlü sınav puanı tespit edilir. Sözlü sınavda yüz üzerinden yetmiş ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır.

6. BAŞARI SIRALAMASI NASIL OLUYOR?

Şube müdürü, bilgi işlem müdürü, yazı işleri müdürü, idari işler müdürü ve bunlarla aynı düzeydeki kadrolara atanacaklar için yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması; diğer kadrolara atanacaklar için yazılı sınav puanı esas alınmak suretiyle tespit edilir ve Bakanlığın resmi internet sitesinde ilan edilir.

Başarı sıralaması

Madde 15/B - (Ek:RG-13/4/2014-28971) (Değişik:RG-4/4/2015-29316)

Görevde yükselme suretiyle ilan edilen boş kadro sayısı kadar atama yapılmasında başarı puanı esas alınır. Başarı puanı, şube müdürü, bilgi işlem müdürü, yazı işleri müdürü, idari işler müdürü ve bunlarla aynı düzeydeki kadrolara atanacaklar için yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması; diğer kadrolara atanacaklar için yazılı sınav puanı esas alınmak suretiyle tespit edilir ve Bakanlığın resmi internet sitesinde ilan edilir.

Başarı puanlarının eşit olması halinde, sırasıyla;

a) Hizmet süresi fazla olanlara,

b) Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,

c) Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,

öncelik verilmek suretiyle, en yüksek puandan başlamak üzere başarı sıralaması belirlenir.

7. BAKANLIKÇA GÖREVLENDİRİLEN İKİ ÜYE SINAV KURULUNDA YER ALACAKTIR.

Daha önce yapılan görevde yükselme sınavlarında sözlü sınav olmadığı için böyle bir düzenlemede yapılmamıştır. Bu düzenleme 2014 yılında yapılan değişiklik ile gerçekleşmiştir. Bu husus ilk kez 28 Haziran 2015 tarihinde yapılacak sınavda uygulanacaktır.

Bu husus yönetmeliğin 16. maddesinde yer almıştır.

Sınav kurulları ve görevleri

Madde 16 - (Başlığı ile birlikte değişik:RG-13/4/2014-28971)

Yazılı sınav kurulu; Eğitim Dairesi Başkanının başkanlığında, Bakanlıkça uygun görülen Personel Genel Müdürlüğü Daire Başkanı ve Bakanlıkta görevli üç tetkik hakiminin katılımıyla toplam beş üyeden oluşur. Aynı usulle yedek üyeler de belirlenir.

Sözlü sınav kurulu; atamaları doğrudan Bakanlıkça yapılanlar için, Personel Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcılarından birinin başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Personel Genel Müdürlüğü ve Eğitim Dairesi Başkanlığında görevli Bakanlıkça uygun görülen hakim sınıfına dahil toplam beş üyeden oluşur. Aynı usulle yedek üyeler belirlenir.

Atamaları adalet komisyonlarınca teklif edilenler için, ilgili adalet komisyonu başkanının başkanlığında komisyon asıl üyeleri ile hakim ve savcı sınıfından Bakanlıkça uygun görülecek iki üyenin katılımıyla toplam beş üyeden oluşur. Aynı usulle yedek üyeler belirlenir. Adalet komisyonlarının sözlü sınav kuruluna ilişkin işlemleri Bakanlıkça uygun görülen diğer adalet komisyonları bünyesinde oluşturulan sınav kurullarına da yaptırılabilir.

Sınav kurulları kurul üye tam sayısı ile toplanır ve oy çokluğuyla karar alır. Yazılı Sınav Kurulunun sekretarya hizmetleri Eğitim Dairesi Başkanlığınca, sözlü sınav kurullarının sekretarya hizmetleri Personel Genel Müdürlüğünce yürütülür.

Sınav kurulunun başkan ve üyeleri, kendilerinin veya eşlerinin ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan veya kayın hısımlarının katıldıkları görevde yükselme sınavının sınav kurullarında görev alamazlar. Bu durumda sınav kuruluna Bakanlık tarafından belirlenecek üye katılır.

  1. SINAV SONUÇLARININ AÇIKLANMASI NASIL YAPILIR?

Hatalı olduğu kabul edilen sorular, tüm adaylar tarafından doğru yapılmış kabul edilecektir. Bu hususta şu hususu açıklamakta fayda var; daha önce yapılan 2011 yılındaki görevde yükselme sınavında hatalı sorulardan dolayı davalar açılmıştır.

Sınav sonuçlarının açıklanması ve itiraz

Madde 20 (Değişik:RG-13/4/2014-28971)

Yazılı sınav sonuçları, Bakanlığa intikal ettiği tarihten itibaren beş iş günü içerisinde Bakanlık internet sitesinde ilan edilir. Sınav sonuçlarının ilanından itibaren beş iş günü içerisinde sınavı yapan kuruma itiraz edilebilir. İtiraz sonuçları sınavı yapan kurum tarafından itiraz sahiplerine ve gerektiğinde Bakanlığa bildirilir.

(Değişik:RG-4/4/2015-29316) Sözlü sınav sonuçları, sınavların tamamlandığı tarihten itibaren on beş iş günü içerisinde Bakanlık internet sitesinde ilan edilir. Sınav sonuçlarının ilanından itibaren beş iş günü içerisinde sınav kuruluna itiraz edilebilir. İtiraz başvuruları on iş günü içerisinde sınav kurulunca incelenerek kesin olarak karara bağlanır ve sonuçları Personel Genel Müdürlüğü tarafından itiraz sahiplerine bildirilir.

Yazılı sınav sorularından hatalı olduğu kabul edilenler, sınava katılan tüm adaylar yönünden doğru cevaplanmış kabul edilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber